Sint-Pietersberg Mountainbikeroute
12380
post-template-default,single,single-post,postid-12380,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Sint-Pietersberg Mountainbikeroute

Sint-Pietersberg Mountainbikeroute

Op 22 december 2017  werd de Sint-Pietersberg-mountainbikeroute officieel geopend.

Riemst en Maastricht werden met elkaar verbonden binnen het bestaand Euregionaal Mountainbikenetwerk en de MTB-routes Zuid –Limburg.  Goed voor 17  kilometer extra nieuw bewegwijzerd fietsplezier.

“Met de uitbreiding van het Mountainbikenetwerk Euregio in Riemst en de Mountainbikeroutes Zuid-Limburg in Maastricht maken we gebruik van de troeven van deze mooie regio. De aanwezigheid van de Sint-Pietersberg geeft een extra meerwaarde aan de techniciteit van deze route”, beamen gedeputeerden van de beide provincies Limburg Jean-Paul Peuskens (B) en Erik Geurts (NL).

Nu ook pittige route in Riemst

IMG_5996“Riemst had tot nu toe een beperkt aanbod voor mountainbikers. Om mooie ritten te biken moest men tot vandaag  uitwijken naar de routes van de andere Haspengouwse gemeenten of naar het Nederlandse Zuid-Limburg”, legt de Riemstse schepen van Sport, Christian Bamps, uit.

De nieuwe MTB-route (rode lus) kan men nu aanvatten op de startplaats in Kanne of vanaf de Brug van Vroenhoven. Hier gaat jet via een 12 km lange, boeiende route met veel singletracks en geregeld stevige kuitenbijters. De route loopt hoofdzakelijk in open gebied tussen de velden maar ook door bos met af en toe mooie vergezichten. Mede dank zij cementproducent CBR en de Vlaamse Waterweg nv  kan er via een pittige singletrack op ‘de kip’ gereden worden met uitzicht over het Albertkanaal. De route kan vanuit veiligheidsoverwegingen enkel in één richting gereden worden en loopt voor twee derden op onverharde paden en wegen.

“Wij danken de provincie Limburg die dit project heeft gecoördineerd. Zij bracht de verschillende partners zoals het Agentschap voor Natuur en Bos,  Natuurpunt, Sport Vlaanderen en de Nederlandse trekkers MOZL, Trailz043 en VVV Zuid-Limburg samen om tot dit resultaat te komen“,  stelt Mark Vos, burgemeester van Riemst.

Een unieke technische route in Maastricht

De St.-Pietersberg-route (groene lus) is een smalle, bochtige trail, die apart van de andere paden zijn weg volgt naar de top van D’n Observant. Dit is een kunstmatige berg bij de
St.- Pietersberg, ontstaan door mergelwinning, de op drie na hoogste berg van Nederland. Je kan starten bij Chalet D’n Observant te Maastricht. Door de aansluiting op de gelijknamige route door de gemeente Riemst ontstaat een nieuwe, grensoverschrijdende mountainbikeroute met een totale lengte van 17 km door Nederland en België.

“In Nederland kwam het ontwerp van deze route tot stand na vijf jaar van passen en meten. Tijdens dit proces werd de aanzet gegeven tot de oprichting van de stichting Mountainbike Ontwikkeling Zuid-Limburg (MOZL) om ook elders in de regio nieuwe mountainbikeroutes aan te leggen of bestaande routes te verbeteren. Om MOZL de mogelijkheid te bieden deze ontwikkelingen in Zuid-Limburg te realiseren, krijgen wij financiële steun van de  provincie Limburg (NL)”, legt voorzitter Ger Wagemans uit.

In Nederland werd voor het ontwerpproces en de vergunningsaanvragen nauw samengewerkt met wereldkampioen mountainbiken Patrick Jansen, die al honderden kilometers aan nieuwe MTB-routes in Nederland en België (Beringen) heeft aangelegd. Hiervoor is er intensief overlegd met Natuurmonumenten, de gemeente Maastricht, ecologen van de provincie Limburg en de Maastrichtse mountainbikevereniging Trailz043.

Afscheid van het provinciaal mountainbikebeleid

De provincie B. Limburg heeft de laatste 2 decennia hard gewerkt aan de realisatie van een mountainbikeparadijs met bijna 1500 km routes in 36 gemeenten als resultaat. Het dagdagelijks inzetten van een provinciale onderhoudsploeg en de samenwerking met de gemeenten voor het tweedelijns onderhoud zorgde ervoor dat de kwaliteit van de routes gegarandeerd bleef.

Niettemin heeft de Vlaamse regering beslist dat de provincies niet langer bevoegd zijn voor de persoonsgebonden materies en daarom moet ook het mountainbikebeleid overgedragen worden aan Vlaanderen. Vanaf 2018 zal Sport Vlaanderen, samen met de lokale besturen, deze taak ter harte nemen.

Promotie

Een project van deze omvang verdient het om goed gepromoot te worden. Hiervoor ontwierp Sport Vlaanderen een routekaart en een ondersteunende promotiefolder die via lokale sportdiensten en verschillende toeristische diensten worden aangeboden.

Op www.vlaamsemountainbikeroutes.be vinden mountainbikeliefhebbers alle verdere specifieke informatie. Op deze site zijn  ook de GPS-tracks gratis te downloaden.

Voor de aankoop van de Nederlandse kaarten (Zuid-Limburg) kan men terecht bij de VVV-vestigingen of via www.limburgwinkel.nl. Wie digitaal gaat , kan de route  vinden via www.vvvzuidlimburg.nl/mountainbiken .

Info: mobiliteit@limburg.be  & routepunt@vvvzuidlimburg.nl

Tekst:  Jempi Welkenhuyzen
Foto: Dreamstimeweb.com