Fukushima wil weer het foodparadijs van Japan worden
30444
post-template-default,single,single-post,postid-30444,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Fukushima wil weer het foodparadijs van Japan worden

Fukushima wil weer het foodparadijs van Japan worden

Momenteel boeken zo’n 65.000 Belgen een vakantiereis naar Japan. Daarvan reizen er echter zo goed als geen door naar Fukushima. En laat ons eerlijk zijn, onbegrijpelijk is dat niet,  sinds de nucleaire ramp, die er in maart 2011 plaatsvond.

Een toast op Fukushima: vlnr Mr Makita, Mr Masao en Mr Kazuo

Een toast op Fukushima: vlnr Mr Makita, Mr Masao en Mr Kazuo

Nochtans heeft het bestuur er heel wat aan gedaan om de regio de laatste acht jaar terug op te bouwen en te revitaliseren. En dan hebben we het niet alleen over wonen en werken, maar ook landbouw, visserij en toerisme. Meer nog, het  lokale bestuur wil op middellange termijn uitgroeien tot een model voor heel Japan. Geo-, zonne-energie en robotica en export via de hoogste veiligheidsstandaards moeten daar toe bijdragen. Maar ook het toerisme zal een grote rol spelen. Aizu in het westen van de prefectuur is gekend voor de historische schrijnen en tempels. De centrale regio Nakadori situeert zich tussen het Ou- en Abukuma gebergte en is zeer gegeerd vanwege de fruitboomgaarden. Door de aanwezigheid van warmwaterbronnen is het een bekend wellnessoord. Wat natuur betreft is Nanko park het oudste van Japan. Tot slot is er Hamadori oftewel de kuststreek aan de Grote Oceaan. Naast spa resorts is het ook bekend van het eeuwenoude Soma Nomaoi festival. Na de aardbeving met tsunami en de nucleaire nasleep daalde het aantal toeristen tot amper 23.990 toeristen in Fukushima.

Olympische Spelen

DSC_2590 kopieDoor de aanhoudende inspanningen op het vlak van heropbouw en beveiliging wist men vorig jaar terug het vertrouwen te winnen van 141.350 bezoekers uit binnen- en buitenland, een verhoging sinds de ramp met 162 procent. En het ziet er naar uit dat dit cijfer nog zal verhogen, vermits volgend jaar de Olympische Spelen naar Tokio komen, wetend dat Fukushima op amper 90 minuten per trein bereikbaar zal zijn. Meer nog, De discipline baseball en softbal van de Olympische Spelen vinden plaats in het Azuma stadion van Fukushima. Dus zet het bestuur alles op alles om toeristen terug de weg te tonen. Vandaar promotiebezoeken zoals aan ons land en het aangaan van jumelages met host-towns zoals Zwitserland, Vietnam, Thailand, Nederland, Hongarije , Nepal, Peru en vele andere. Naast de zgn. ‘face-to-face’-politiek waarbij de Fukushima gouverneur,  Mr Uchibori Masao, overal ter wereld presentaties en informatie geeft, samen met de lokale ambassadeur, zoals in ons land, Mr Shimokawa Makita, geruggesteund door de speciale gezant voor de Europese gemeenschap Mr Kodama Kazuo, zet men ook zwaar in op de sociale media. Bloggers en vloggers worden benaderd. Persdiners worden gegeven onder leiding van beroemde chefs zoals  Mr Murayama Taji van The Dining Room (Beaverbrook – UK). Immers,’ the proof of the pudding is in the eating’, zegt het spreekwoord. Het leverde websites als ‘diamondroutejapan.com’ intussen al 12 miljoen views op.

Importverbod

De chefs van dienst

De chefs van dienst

Na 2011 kwam er een algemeen importverbod op landbouw- en visproducten uit Fukushima in de wereld. Momenteel zijn er nog slechts 22 landen waar dit van kracht is, alle andere landen lieten stelselmatig terug de import toe. De uitdaging zal zijn om ook deze laatste over de brug te trekken. Dat het momenteel in de andere landen lukt tonen de positieve cijfers aan: 113 procent export vanuit Fukushima van perziken, 210 procent voor Japanse peren, 140 procent meer rijstuitvoer. Vooral in Groot-Brittannië blijkt men een grote afnemer van rijst te zijn.  En ook de rijstwijn sake vindt vlot opnieuw zijn weg. Het rundsvlees en twee variëteiten van kippen doen het eveneens uitstekend. En seizoensgebonden is Fukushima de beste voedingsbodem van heel het  Japanse eiland voor asperges komkommers en champignons.

En het mag gezegd, tijdens de bijeenkomst in Sofitel te Brussel, hing er een zeer positieve vibe in de lucht. Of hoe een land een donkere periode kan veranderen tot een lichtend voorbeeld.  Om het met de woorden te zeggen van de prominente Japanse bacterioloog Hideyo Noguchi, toevallig afkomstig uit Inawashiro-Fukushima: “ Twee dingen kun je veranderen: jezelf en de toekomst.”  Voor Fukushima breekt een nieuw tijdperk aan.

Info: http://www.new-fukushima.jp

Perscontact: Zacharie Slootmaekers zacharie.slootmakers@finn.agency

Verslag en foto’s: Jempi Welkenhuyzen