De culinaire ziel van Nederland
7764
post-template-default,single,single-post,postid-7764,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

De culinaire ziel van Nederland

De culinaire ziel van Nederland

Aan tafel met boeren, burgers, kooplui en zeevaarders.

Net als in België groeit bij onze noorderburen de belangstelling voor de regionale keuken. De auteur Eddie Niesten, geboren in Maastricht, was verbonden aan het landbouwonderzoeksinstituut in Leuven en bestudeerde er de geschiedenis van de voeding door de eeuwen heen. Voor het Davidsfonds publiceerde hij “Uit de keuken van mijn kindertijd”.

De Nederlandse keuken heeft stevige wortels in agrarische tradities, in de kombuis van zeevaarders, uit het koloniaal verleden. Geschiedenis en receptuur vind je terug in de hoofdstukken graanproducten, aardappelen, rijst, vlees, vis, zuivel, groenten, fruit, smaakmakers (kruiden) en zoet.

Voor de liefhebber van de regionale keuken is dit een uitstekend naslagwerk, de toerist die op zoek wil gaan naar regionale specialiteiten zal het jammer vinden dat er geen index is per regio die het opzoekwerk zou verlichten.

Natuurlijk heeft de eerste uitgave van zulk naslagwerk kleine mankementen; ooit geproefd maar ontbrekend bv. “arretjescake” (een dessert) of een blauwe hap (zeemanskost). Ook in de receptuur vind ik onnauwkeurigheden, zoals pommes château die verward worden met pommes parisiennes.

Toerend door Nederland heb je nu een boeiende gids die je de culinaire tradities laat ontdekken.

Een uitgave van Garant, 2016, 392 p., € 49,00
Recensent: Didier Van Houts