Eureka!
8162
post-template-default,single,single-post,postid-8162,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Eureka!

Eureka!

Ontdek 440 briljante cartoons tijdens Cartoonfestival Knokke-Heist

Voor curieuze neuzen en wijsneuzen, over uitvindingen en uitvinders

Met bijna 100 000 bezoekers is het Cartoonfestival Knokke-Heist de laatste jaren uitgegroeid tot hét familievriendelijk belevingsevenement aan de Vlaamse kust. Het gratis festival kent een rijke geschiedenis, want al 56 jaar brengen cartoonisten uit de hele wereld de lach naar de zee. Met de editie van dit jaar “Eureka!” keert de organisatie deze zomer terug naar de plaats waar het in 1962 allemaal begon, deelgemeente Heist. Op het strand aan het Heldenplein kan men tot 3 september terecht in een Cartoonpaviljoen waar men op een ludieke manier kan vaststellen dat de mens al eeuwen in de weer is met oplossingen van problemen in zijn dagelijks bestaan. Twaalf Belgische cartoonisten gingen met het thema aan de slag. Door de inbreng van o.m. de KU Leuven wordt het festival deze zomer ongetwijfeld opnieuw een gigantische publiekstrekker voor Knokke-Heist.

12 briljante topcartoonisten

Graaf Lippens luistert

Graaf Lippens luistert

“Eureka!”, riep Archimedes vanuit zijn bad nadat hij een oplossing gevonden had voor het vraagstuk dat de koning hem voorschotelde. Problemen, problemen, problemen,… we kennen ze allemaal en het memorabele moment waarop de perfecte oplossing ons te binnen schiet. Tandpasta, een ritssluiting, de streepjescode, het internet, we komen er dagelijks mee in contact maar staan er niet zo snel meer bij stil. Enkele van die soms eenvoudige maar briljante oplossingen blijven tot op vandaag invloed hebben op ons leven. Misschien is het net die voortdurende zoektocht naar mogelijke manieren om obstakels te overwinnen die ons menselijk maakt? De mens als curieuze neus en wijsneus! 12 Belgische topcartoonisten: Marec, Steve Michiels, Kim Duchateau, Steven Degryse (Lectrr), Joris Snaet, Pieter De Poortere, Erwin Van Mol, Fritz, Ilah, Lise Vanlerberghe, Frederik Van Den Stock (FRED) en Mathieu Deguchteneere gingen met dit gegeven aan de slag. Het resultaat? Honderden schitterende en vaak hilarische cartoons die je kunt ontdekken in 8 prachtig ingeklede en kindvriendelijke themaruimtes.

Ontdek de Belgische uitvindingen in 1 van de 8 themaruimtes

Na de uitvinding van het wiel, het vuur en het schrift begon de mens aan een uitvindersavontuur dat nooit meer zou stoppen. Deze “grote 3” krijgen dan ook een aparte ruimte op het festival. Net als het warm water! Want uitvinden is één ding, het verkocht krijgen is een vak apart. In de volgende kamer waant men zich als bezoeker terug in de middeleeuwen. De periode waar in alle stilte de basis werd gelegd voor onze huidige wetenschap. Tijdens de renaissance weerklinkt de kreet “Eureka!” steeds vaker. De uitvinding van de boekdrukkunst verspreidt kennis sneller dan ooit tevoren en zorgt voor een grote doorbraak in de geschiedenis van de mensheid. En ook ons eigen landje deed zijn duit in het zakje. De saxofoon, de anticonceptiepil, het surrealisme, de elektrische bel, de praline en als gevolg ook de body mass index (BMI),… het zijn allemaal Belgische uitvindingen. Sommige werden wereldberoemd. Andere brengt men in de ruimte Belgium’s got talent nog eens onder de aandacht.

Harder, better, faster, stronger! Na de Tweede Wereldoorlog ontstaat een nieuw publiek voor al die innovatieve oplossingen: de markt. De digitale revolutie zorgt ervoor dat men verknocht raakt aan entertainment. Maar er is een keerzijde aan deze medaille. Ons consumptiegedrag zadelt onze aardbol op met massa’s afval. We beseffen dan ook stilaan dat het tijd is voor een nieuw hoofdstuk waarbij we onze meest menselijke eigenschap, het oplossen van problemen, voor dit sluipende gevaar zullen moeten gebruiken. Tot slot werpt het Cartoonfestival een blik op het ziekenhuis van de toekomst. In samenwerking met het Centrum Menselijke Erfelijkheid van het UZ Leuven werd de tentoonstelling ‘Utopia – het ziekenhuis 3.0’ samengesteld Hier kunnen bezoekers ontdekken hoe wetenschap en technologie de gezondheidszorg van morgen vormgeven. Ziekenhuis 3.0 prikkelt de nieuwsgierigheid en geeft vaak verrassende antwoorden.

Honderden cartoons uit binnen- en buitenland

Naast de thematentoonstelling zijn ook de geselecteerde cartoons van de Grote prijs Knokke-Heist – Gouden Hoed en de Press Cartoon Belgium traditioneel aanwezig in het Cartoonpaviljoen. De Gouden Hoed 2017 werd dit jaar gewonnen door Xavier Bonilla uit Ecuador die via zijn spotprent de selfiecultuur luguber, maar toch grappig in beeld brengt. Xavier werkt als dagelijks commentator voor de krant l’ Aventura. Politiek-maatschappelijke spot is niet eenvoudig in Ecuador. Zeker niet onder het vorig bewind van Correo. Toen moest de krant voor één spotprent zelfs 95.000 dollar schadevergoeding ophoesten. Met de komst van opvolger Lenin Moreno hoopt de tekenaar iets meer ademruimte te krijgen. Eén thema dat heel de wereld beroert is president Trump. Waren de politieke cartoons vorig jaar iets minder sterk qua kwaliteit, dit jaar ligt dat heel anders. “Trump geeft werk aan de journalisten en de cartoonisten,” weet FECO- medestichter Bob Vincke. FECO is de Europese Federatie van Cartoonisten. “Afhankelijk van de politieke situatie of het ontbreken ervan, groeien cartoons. De tekenaars houden immers gelijke tred met de actualiteit. Is die interessant, zo ook de cartoons.”

Alles samen hangen er in het Cartoonpaviljoen 440 cartoons vol humor en spitsvondigheden.

Belevingsevenement voor het hele gezin

Wie de afgelopen jaren het Cartoonfestival bezocht, weet dat het niet enkel een tentoonstelling is, maar vooral een plezante belevenis voor het hele gezin. Deze zomer is O.P. Rator gids door de tentoonstelling. Op een plezante manier leidt deze robot iedereen door het paviljoen, waar onder andere heel wat opstellingen van Disney en LEGO pronken. Kinderen kunnen opnieuw grappige uitvinderskaartjes verzamelen of op speurtocht vertrekken met het doeboekje in de hand. Ook leuk is de Photobooth waar men over het luchtruim van Knokke-Heist zweeft met de vleugels van Leonardo da Vinci.

Van maandag tot vrijdag kunnen kinderen zelf in de huid kruipen van een uitvinder. Van 14 tot 17 uur zijn er gratis boeiende workshops in de tent. In het weekend van 26 en 27 augustus zakken heel wat professoren van de KU Leuven af naar Knokke-Heist voor de Kinderuniversiteit.

tentPraktische informatie

Het Cartoonfestival is open tot en met zondag 3 september 2017, telkens van 10 tot 19 uur. Het cartoonpaviljoen bevindt zich op de zeedijk ter hoogte van het Heldenplein (Heldenplein, 8300 Knokke-Heist ). De Kusttram houdt halt recht tegenover het Heldenplein. Het festival is volledig gratis. Info: www.cartoonfestival.be en www.facebook.com/cartoonfestival

Perscontact: elke@wavemakers.eu of tel: 0485 752866
Tekst: Jempi Welkenhuyzen