Bloeiend Oost-Vlaanderen
6506
post-template-default,single,single-post,postid-6506,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Bloeiend Oost-Vlaanderen

Bloeiend Oost-Vlaanderen

Nieuwe wandel- en fietskaart “Bloeiend Oost-Vlaanderen”

De lente-editie van de Tuindagen van Beervelde waren een uniek kader voor de voorstelling van “Bloeiend Oost-Vlaanderen”, de nieuwste toeristische kaart met 5 fietsroutes en 3 wandelroutes in de bloemenstreek ten oosten van Gent.

De regio ten oosten van Gent heeft een sterke tuinbouwtraditie. Door samenwerking tussen publieke en private partners in zowel de sierteelt- als de toeristische sector werd een evenementieel en permanent aanbod ontwikkeld dat de streekidentiteit en de beleefbaarheid van de bloemenstreek versterkt. We kennen wel de begonia, camelia, rhododendron en azalea maar weinigen weten dat deze bloemen geteeld worden in Oost-Vlaamse sierteeltbedrijven. Begonia’s bloeien er op de velden van eind juli tot de eerste vorst eind september of begin oktober. Rhododendrons zijn op de velden te zien vanaf maart tot in november maar je ziet ze op het veld nooit in bloei omdat ze “groen” verkocht worden en pas bij de koper thuis mag bloeien. Tuinazalea’s zijn winterhard. De plantjes die niet voor verkoop bestemd zijn, zie je bloeien op de velden van eind april tot begin mei.

Veelzijdige routes

De 5 fiets- en 3 wandelroutes van “Bloeiend Oost-Vlaanderen” laten fietsers en wandelaars kennis maken met een boeiend stukje Oost-Vlaams erfgoed. De routes leiden langs sierteeltbedrijven, velden en serres en langs kastelen, bloemistenvilla’s en watertorens. Ook musea, bezoekerscentra en horecazaken die een link hebben met de sierteelt worden op de kaart aangeduid. De kaart bevat ook een kalender met een overzicht van de belangrijkste bloemevents waaronder de Tuindagen van Beervelde in mei en in oktober, het Bloementapijt in Wetteren in september en de tentoonstelling over de Gentse Azalea in het kasteel van Laarne.

De nieuwe wandel- en fietsroute “Bloeiend Oost-Vlaanderen” is een realisatie van Toerisme Oost-Vlaanderen en haar copromotoren het Proefcentrum voor Sierteelt en de gemeente Wetteren in het kader van het Platteland Plus project B(l)oeiend Oost-Vlaanderen. Het projectgebied omvat de gemeenten Destelbergen, Laarne, Lochristi, Lokeren, Melle, Merelbeke, Moerbeke, Wachtebeke, Wetteren en Wichelen. Dankzij de samenwerking met het Platteland Plus project Uit Goeie Grond van Erfgoedcel Viersprong leiden sommige routes ook door Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem waardoor het toeristische verhaal ook een cultuurhistorische meerwaarde krijgt.

Praktisch:
“Bloeiend Oost-Vlaanderen” met 5 fietsroutes en 3 wandelroutes in de bloemenregio van Vlaanderen bundelt het beste van wat de Oost-Vlaamse bloemenregio te bieden heeft.
De kaart is gratis verkrijgbaar via http://www.tov.be/nl/bloeiend-oost-vlaanderen
Info , inclusief de trajecten, is te vinden op http://www.bloeiendoostvlaanderen.be

Perscontact: Mieke Belmans mieke.belmans@oost-vlaanderen.be

Auteur: Rita Goethals