BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Kikumatsuri chrysantenfestival brengt Japanse Herfst naar Hasselt
20179
single,single-post,postid-20179,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

DSC_1711

Kikumatsuri chrysantenfestival brengt Japanse Herfst naar Hasselt

Wanneer de groene zomerbladeren rood, geel en bruin kleuren en de chrysanten fleurig in bloei staan, gaat de herfst van start. Zo ook in de Japanse Tuin van Hasselt. Tussen 13 en 21 oktober vindt er het “Chrysantenfestival” (Kikumatsuri) plaats. De bontgekleurde chrysanten verbinden Japan met buurland België. Om die reden zet het stadsbestuur dan ook elk jaar samen met Japan de chrysanten in de bloemetjes met het Chrysantenfestival.

DSC_1700“Van oudsher vieren Japanners de bloeiperiode van de chrysanten als het begin van de herfst. De chrysant of Kiku in de Japanse traditie staat symbool voor een lang leven en de Japanse keizer, en is hiermee de nationale bloem van Japan. Tijdens het festival worden de parken en tempels in heel Japan met fantastische chrysantencombinaties versiert,” vertelt coördinator van de Japanse Tuin en japanoloog Sara Davidson. “Net zoals wij soms in België een kaarsje branden voor goed geluk bij de examens, offeren veel Japanse studenten chrysanten kransen aan de Shinto goden voor een extra dosis aan academisch geluk bij de start van het academisch jaar.”

Deze editie wordt het Chrysantenfestival geëerd met de creativiteit van een bloemenkunstenaar van eigen bodem, Tom de Houwer. Tom houdt van het creëren van grote florale objecten en van mensen door hen met bloemen te inspireren en samen te brengen. Eerder toonde  hij reeds kunstwerken in Hoogstraten en op Fleuramour in de landcommanderij van Alden Biesen. Hierdoor kreeg hij reeds heel wat aandacht van lokale, nationale en internationale pers.

DSC_1696Schepen Karolien Mondelaers is zeer tevreden met deze editie van het Chrysantenfestival: “Voor deze uitgave heeft Tom De Houwer een aantal prachtige, grote kunstwerken met chrysanten ontworpen, geclusterd rond het artistiek vertrekpunt ‘Sensei Senses’. Zo wil hij graag de Japanse traditie zintuigelijk laten beleven door kleur en geur . Een feest voor het oog!”

Het eerste weekend van het Chrysantenfestival was er ook een Ikebanatentoonstelling oftewel Japans bloemschikken. Deze is vanuit Maastricht georganiseerd door het ‘Ikenobo Chapter Nederland’. Getoond werden tal van florale kunstwerken in de stijl van één van de meest traditionele bloemschikkunsten van Japan.

Elke zaterdag zal het festival van de ochtend (10u) tot de nacht (23u) doorvieren om de prachtige chrysanten en ikebana kunstwerken ook in een ander licht te kunnen zien.

De laatste dag van het Chrysantenfestival kan de bezoeker zich inschrijven om een begeleide meditatie mee te maken onder begeleiding van Hannah Van den Borne op de harp en Ilse Vanderstukken met klankschalen. Plaatsen zijn beperkt, inschrijven kan gratis via japansetuin@hasselt.be .

Info: https://www.visithasselt.be/nl/japanse-tuin

Perscontact: Sara Davidson Sara.davidson@hasselt.be

Tekst:  Jempi Welkenhuyzen

Fotografie: Anne Marie Jacob