BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | James Ensor & Oostende
37414
post-template-default,single,single-post,postid-37414,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

James Ensor & Oostende

De Belgische badstad die zijn kunst inspireerde

Zopas ging het James Ensorhuis opnieuw open in Oostende. Dat is de woning waar de schilder samen met zijn knecht August Van Yper woonde en werkte tot aan zijn dood in 1949.

Ensor erfde de statige woonst van zijn oom Leopold Haegheman en tante Pauline Dewinter. Het Ensorhuis ligt in het kloppende hart van Oostende, in de Vlaanderenstraat (het verlengde van de drukke Kapellestraat). Het pand ligt op een boogscheut van zijn ouderlijke huis, dat gelegen is op de hoek van de Vlaanderenstraat en de Van Iseghemlaan. Sinds 1952 werd het James Ensorhuis als museum uitgebaat door de ‘Vrienden van James Ensor’. En vier jaar later -in 1956- kwam het  in handen van de stad Oostende. Door de torenhoge restauratiekosten bleef Het James Ensorhuis echter voor lange tijd gesloten. Ensorfanaten richtten uiteindelijk in 1973 een grootschalige campagne op om het huis in haar glorie te restaureren én het museum opnieuw voor het grote publiek open te stellen. In 1974 werd de woonst officieel beschermd door een koninklijk besluit en opende het museum na lange tijd opnieuw de deuren. Sinds 2008 zit Het James Ensorhuis onder de vleugels van Mu.ZEE. In 2016 werd het aanpalend pand, een voormalig hotel, aangekocht met de intentie het museum uit te breiden met een interactief belevingscentrum. Het moet de stedelijke vitrine worden voor Oostende.

Inkomhal

Interactief kindvriendelijk belevingscentrum

Om de authentieke honk van de meester te bezoeken moet men eerst langs het aanpalende belevingscentrum.

Daar ontvangen bezoekers een audio guide (beschikbaar in vijf talen) om op ontdekkingstocht te gaan. Men dompelt je onder in met vijf belevingsruimtes toegespitst op aparte thema’s.

Zo krijgt men in de eerste kamer een interactieve inleiding tot de wereld van James Ensor. Zijn belangrijkste werken worden gekoppeld aan maatschappelijke gebeurtenissen om zo de context van zijn werken te schetsen. De volgende kamer behandelt de interieurs. Het is geen toeval dat interieur een thema is in het werk van Ensor. Vandaar een archief aan interieurreproducties vinden, evenals maquette op schaal ½ van zijn atelier -de plek waar hij één van zijn belangrijkste werken ‘De intrede van Christus te Brussel’ maakte. Kinderen kunnen er via kijkgaten, maar ook onder deze maquette het interieur terugzien. Kamer drie  toont aan de hand van brieven van en over Ensor, objecten, foto’s, … het publieke leven van Ensor en zijn kijk op de maatschappij. De vierde kamer brengt de bezoeker bij een projectie van verschillende kritische beelden en spotprenten, geproduceerd door die andere beroemde Oostendenaar Raoul Servais. Maskers en vreemde figuren legt de focus in de vijfde en laatste kamer op zijn fantasie.

Het authentieke huis van James Ensor wordt natuurlijk het hoogtepunt van het bezoek. Dit aanpalend huis werd in zijn oorspronkelijke staat gerenoveerd en dompelt je onder in de levenssfeer van James Ensor. Op het einde van het bezoek is er ook nog een expositieruimte. Ensor expert Xavier Tricot zorgt hier voor afwisselende tentoonstellingen rond Ensor. De eerste tentoonstelling “Ensor en Oostende” loopt tot 27 september 2020 en exploreert de hechte link tussen Ensor en zijn geboortestad. Naast werken van o.a. Mu.ZEE  valt er ook een collectie van de stichting, van KBC en particulier bezit te zien.

Detectivewerk

De renovatiewerken werden uitgevoerd door Monument Vandekerckhove nvonder leiding van noAArchitecten.  Architect An Fonteyne: “ We schrijven met het voormalig hotel Providence Regina een positief verhaal. Na heel wat detectivewerk konden we doorstoten tot de architecturale sporen van het gebouw. Via oude foto’s konden we bepaalde ruimtes, de traphal, de entresol en een kleine bar terugvinden. Door stukken vals plafond weg te halen vonden we de oude, originele friezen. In het huis van Ensor zelf waren geen grote aanpassingen nodig. We werkten de scheurtjes in het plafond weg, de tapijten gereinigd en een nieuw behang voorzien in één kamer, dat historisch correcter aansluit bij de periode.”

De Stad Oostende kon rekenen op steun van Provincie West-Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen. Beide partijen investeerden respectievelijke subsidiebedragen van 125.000 euro en 1.809.870 euro in het project.

“De afgelopen jaar hebben we Vlaanderen internationaal gepromoot door in te zetten op onze rijke geschiedenis en op het leven en de werken van onze Vlaamse Meesters”, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir, “De volgende jaren wil ik verder gaan op deze ingeslagen weg en het concept ‘Vlaamse Meesters’ verder open trekken, van Limburg tot West-Vlaanderen. Het James Ensorhuis is een prachtig voorbeeld van de richting die ik uit wil.”

Praktisch:

Het vernieuwde James Ensorhuis Oostende, Vlaanderenstraat 29, 8400 Oostende

Openingsuren: dagelijks van 10 uur tot 18 uur, gesloten op maandag, m.u.v. schoolvakanties en feestdagen.

Gesloten op 1 januari en 25 december.

Voor een bezoek is reservatie verplicht (Covid-19 regeling)

Entreeprijzen: van vrijdag t.e.m. zondag :12 euro, tijdens de week 10 euro. Diverse kortingen.

In Mu.ZEE is er nog een volledige afdeling gewijd aan Ensor en Spilliaert.

Wie een ticket boekt, krijgt de James Ensorwandeling langs 13 locaties (vraag de app) gratis, anders 5 euro.

Algemene info: https:// www.ensorstad.be

Noteer wie bij google James Ensorhuis Oostende intikt, krijgt als eerste pagina ‘Het James Ensorhuis’ – permanent gesloten. Dit is oude informatie die nog niet werd aangepast!

Perscontact: charlotte@talkie.be

Verslag en foto’s: Jempi Welkenhuyzen