BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Generation 80 Experience
19571
single,single-post,postid-19571,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

DSC_1488

Generation 80 Experience

DSC_1555De eighties waren revolutionair. En dat kwam niet in het minst door tal van vernieuwingen als  de komst van het internet, de CD, de gsm en vele andere technologische ontwikkelingen.  Ook politiek waren er tal van omwentelingen. In eigen land rond de regering Martens, maar zeker door het einde van de koude oorlog met de val van de Berlijnse muur. Hierdoor ontstond een nieuwe manier van denken over West en Oost.  Er was de beurscrash op Wall Street. En wat het milieu betreft herinneren we ons nog de ontploffing in de kerncentrale van Tsjernobyl alsof het gisteren was.  Binnen de geneeskunde ontwikkelde men medicatie waardoor het leven kon worden verlengd. Er waren de proefbuisbaby’s, AIDS kwam opzetten en abortus werd doorgevoerd.  Kortom, de jaren tachtig staan voor een hele generatie in het collectief geheugen gegrift.

De groep ‘Europa Expo’ heeft een jaar gewerkt aan een expo met  tien thema’s.  Daarbij heeft men  de hand kunnen leggen op legendarische en exclusieve, nooit eerder vertoonde voorwerpen uit alle hoeken van de wereld.  Die werden geïntegreerd in knappe 3D- decors. Kostenplaatje 4 miljoen euro. En dat zonder toelage, noch tax shelter.  De organisatie hoopt dan ook op 300.000 bezoekers, want 92 procent van de inkomsten komt uit het publiek.

DSC_1510Dat publiek zal binnentreden in de vervloekte tempel van Indiana Jones, vrezen voor zijn leven bij het kerkhof van Michael Jacksons ‘Thriller’, maar even goed kunnen dansen op het ritme van hits uit vervlogen jaren. Ja, zelfs Will Tura en Arno komen aan bod. Al moet gesteld dat de expo vooral gericht is op Franstaligen.  Zo krijgt Coluche met twee zalen, is er de bekende pop Tatayet, maar van Vlaamse komieken geen spoor. Wie zoekt naar Gaston & Leo of Urbanus is eraan voor de moeite.

Bij de sport wel aandacht voor Ingrid Bergmans of Erik Geboers, een videowall met Jean-Marie Pfaff, maar ook hier podiumplaatsen voor Jacky ickx, Thierry Boutsen, Georges Jobé en Gaston Rahier.

DSC_1537Een heel ruime rubriek wordt ingevuld rond muziek: de invloed van de technologische evolutie in de opnamestudio of de vrije radio, de Belgische en Franse variëté, de grote Angelsaksische figuren met een galerij aan gesigneerde gitaren, muziekpartituren, originele kleding en zelfs een heuse discotheek. Maar ook hier ontbreekt elk spoor van Nederpop. Ik denk dan aan mensen als Raymond van het Groenewoud of Clouseau die in tachtiger jaren niet onverdienstelijk waren en nog steeds zijn.  Bij design en mode noteren we grote internationale namen als Memphis en Starck. En op de afdeling Strips, Belgisch en internationaal talent als Jean van Hamme, Yann, Schuiten, Comes en Bilal, maar ook Marvano, pseudoniem van Mark Van Oppen, uit Zolder, die samen met schrijver Joe Haldeman de klassieker ‘De eeuwige oorlog’ tekende.  De jaren 80 als kijkbuisrevolutie laat je een beetje op je honger, maar bij de rubriek cinema zul je oa ET en Starwars terugvinden.

DSC_1492Generation 80 Experience nodigt uit om een excentriek decennium te (her)beleven. Voor sommigen zal het jeugdherinneringen oproepen, jongere bezoekers zullen dan weer de invloed herkennen op de huidige samenleving.

Praktisch: expo in station Luik Guillemins, van 22 september 2018 tot 2 juni 2019, behalve op kerst- en nieuwjaarsdag, tussen 10 u en 18.30u (laatste toegang 17u) 7/7 open. Diverse tarieven, viertalige audiogids inbegrepen, ook tickets on- line verkrijgbaar.

Info: www.europaexpo.be

Perscontact: Manfred Dahmen – manfred.dahmen@belgacom.net

Auteur: Jempi Welkenhuyzen

Foto: Anne Marie Jacob