Cosmocafé: waar de kroeg een kunstwerk wordt
12182
post-template-default,single,single-post,postid-12182,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Cosmocafé: waar de kroeg een kunstwerk wordt

Cosmocafé: waar de kroeg een kunstwerk wordt

Zopas opende het Cosmocafé de deuren op de Groenmarkt 66 in Sint Truiden. Cosmocafé is het nieuwe project van kunstenaar Koen Vanmechelen, chef Ben Elen en Horeca ondernemer pur sang Pascal Vossius.  Het  is niet zomaar een stadskroeg, maar eerder een permanent evoluerend kunstwerk, dat ook toeristen naar de fruitstad zal aantrekken. Daarbij vormt een grote tafel in het midden van de staminee de blikvanger. Hierin worden de eieren virtueel uitgebroed van de  Community Chicken. Niet toevallig, want twee jaar geleden zag de eerste kip van Vanmechelens project het levenslicht op deze plek, hartje centrum St. Truiden.

De virtuele broedplaats

De virtuele broedplaats

Koen Vanmechelen is een internationaal erkend conceptueel kunstenaar. In zijn werk behandelt hij bioculturele diversiteit en identiteit. Zijn meest bekende acts zijn de Golem en het Cosmopolitan Chicken project.  Hierbij staat het kruisen van kippen centraal, die leidt tot duurzame voedselvoorziening.  Daarnaast is zijn oeuvre even divers als de kosmopolitische kip: fotografie, video, innovatieve 3D-technieken, glaswerk, installaties, beeldhouwwerk en installaties. De rode draad blijft steeds kruisen en de diversiteit volgen die daaruit ontstaat. Dat Vanmechelen iets heeft met voeding komt vanuit zijn achtergrond. In een vorig leven stond hij zelf als chef achter het fornuis, en werkte met en bij grote namen zelfs als Roger Souvereyns, Piet Huysentruyt en Sergio Herman.

“Uiteraard is dit een horecazaak met een apart gezicht en een persoonlijke aanpak”, zegt chefkok Ben Elen. “Een interieur met veel beleving en ambiance op een toplocatie. Onze menukaart is een afspiegeling van de filosofie achter het cosmocafé. Het is een mix van kwalitatieve, lokale producten in combinatie met ingrediënten uit de wereldkeuken. Denk aan fingerfood ham uit Pïemonte, salami van Calabrië, kaassugesties van St. Simeon, maar ook  ‘Boutiqueburgers’ van  o.a. het wolzwijn van de Heyde hoeve uit Nuenen en het Haspengouws witblauw” Daarnaast kiest het cosmocafé volop voor vernieuwing. “ Zo betaal je bijvoorbeeld digitaal en is er ruimte voor experimenten.”

Amuses, Burgers en Coockies

Amuses, Burgers en Coockies

De bezoekers van het cosmocafé maken letterlijk deel uit van het werk van Koen Vanmechelen. “Ons ‘art of food/food of art concept’ betekent dat het cosmocafé een ontmoetingsplaats is waar het café zelf het kunstwerk is”, vertelt Pascal Vossius. “Op de snijlijn van kunst, filosofie, gemeenschap en duurzaam engagement. De bezoekers zijn deel van de installatie die cosmocafé heet. We laten hier mensen met elkaar converseren en daaruit ontstaan vast en zeker weer ideeën. Het café schenkt overigens  een deel van de winst  aan lokale en internationale projecten , zoals de Vincentius Stichting en Vanmechelens ‘MOUTH Foundation’.”

“Het cosmocafé brengt de wereld naar Sint-Truiden en Sint-Truiden naar de wereld”, stelt Pascal Vossius. “Het centrum van de wereld ligt daar waar mensen samenkomen. Waar ze samen een frisse pint drinken, een goede babbel hebben. Waar ze kijken naar en praten over de wereld. En die zo telkens een beetje mooier maken.”

En de kunstenaar zelf heeft al enkele nieuwe plannen. Zo kocht Vanmechelen onlangs een stier in Zimbabwe, waarmee hij ginds wil kweken. Het vlees gaat naar de lokale gemeenschap, huid en hoorns worden door Koen verwerkt tot een kunstwerk. Op die manier wil Vanmechelen zijn verhaal rond duurzame voeding, gezond samenleven  en ecologisch herstel onder de aandacht brengen. En zeg nu zelf waar kan je die filosofie beter delen dan aan de toog?

Info: http://www.cosmocafe.be/nl/node/4

Perscontact: info@pascalvossius.be & goele@koenvanmechelen.be

Tekst: Jempi Welkenhuyzen  Foto’s: Anne Marie Jacob

Foto boven: Ben Elen, Koen Vanmechelen en Pascal Vossius