BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Brussels Art Nouveau & Art Deco Festival
23457
single,single-post,postid-23457,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Maison Delville-Avenue-du-Manoir-52-1-1©Sophie Voituron ©Explore.Brussel 1

Brussels Art Nouveau & Art Deco Festival

Maison Saint-Cyr ©Explore

Maison Saint-Cyr ©Explore

De volgende editie van het Brussels Art Nouveau & Art Deco Festival vindt plaats van 16 tot 31 maart 2019. Met rondleidingen door interieurs, die meestal niet toegankelijk zijn voor publiek, lezingen, concerten, events in boekhandels, tentoonstellingen en diverse gezinsactiviteiten. Bekend zijn de beurzen met voorwerpen uit die periode. Kortom, het festival vormt weer dé uitgelezen gelegenheid om unieke plekken te ontdekken, die wij tot de pareltjes van deze twee architecturale stijlen rekenen. Het best concentreert men zich daarbij per wijk en per weekend.

Ook dit jaar openen een veertigtal huizen hun deuren om het grote publiek te laten kennismaken met deze twee architecturale stromingen waarvan in Brussel enkele van de meest spraakmakende voorbeelden te vinden zijn. Een aantal daarvan zijn in 2019 voor het eerst publiek toegankelijk: het huis Vizzavona in Elsene, het huis Seeldrayers in Sint-Gillis, het huis Boelens in Vorst, het huis Delville in Ukkel, het huis De Boelpaepe in Sint-Agatha-Berchem en het huis Saint-Cyr in de Squares-wijk.

Het publiek zal ook een bijzonder Brussels erfgoed kunnen ontdekken, nl. de historische liften van Elsene. Het parcours leidt naar enkele van de bekendste gebouwen van Horta, zoals de huizen Solvay, Max Hallet en Tassel, maar ook naar andere uitzonderlijke gebouwen zoals het Autrique huis, het kantoor en het huis van Eetvelde, het huis Devalck, het huis Taelemans, het voormalige atelier en huis van de beeldhouwer Ernest Salu en de Sint-Jan-de-Doperkerk, om er maar enkele te noemen.

© Maison de Boelpaepe

© Maison de Boelpaepe

Het eerste festivalweekend biedt de gelegenheid om tijdens een lezing op 16 maart meer te weten te komen over hetgeen de vlag ‘art nouveau en art deco’ dekt of om tijdens de Erfgoedaperitieven op 19 maart deel te nemen aan een debat omtrent de vraag “Hoe de interieurs van de Villa Cavrois nieuw leven inblazen?”

Tijdens het weekend van 23 en 24 maart laat een speciaal gezinsprogramma de allerkleinsten kennismaken met dit erfgoed via rondleidingen en workshops in samenwerking met het CIVA, KANAL – Centre Pompidou, het Autrique-huis en BOZAR, en worden aangepaste rondleidingen georganiseerd voor mensen met een visuele of auditieve beperking. In het Hongaars Cultureel Centrum wordt een lezing over de kunstenaarskolonie Gödöllö gehouden, terwijl het Duitstalige publiek gedurende het tweede weekend van het festival voor het eerst rondleidingen in het Duits kan volgen. Gedurende het slotweekend van zondag van 10 tot 18 uur wordt de gebruikelijke art nouveau- en art decobeurs gehouden.

Het BANAD Festival wordt georganiseerd door Explore.Brussels en de daarbij aangesloten verenigingen: ARAU, Arkadia, Brussel Babbelt en Pro Velo. Deze kring van gidsenverenigingen werkt voor de gelegenheid samen met tal van partners die actief zijn op het gebied van de art nouveau en art deco in Brussel, België en het buitenland. Samen willen ze alle facetten van deze twee architecturale stromingen in de schrijnwerpers plaatsen.

Er zijn diverse tarieven voorzien. Voor meer info: www.banad.brussels.

Perscontact: Astrid Dublé  astrid@beculture.be

Tekst: Jempi Welkenhuyzen
Foto bovenaan: Maison Delville-Avenue-du-Manoir-52-1-1©Sophie Voituron ©Explore.Brussel 1