BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | DIVA: het nieuwe diamant- & zilvermuseum in Antwerpen
16192
post-template-default,single,single-post,postid-16192,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

DIVA: het nieuwe diamant- & zilvermuseum in Antwerpen

Bij de opening van DIVA, het nieuwe Antwerps diamant- en zilvermuseum, op 30 april waren heel wat prominenten van de Vlaamse regering, provincie- en stadsbestuur aanwezig.

Voorgeschiedenis

Pauwenbroche van Gustave Baugrand uit 1867: goud, parel, saffier, smaragd, robijn en diamant

Pauwenbroche van Gustave Baugrand uit 1867: goud, parel, saffier, smaragd, robijn en diamant

Diamantmuseum en het Zilvermuseum Sterckshof sloten respectievelijk de deuren in 2012 en 2014. Antwerpen als wereldhoofdstad van de diamant en centrum van edelsmeedkunst en juwelenontwerp diende een nieuw project te vinden om de ontstane lacune op te vullen. Het gesloten Museum voor Etnografie en Volkskunde, waarvan de collecties verhuisden naar het MAS, was de gedroomde locatie om een hedendaags museum te herbergen, te meer omdat rond deze locatie vanaf de 155e eeuw goud- en zilversmeden gevestigd waren.

Beroep werd gedaan op interieurontwerper Geert Voorjans, regisseur/scenarist Frank Van Laecke en decorontwerpster Carla Janssen Höfelt om via enscenering, soundscapes multimedia en interactieve doe-elementen een geheel te scheppen van het historische en hedendaagse diamant- en zilververhaal in Antwerpen.

Zes Kamers, zes verhalen

  • Diva’s wonderkamer: een moderne collectiekamer brengt juwelen, edelstenen en curiosa uit alle windstreken samen
  • Diva’s atelier verduidelijkt de technieken en het proces van edelsmeden en het diamantslijpen.
  • In Diva’s Internationale Handelskamer bevestigt een multimediale wereldbol dat Antwerpen het wereldcentrum was en is van de diamanthandel. 7 kortfilms laten historische personages aan het woord die een belangrijke rol speelden in de Antwerpse diamanthandel
  • diva-016In Diva’s eetkamer met zijn indrukwekkend zilverwerk krijg je een beeld van de etiquetteregels en luxe consumptie van de Antwerpse adellijke families
  • In Diva’s kluis kom je meer te weten over certificaten, synthetische diamanten, bloeddiamanten,…In kluizen en schuiven kan je vanop zeer korte afstand achter veiligheidsglas meesterwerkjes van edelsmeedkunst bewonderen
  • In Diva’s boudoir worden de meest kostbare juwelen bewaard. Je verneemt er ook welke koninginnen, prinsessen, film- en theatersterren zoals Audrey Hepburn, Liz Taylor en Marlene Dietrich de juweelmode hebben beïnvloed.

Echt een museum om individueel te beleven. Via interactieve opstellingen, touch screens en audiogidsen wordt zowel de kenner als de toerist geboeid. Kinderen kunnen via doe-opdrachten en ontdekmomenten op hun maat deze glitterwereld mee bleven.

Meer dan een museum
Diva wil ook een kenniscentrum zijn. In de bibliotheek en het atelier voor workshops i.v.m. juweelontwerp en edelsmeedkunst kunnen professionals en starters hun vakmanschap ontwikkelen. Ook nieuw is een conservatie- en restauratielabo.
Twee museumshops worden uitgebaat door het Antwerpse juwelenmerk Silvius Druon.

Tijdelijke tentoonstellingen
Ruimte is ook voorzien voor tijdelijke tentoonstellingen. In oktober is antiquair Axel Vervoordt te gast.

Een catalogus werd uitgegeven door Lannoo: Briljante Verhalen – over edelsmeedkunst, juwelen en diamant. Ook het ‘Openbaar Kunstbezit Vlaanderen’ wijdt een themanummer aan ‘DIVA, het briljante verhaal van diamant stad Antwerpen’.

Na een bezoek aan de tentoonstelling, kan je nog de “De Gouden Straatjes” opzoeken. Langs deze wandelroute van 1 km vind je gevestigd en opkomend talent van fantasie en exclusieve juwelen. (www.degoudenstraatjes.be)

Praktisch: Het museum is open van 10 tot 18 uur behalve op woensdag. Het museum werkt met tijdslots, per half uur worden 40 personen toegelaten. Tickets aankopen online is dan ook aangewezen.

Adres: Suikerrui 17-19, 2000 Antwerpen

INFO: http://www.divaantwerp.be/nl

 

Perscontact: Suzanne de Lange  suzanne.delange@divaantwerp.be

Tekst: Didier Van Houts