Nieuwe landenreeks “De authentieke keuken”
14582
post-template-default,single,single-post,postid-14582,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Nieuwe landenreeks “De authentieke keuken”

Nieuwe landenreeks “De authentieke keuken”

(gebaseerd op Lonely Planet Food)

Culinair en gastronomisch toerisme zitten nog steeds in de lift. Deze nieuwe Nederlandstalige reeks (2018) van Veltman Uitgevers (Utrecht, NL) is gebaseerd op de oorspronkelijke reeks van Lonely Planet Food (2015). Elk deel (met harde kaft) telt 272 blz, verkoopprijs €25. Lonely Planet is zeer populair voor de collectie reisgidsen over omzeggens alle bestemmingen in de wereld.

ISBN = 978 90 483 1585 7 (voor Spanje) en  978 90 483 1584 0 (voor Thailand).

Elk land is ingedeeld in een aantal regio’s. Voor Spanje zijn het er 4, die telkens starten met een overzichtskaart met lokalisatie van de herkomst van de besproken gerechten. De gastronomische topplaatsen zijn Barcelona, Madrid, San Sebastian en Sevilla. Interessant is dat naast de (praktisch bruikbare) recepten (de herkomst ervan is achteraan verduidelijkt met de koks en hun contactgegevens) ook achtergrondinformatie gegeven wordt over de  producten. Klassiekers van de Spaanse keuken zoals paella, tortilla, churros en fideuà komen uiteraard ook aan bod, naast tapas (of pintxos in Baskenland)…en deze zijn door de toeristen al zeer goed bekend.

De verfijnde “evenwichtige” Thaise keuken wordt eveneens besproken volgens 4 regio’s. De hoofdstad Bangkok neemt een prominente plaats in. In Noord-Thailand zijn dat de steden Chiang Mai en Lampang, in Zuid-Thailand is dat Krabi. Meerdere typische gerechten op basis van curry, rijst, noedels, garnalen, chili, kokos, varken … passeren de revue. In het boek over Thailand is tevens een woordenlijst opgenomen.

De persinformatie zegt het volgende: “elk boek presenteert de meest authentieke gerechten van het desbetreffende land, rechtstreeks uit de keukens waar ze tot perfectie zijn gekomen. De beste koks, variërend van lokale straatkraampjes en bakkers tot chef-koks van wereldfaam, delen in elk boek hun passie voor eten en hun eigen familierecepten alsook de klassieke recepten uit hun regio”.

Deze reeks is prachtig en rijkelijk geïllustreerd en is een pluspunt bij de reisvoorbereiding naar de geselecteerde bestemmingen. Kortom: een lust voor alle zintuigen!

Contactpersoon: Wouter Claes, van uitgeverscentrum Agora (Aalst), w.claes@agorabooks.com en www.agorabooks.com

Recensent Patrick De Groote