BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Dacia Felix – Het roemrijke verleden van Roemenië
30459
post-template-default,single,single-post,postid-30459,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Dacia Felix – Het roemrijke verleden van Roemenië

DSC_2633‘Dacia Felix” – Het roemrijke verleden van Roemenië is de titel van de nieuwste tentoonstelling in het Gallo-Romeins Museum te Tongeren. Hiermee neemt het museum deel aan Europalia Arts Festival, dat dit jaar in het teken van Roemenië staat. De expo is, na ‘Brancusi’ in Bozar Brussel, de tweede belangrijkste tentoonstelling van Europalia in ons land.

“Dacia Felix’ brengt het verhaal van zes bekende en minder gekende volkeren uit het verre verleden van het Oost-Europese land: Romeinen, Daciërs en Geten, Grieken, Scythen en Kelten.

Kruispunt van culturen

Tongeren is de eerste stad ooit in onze streken. De Romeinen stichten haar rond 10 voor Christus, enkele decennia na hun overwinning op de Eburonen en hun stamhoofd Ambiorix. Atuatuca Tungrorum groeit in korte tijd uit tot een wervelend centrum, in de noordwestelijke uithoek van het Romeinse Rijk. De plaatselijke bevolking richt haar blik naar Rome. Vooral de elite omarmt de Romeinse levensstijl, zonder de eigen, Pre-Romeinse gewoonten en gebruiken op te geven.

Meer dan 2000 kilometer oostwaarts, waar nu Roemenië ligt, voltrekt zich een gelijkaardig fenomeen. Het Romeinse leger breekt er in 106 na Christus de laatste weerstand van de lokale bevolking en annexeert een flink stuk van het gebied. De lokale hoofdman Decebalusen de overwonnenen zijn Daciërs. Ook daar doet de Romeinse cultuur haar intreden. Die ziet er hetzelfde uit als hier en toch weer anders.

Grafsteen voor Kallistos

Grafsteen voor Kallistos

De regio van Tongeren en Roemenië delen dus een Romeins verleden. De geschiedenis van beide is bovendien ook beïnvloed door andere volkeren, waardoor een kruispunt van culturen ontstaat. Denk naast de Romeinen aan de Grieken, de Kelten en de Scythen.

Tijdsreis

Zo’n 300 topobjecten verlaten voor het eerst Roemenië en  de ‘schatkamer’ van het Nationaal Museum in Boekarest. Ook vanuit andere musea in Roemenië, het Vaticaan, ons land en Nederland illustreren de scharniermomenten in de geschiedenis. Enkele voorbeelden:  de grafsteen van Kallistos, de buste van Trajanus en het hoofd van een Daciër, beenbeschermer in verguld zilver, een gouden helm, de rituele hoorn voor plengoffers, een gouden vis als sierbeslag van een paardentuig en een beeldje van een everzwijn uit Transsylvanië.

De tentoonstelling kent een heldere opbouw, met interactieve applicaties. Paneelteksten zijn weloverwogen aanwezig, grote geografische kaarten verhelderen en een audiogids geeft extra duiding. Ook voor kinderen is zo’n gids op maat beschikbaar, met sfeergeluiden. En er wordt ook ingegaan op hun leefwereld, waardoor deze tentoonstelling voor iedereen toegankelijk is.

Trajanus en hoofd van een Daciër

Trajanus en hoofd van een Daciër

Het Gallo-Romeins Museum bouwde verder contacten uit met de Roemeense gemeenschap in ons land. ADR-Vlaanderen viert zijn 30-jarig bestaan in het museum. Er worden diverse evenementen georganiseerd: wijn- en foodproeverijen, workshops rond maskers maken en paaseieren schilderen. In het Cultuurcentrum De Velinx worden in het voorjaar 2020 Roemeense Arthousefilms geprojecteerd. En er loopt een expo van filmaffiches. Bistro Bacchus biedt tijdens de tentoonstelling Roemeense gerechten aan. Ook staan er lezingen en een studiedag op het programma i.s.m. Davidsfonds.

Catalogus

Bij de prachtige tentoonstelling, voorzien van voorwerpen, gezet in een mooi uitgelicht decor, met filmprojecties en soundscapes op de achtergrond hoort een fraaie catalogus, in hardcover, uitgegeven door Snoeck. Het werk brengt de inhoudelijke krachtlijnen en toont de mooiste objecten, waardoor men achteraf thuis nog eens kan nagenieten van het bezoek aan het GRM. Te koop voor 25 euro in de museumshop, maar ook in de betere boekhandels in Vlaanderen en Brussel.

DSC_2617

Grand Curtius

Gouden paradehelm

Gouden paradehelm

Complementair aan Dacia Felix, oftewel welvarend Dacia, loopt er in het museum Le Grand Curtius in Luik vanaf 8 november de expositie ‘Roots – Beschavingen van de Beneden-Donau. Eveneens in samenwerking met Europalia – Roemenië. Wie in Tongeren een ticket voor Dacia Felix koopt krijgt gratis toegang in Luik en omgekeerd.

Praktisch

De tentoonstelling loopt van 19 oktober 2019 tot en met 26 april 2020, toegangsprijs voor volwassenen 10 euro, kinderen tot 18 jaar: 1 euro, 65-plus, andersvaliden, kortinghouders en groepen betalen 8 euro. Gezinnen geven 21 euro. Er zijn voordelige combitickets voor Dacia Felix en de permanente tentoonstelling voorzien. De audiogids is inbegrepen in de prijs.

Info: www.galloromeinsmuseum.be

Perscontact: Patrick Mathei – patrick.mathei@stadtongeren.be

Verslag en foto’s: Anne Marie Jacob