Houblonesse, edele streekproducten uit Poperinge
10429
post-template-default,single,single-post,postid-10429,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Houblonesse, edele streekproducten uit Poperinge

Houblonesse, edele streekproducten uit Poperinge

Wie hop zegt, denkt onmiddellijk aan bier. Hop heeft echter veel meer toepassingen. Denken we maar aan de hopscheuten die in het voorjaar door topchefs als delicatesse geserveerd worden. Sinds enkele jaren wordt de subtiele smaak van hopscheuten ook verwerkt in edele en eerlijke streekproducten met als toepasselijke naam “Houblonesse”.

Het witte goud van Poperinge

Hop is alomtegenwoordig in de streek rond Poperinge. De hopscheuten – de jonge uitlopers van de hopplanten die in het voorjaar geoogst worden – zijn een ware delicatesse die met heel veel zorg geplukt worden. Dit arbeidsintensief en tijdrovend werk maakt hopscheuten tot een kostbaar en exclusief product dat met reden de bijnaam krijgt van het “witte goud”. Wanneer de subtiele smaken van de hopscheuten samenkomen met andere natuurlijke aroma’s, ontstaat een edel huwelijk dat elke fijnproever bekoort. ‘Houblon’ en ‘duchesse’ versmelten samen tot Houblonesse, een exclusief en ambachtelijk merk dat de hopscheuten tot de adelstand verheft.

Knowhow meets savoir-vivre

In een regio die gekend is voor zijn Bourgondische levensstijl, liggen de lekkernijen voor het rapen. Om de subtiele smaak van de hopscheuten te versterk met aroma’s, werkte Houblonesse samen met de hogeschool VIVES en het Brugse FOODPAIRING.  Uit deze zoektocht kwamen koffie, alcohol, karamel, vetten en chocolade als smaakversterkers naar voren. Die smaken komen dan ook terug in het Houblonesse-assortiment.

Heerlijke streekproducten

De eerste telg uit de Houblonesse-familie was de confituur die ook de eerste confituur ter wereld was  op basis van hopscheuten. Het drankengamma van Houblonesse bestaat uit Marc de Houblonesse. De Franse Marc wordt traditioneel met druiven gemaakt. Na het persen van de druiven, wordt het sap gebruikt om wijn te maken en wordt de woerd op alcohol gezet, gemassureerd en gedistilleerd. De Marc de Houblonesse grijpt terug naar het witte goud: de hopscheuten geven een maand lang hun aroma’s af waardoor een ruw mengsel ontstaat. Het mengsel wordt gedistilleerd en rijpt in eikenhouten vaten. Het eindproduct, de Marc de Houblonesse, is een fluwelen streling voor de smaakpapillen, zacht in de keel, met een ronde terroir-smaak. De aroma’s van de hopscheuten komen helemaal tot hun recht, zowel in de neus als in de mond. De Koffie Marc  is de klassieke ‘dreupel’ in een nieuw, zwart jasje. Deze kant-en-klare koffie wordt bereid met een mengeling van ambachtelijk gebrande koffiebonen en Marc de Houblonesse. De Houblonesse jenever wordt ambachtelijk gestookt in huisbrouwerij ’t Nieuwhuys en heeft en alcoholgehalte van 35°. Naast de traditionele kruiden worden tijdens het distilleren ook hopscheuten toegevoegd. Deze jenever onderscheidt zich door de echte, natuurlijke geur van hopscheuten en zijn uitgesproken milde smaak.

Er bestaat ook een koffie jenever in het assortiment. Het assortiment zoetigheden bevat spletters, zachte wafeltjes gevuld met een heerlijke crème op basis van Marc de Houblonesse.  Verder bevat het gamma ook uit karamelwafeltjes, karamelsnoepen en karamelsaus.

Geïnspireerd op de Franse “époisses” ontwikkelden ’t Groendal en Houblonesse de Délice de Houblonesse, een krachtig en halfzacht koemelkkaasje dat gerijpt en gewassen wordt in de Marc de Houblonesse, een distillaat op basis van hopscheuten. Het resultaat is een schitterende, ambachtelijk gemaakte kaas met een heel intense smaak. Deze kaas werd met brons bekroond op de World Cheese Awards.  Ook de Poperingse Keikopkaas uit het Houblonesse assortiment won zowel in 2013 als in 2014 Brons op de World Cheese Awards 2013, wat een unicum is in de kaaswereld.

De Houblonesse giftbox bestaat uit een stijlvol koffertje met een flesje Marc (200 ml) 40 % vol., een flesje jenever (200 ml) 35 % vol. en een elegant glas.  Het set van 6 Houblonesse glazen zijn ideaal om de marc de Houblonesse of de Houblonesse jenever in te schenken.

Praktisch: de streekproducten Houblonesse worden in horecazaken geserveerd en zijn ook verkrijgbaar in de regionale winkels en binnenkort ook online via www.houblonesse.be

Info: www.houblonesse.be

Perscontact: Andy Vanaverbeke  info@bazardart.com

Auteur: Rita Goethals
Foto: Het Houblonesse assortiment