I love Japan: van traditie tot eigentijds
53117
post-template-default,single,single-post,postid-53117,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

I love Japan: van traditie tot eigentijds

I love Japan: van traditie tot eigentijds

Sinds kort kun je in het station van Liège Guillemins naar de nieuwe tentoonstelling rond Japan. Het land van de rijzende zon blijft inspireren. Niet in het minst door de vele facetten die het rijk is. Een land met een rijke cultuur dat zich tijdens de 16.000 -jarige geschiedenis gevormd heeft met een eigen religie, diepe interesse in de natuur, de kunst en cultuur, waarvan we vandaag nog de invloeden zien. Invloeden van China, Korea, maar net zo goed Portugal. Een land van contrasten, waar moderniteit en traditie naast elkaar bestaan.

Mode

De tentoonstelling is één van de grootste exposities over de Japanse cultuur in ons land, goed voor meer dan 1500 vierkante meter animatie, scenografie en immersie inzake op maat gemaakte decorbouw. “I love Japan” biedt de kijker een leuke manier om de diverse gezichten van het land te ontdekken en dit met een wetenschappelijke en culturele nauwkeurigheid. Hiervoor kon de organisator  Europa Expo beroep doen op o.a. de universiteit van Luik (Centrum voor Japanse Studies), maar ook andere organisaties waaronder ‘l’Arbre à plumes ‘. Als bezoeker maak je een wandeling doorheen het Japanse landschap, een Zen-tuin, een tempel en een Japans steegje, maar net zo goed langs een drukke straat hartje Tokio, een capsulehotel of op het pad van de Torii om Boedha te ontmoeten.

Onderdompeling in de Japanse Kunst

Traditioneel interieur

Van textielkunst tot meubels, origami, tatoeages of de Japanse zevende kunst, de tentoonstelling belicht het allemaal. Denk aan mode van Kenzo, die twee jaar terug overleed aan de gevolgen van Covid-19 of de kleurrijke kunst van Kyoko Uematsu. Er is de kalligrafie maar ook de Gyotaku. Dit laatste is een kunstvorm die mij nog niet beken was, ofschoon in Japan zeer gekend. Het betreft de reproductie in Chinese inkt van een vis, via een wrijftechniek. Uiteraard krijgt het porselein ook een terechte plaats in de tentoonstelling. Heel wat voorwerpen werden exclusief in bruikleen gegeven.

Traditie versus vernieuwing

De tentoonstelling brengt enkele sleutelelementen van de Japanse cultuur naar voren. Denk aan het samenleven van twee godsdiensten, de goden , samoerai en krijgskunst, geisha’s of de evolutie van de literatuur. Er is aandacht voor de theeceremonie naast de Japanse keuken, die horen tot het UNESCO werelderfgoed. Deze keuken is sterk beïnvloed door China en Korea, maar de Japanners verstaan de kunst om buitenlandse recepten te veranderen tot Japanse specialiteiten. Vlees is daarbij vaak bijkomstig. Seizoensgebonden en veggie is eerder de boodschap. En neen, samoerai is dit keer geen saus, maar het gaat hier wel over de militaire adel, aan het einde van de Heianperiode (8e tot 12e eeuw). Die kende een grote politieke macht en zorgde voor een nieuwe staatsstructuur. Wat de godsdienst betreft wordt Japan wel eens het land van de 8 miljoen goden genoemd, een verwijzing naar de vele natuurgeesten in het Shintoïsme. Idem voor het boedhisme, waarbij men goden meenam tijdens de reis vanuit India naar Japan. Vandaar dat er linken zijn met het hindoeïsme en het taoïsme. En in tegenstelling tot andere wereldgodsdiensten, kunnen deze hier in Japan vreedzaam naast elkaar bestaan. Dat geldt evenzeer voor traditie versus vernieuwing. Zo kleedt men zich mooi op in kimono om zondag naar het park te gaan, maar houdt men het bij een mantelpakje of jeans door de week. Of wat dacht je van taxichauffeurs met witte handschoenen, de voorverwarmde toiletbril en de automaten op elke hoek van de straat gevuld met frisdrank en thee. Om maar te zwijgen van de moderne architectuur waartussen de tempels en paleizen als verborgen parels liggen.

Focus op popcultuur

Japanse popcultuur

‘I love Japan’ richt zich ook op de Japanse popcultuur en haar legendarische figuren: Cosplay, manga, tekenfilms en videogames zijn allemaal monumenten van de Japanse popcultuur.  Vooral in de 80-er jaren van vorige eeuw werden ze razend populair. Denk aan spelconsoles van Nintendo of Sega, Sony Playstation en de alom beroemde Super Mario Bros. Op dezelfde manier worden ook legendarische figuren als Goldorak, Godzilla, Naruto of Sangoku in the picture gezet. Maar ook andere contouren van Japan komen in beeld: de karaoke bar, de vele neonlichten, de gokautomaten, tot de knettergekke televisieprogramma’s toe. Je zult moeten toegeven, Japan is meer dan sushi, bonsai en judo. Dat toont ‘I love Japan’ meer dan ooit.  In vitrines, decors en drietalige teksten. Nieuw zijn 12 QR-codes die je van extra informatie voorzien. Nieuw is ook een app voor een schattenjacht.

Praktisch:

De tentoonstelling is 7/7 open van 10u tot 19 u in het station van Guillemins Liège. Tarieven: individueel 15 euro, maar er zijn diverse kortingen voorzien. Voor meer informatie: www.europaexpo.be of info@europaexpo.be en telefonisch: +32 (0)4.2244938 – Men spreekt Nederlands. En ook in de souvenirshop zijn Nederlandstalige items te koop.

Persconctact: Caracascom – www.caracascom.com of info@caracascom.com

Verslag: Jempi Welkenhuyzen

Foto’s: Anne Marie Jacob