Vernieuwde Gerardushoeve
14019
post-template-default,single,single-post,postid-14019,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Vernieuwde Gerardushoeve

Vernieuwde Gerardushoeve

Toerisme in gastronomisch heuvelland

Heijenrath. Het zal je als toerist hoogstwaarschijnlijk niet meteen iets zeggen. Want het plekje telt amper 125 inwoners. Het  ligt in de gemeente Gulpen- Wittem, boven op een heuvelplateau, tussen het Gulp- en Geuldal in Nederlands- Limburg. Wielerliefhebbers kennen Heijenrath dan weer des te beter , want het gehucht is vooral bekend van de Loorberg, één van de zwaarste en langste beklimmingen in de wielerklassieker Amstel Gold Race. Omdat er in de omgeving tal van bossen en een geklasseerd natuurgebied liggen, is het dé uitgelezen uitvalsbasis voor wandelaars en mountainbikers.

Gerardushoeve restaurant

Gerardushoeve restaurant

Daar pal op de heuvel ligt Hotel – restaurant Gerardushoeve. Bij helder weer kijk je tot aan de Ardennen en de Eifel. Gerardushoeve is een succesverhaal van hard werken, commercieel inzicht, oog voor de regio en vooral goed gastheerschap. Het restaurant zet naast de reguliere keuken ook streekgastronomie op de kaart waardoor de ecologische voetafdruk verkleint. Denk aan runderen uit Margraten,  varkens van Ulestraten en Mechelen, het wild uit het Vijlerbos en  de forellen van Gulpen.  De verse groenten en vruchten worden geplukt, gestoken en geoogst door boeren uit de buurt.  Kruiden verduurzaamd door een bioteler vlakbij. Brood en vlaai (het zou Limburg niet zijn!) betrekt men bij de lokale bakkers. Eigen labelwijnen worden op loopafstand gemaakt bij wijngaard St.Martinus Vijlen. Denk daarbij aan wit, rood, bubbels en sinds kort rosé! Bier komt uit de directe omgeving, bereid met Limburgse hop en gerst. Kortom, hier is duidelijk over nagedacht.  Restaurant Gerardushoeve telt 120 plaatsen. Dat lijkt veel, maar verspreid over 70 tafels en door een warme inrichting met hoekjes  of een panorama doorkijk naar het fraaie landschap, valt dit reuze mee.   Aanrader is zeker het terras, waar men de Eifel in de Ardennen ziet overgaan. Bij helder weer kijk je tot in Monschau en wie het rode huis van César Franck wil zien liggen, kan dat zonder enige moeite. Francks familie kwam immers uit Neutraal Moresnet, een verhaal apart.

Chef Joachim Müller

Chef Joachim Müller

Gerardushoeve is een zgn ‘afstamming’ van een dorpshof uit de 12e eeuw en omvat de oudste vakwerkboerderij in Nederland. Het complex is familiebezit en aan zijn 9e generatie toe. Ook dat wil uiteraard iets zeggen. De hele geschiedenis doen we niet uit de doeken, maar er is sinds 1974 sprake van een pensionnetje met één werkkracht, nul horeca ervaring, twaalf couverts en vooral pannenkoeken op de kaart. Nu draait men dagelijks 300 couverts zonder daarbij ook maar even aan kwaliteit in te boeten. De kaart is seizoensgebonden en wordt vier tot vijf keer per jaar aangepast. Er zijn diverse menu’s, maar men kan ook à la carte eten bij chef Joachim Müller. Hij werkte eerder in toonaangevende sterrenzaken en dat merk je. Loop eens binnen in zijn open keuken, helemaal geen probleem!

Het hotel op twee kilometer afstand telt veertig kamers. Er rijden twee pendelbusjes van het hotel naar het restaurant voor wie all-in boekt. Eugène Vaessen, terecht twee jaar terug nog verkozen tot meest markante horeca- ondernemer in Nederland, pakt het grondig aan. Grondlegger van het St. Bernardusbier in Wittem, van de wandeling  tussen de Gerardushoeve en het Gerardusklooster in Wittem (3000 wandelaars gemiddeld), ontwikkelde hij acht wandelkaarten met routes van zes kilometer tot zestien kilometer, om maar iets te noemen. Gericht op de regio neemt hij het personeel mee naar leveranciers, waar ze productkennis opdoen. Hij tafelt met hen om het onderscheid te duiden tussen Gerardushoeve en de concullega’s. Elke medewerker heeft overigens een extra taak in de zaak, die buiten zijn vakgebied valt. Zo houdt Vaessen zijn mensen scherp.

Naast de eigen wandelingen zijn er tal van andere routes in de regio. Divers qua karakter, moeilijkheidsgraad, looproute e.d. Zo is er bv de Trail Epen. Deze hardlooproute voert je door het prachtige gebied op en zelfs over de Zuid- Limburgse landsgrenzen heen. Een groot gedeelte van de route ligt immers in ons land. Het Zuid- Limburgse 5-sterrenlandschap maakt deze route tot een ware beleving.  Ze is goed te lopen, over een afstand van 13 kilometer in een mooi heuvelachtig gebied. Het is absoluut een sportieve uitdaging! De route is niet bewegwijzerd. Parkeren kan bij 1 van de vele horecagelegenheden aan de Terzieterweg. Of spring eens binnen bij de buurman: De Schaapskooi, bij de familie Lardinois. Tot maart zijn er de bekende ‘lammetjesdagen’. Schaapskooi Mergelland beheert de kuddes op de Brunsummerheide en St. Pietersberg. Men maakt daarbij gebruik van drie soorten schapen namelijk: Mergellanders, Schonebekers en Suffolks. Het kenniscentrum geeft informatie over natuurbeheer met schapen. Misschien een idee voor een tocht over de kalkgraslandhellingen met herder Ger.  Of waarom niet eens tegen een golfballetje slaan. Er is een court op amper drie kilometer van de hoeve vandaan.  Een laatste tip? Paardrijden of mennen. Maneges om de hoek!

Info: https://gerardushoeve.nl

Heuvelland:

https://www.vvvzuidlimburg.nl/omgeving/heuvelland/

https://www.schaapskooimergelland.nl/

https://www.vvvzuidlimburg.nl/te-doen-in-zuid-limburg/routes-in-zuid-limburg/zoek/?type=d989bdb0-c5f2-4e40-ab86-be015f2a19fe&region=c585e837-6332-4c8b-83c9-bd24b2f4e9a6&city=03c2bf45-2d43-408c-8003-fe4113809493

5-sterren landschap: https://www.vvvzuidlimburg.nl/omgeving/heuvelland/natuur-landschap/

Nationaal Landschap Zuid-Limburg : http://www.natuurparkenlimburg.nl/nl/zuid-limburg

Perscontact: nieuwsd@bertsalden.nl

Tekst: Anne Marie Jacob