BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Domaine La Butte aux Bois wordt even Jurassic Park
24432
single,single-post,postid-24432,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Jochen Leën, Dr.Frédéric Lacombat en Gabriel Delaroue

Domaine La Butte aux Bois wordt even Jurassic Park

Jochen Leën toont een collectie zeer waardevolle edelstenen.

Jochen Leën toont een collectie zeer waardevolle edelstenen.

Je ziet het niet elke dag in Lanaken, zo’n echt exemplaar van een Camtosaurus, familie van de vleesetende Tyrannosaurus Rex of een replica van de Triceratops. Maar aan de vooravond van de TEFAF-beurs in Maastricht pakt juwelenontwerper Jochen Leën uit met een exclusieve tentoonstelling mineralen, ertsen, edelstenen en afgewerkte kwaliteitsjuwelen bij Domaine La Butte aux Bois.  De dierengroep vormt daarbij de blikvanger. De dino’s komen uit de Granada Gallery in Tucson Arizona, waarmee de Lanakense juwelier recent een joint-venture creëerde. Binnenkort opent Leën een filiaal ervan te Antwerpen. Die nevenvestiging is ‘by appointment’ toegankelijk in Leëns kantoor, dat in de bekende diamantwijk ligt.

“Aangezien ik bij La Butte aux Bois sinds 2010 mijn bureau heb en mijn vitrinekasten staan, krijgen zij de primeur.  De Granada Gallery is opgericht door Alison Magovern en de Zwitser Rüdiger Pohl.  Ze bezitten de grootste verzameling fossielen, mineralen en edelstenen ter wereld, goed voor  meer dan 80.000 kwaliteitsvolle stuks. Een deel ervan is onder meer uitgeleend aan de universiteit in Freiberg. De uitgebreide collectie fossielen worden ook geëxposeerd in musea te Wyoming en in China.  Voor het ontginnen en klaarmaken van één dino, moet men tellen op een half jaar werk. Volgens de paleontologen Frédéric Lacombat en Gabriel Delaroue, die met Leën de tentoonstelling opzetten, kost zo’n exemplaar al vlug 600.000 euro. Grote skeletten lopen tot in de miljoenen euro. Er blijkt veel vraag naar, zowel vanuit museale hoek als privé,” luidt het.

Buiten replica, binnen authentiek.

Buiten replica, binnen authentiek.

Een lucratieve zaak zo blijkt. Vandaar dat Jochen Leën dan ook recent  een joint venture afsloot met de Granada Gallery in Tucson. “ Rüdiger Pöhl staat samen met zijn vader aan het hoofd van een holding die wereldwijd paleontologisch onderzoek doet in mijnen, waar ze ook de edelstenen bovenhalen. Samen met hen ontwikkelde ik het concept ‘Mineral to Jewelry and from Mine to Market’. Alle processen: ontginnen, slijpen en verwerken tot edelstenen gebeurt door ons zelf. Naast haute-couturejuwelen ga ik me nu ook meer inzetten op de verzamelmarkt van ruwe en  afgewerkte stenen.”

Voor Leën is dit een nieuwe stap in zijn carrière. Drie jaar terug ontwierp hij nog een ring voor de Amerikaanse ster Alicia Keys.

“ De tentoonstelling loopt tot 24 maart en is vrij toegankelijk in de hotellobby. Daarna trekken we ermee naar China en Frankrijk, “ besluit Jochen Leën.

Perscontact:  Jochen Leën      info@jochenleen.net

Tekst en foto’s: Jempi Welkenhuyzen
Foto bovenaan: Jochen Leën, Dr.Frédéric Lacombat en Gabriel Delaroue