Opening gerenoveerd plantenpaleis Meise
10432
post-template-default,single,single-post,postid-10432,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Opening gerenoveerd plantenpaleis Meise

Opening gerenoveerd plantenpaleis Meise

IMG_0016Als warm welkom zijn, op zondag 24 september, de talrijk opgekomen genodigden verwelkomt met een Kolanootceremonie. De kolanoot staat in heel West-Afrika symbool voor verbondenheid en sociale eenheid. Maar nergens is haar culturele betekenis sterker dan in Igboland (Nigeria).   Enkele Igbo’s voeren deze ceremonie  uit. Een vrienden bezoekje of huwelijksfeest, een begrafenis of een zakelijke transactie… de kolanoot maakt deel uit van elke belangrijke gebeurtenis in Igboland.

In het officiële gedeelte is het Steven Dessein, Administrateur-generaal van Agentschap Plantentuin Meise, die als eerste  een korte schets geeft van de evolutie van het aantal bezoekers. Meer en meer mensen vinden de weg naar de plantentuin  In 2013, voor de overdracht van de tuin naar de Vlaamse regering, telde de planten tuin 90000 bezoekers. In 2016 waren dit er al 150000. Het doel is om in 2025: 250000 bezoekers te kunnen verwelkomen.

IMG_0018Vandaag kan het resultaat  bewonderd worden van de eerste investeringen, helaas  is nog niet alles afgewerkt. Er was heel wat meer betonrot dan men had verwacht en ook het slechte weer van de laatste dagen heeft voor wat vertraging gezorgd. Toch kan het paleis reeds bezocht worden en het openingsfeest duurt nog 9 weken.

Vervolgens is het de beurt aan minister Philippe Muyters, Vlaams minister van werk, economie, innovatie, wetenschap en sport. Het plantenpaleis dat oorspronkelijk uit het expojaar 1958 dateert is vandaag na jarenlange verbouwingen terug in orde. Het is een van de grootste serres in Europa met 18000 verschillende planten uit de ganse wereld. Tot 2014 was dit een nationale plantentuin maar helaas werd er niet meer in geïnvesteerd. Vlaanderen heeft zich onmiddellijk ingezet met een grote investering. Er is een masterplan opgesteld voor het domein en de gebouwen. Er komen 2 nieuwe bezoekerscentra, een nieuwe inkom en een parking. De werken worden gespreid over 12 jaar. In de renovatie wordt er 100 miljoen euro geïnvesteerd. De plantentuin is een toeristische attractie maar ook wetenschappelijk is de tuin zeer belangrijk.

IMG_0038Als derde spreker komt minister Ben Weyts, Vlaams minister van mobiliteit, openbare werken, Vlaamse rand, Toerisme en dierenwelzijn aan de beurt. In de Groene gordel heeft men 1,2 miljoen overnachtingen per jaar. De regio heeft nog heel wat potentieel dat kan aangeboord worden. Zo is de Plantentuin van Meise een topattractie van wereldniveau. Het is een ruwe diamant die men ruimer wil bekend maken in Vlaanderen en in de rest van de wereld. Het nieuwe bezoekerscentrum, waar men 3 miljoen zal investeren zal ook dienen voor het bekend maken van de brede regio. Verder komt er een rozentuin, een culinaire belevingstuin met naburig restaurant. Volgend jaar wordt in de Groene gordel het vernieuwde Afrika-museum geopend. Het is de bedoeling om in deze regio het aantal overnachtingen binnen 5 à 10 jaar te verdubbelen.

Tot slot dankt Steven Dessein de sprekers, de genodigden en de medewerkers. Hij nodigt iedereen uit voor een bezoek aan het schitterend gerestaureerde en mooi ingerichte  plantenpaleis.

Info: www.plantentuinmeise.be

Perscontact: koen.es@plantentuinmeise.be

Auteur: Marc Declercq