BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Kortrijk: Street Art – Van Sint-Vincentius naar SAM
29923
post-template-default,single,single-post,postid-29923,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Kortrijk: Street Art – Van Sint-Vincentius naar SAM

DSC_2301 kopieWat krijg je als je een twintigtal street-art artiesten loslaat op een voormalig rust- en verzorgingscomplex ? Wat als deze artiesten de oude kamers als canvas kunnen gebruiken ? Afgelopen maanden voltrok dit boeiend en creatief experiment zich op de nieuwe locatie van Belgisch eerste Hip hop Academie De Stroate in Kortrijk. Nog tot 11 november kan men er terecht in het eerste Street Art Museum, een tijdelijke museum voor straatkunst en meer. Dat is een initiatief van Klaas en Jatse Verschoore, de Kortrijkse graffitigroep Artkor, samen met de hiphop- en kunstacademie De Straote en het jeugdcentrum Tranzit. Verder werkt het collectief Propaganza mee aan het project. Het Street Art Museum  is een pop up op de eerste verdieping van het oud-rusthuis aan de Groeningestraat 2, hartje Kortrijk, op loopafstand van de Broeltorens en achter het Begijnhof. S.A.M. vult de leegstand van het pand tijdelijk op en zal dit initiatief, in samenwerking met de stad Kortrijk, ook elders uitwerken. (zie verder)

DSC_2302 bisIn de gang van het ex-rusthuis werden linken gelegd met artiesten doorheen de provincie, de brede Euregio en Frankrijk. Ook de bakermat van de Belgische graffitiscene Brussel werd betrokken. Naast graffiti kan men ook dichtkunst aan de muur vinden. Sommige kunstenaars verwerken er hun eigen trauma’s, anderen gaan eerder universele thema’s aan. Zo vinden ze de ruimtes opnieuw uit. Voor het geheel kon men rekenen op steun van de stad en van de Vlaamse overheid. Bij de finissage in november zal het collectief  een gelimiteerde publicatie voorstellen. Zo krijgen naast gevestigd talent  ook beginnende artiesten een platform.  Nemen deel: Saar, AHAB, Aldi, ZIRME, Jeps, SOFT, JULIA, Brainfrog, Maris, BRAK, Bjorn Vandevelde, Henkie, dotcom, Vynck1, STS JASTA, Ben Hendlisz, Roubens, Duquenne, Iqbal Van Thang  en Lannoo. Het Street Art Museum is elk weekend open van vrijdag (17u – 20 u) , zaterdag en met zondag (14-19u). Maar ook op afspraak.

Verder breiden ArtKor en Paintball hun project uit naar een loods aan de Gentsesteenweg 131, waar een tiental ervaren graffitiartiesten uit Vlaanderen en Wallonië de handen in elkaar slaan om hun mooiste ontwerpen op de muren aan te brengen.

Info: www.destroate.be

Perscontact: Siebrand Craeynest  destraote@gmail.com

Tekst en foto’s: Jempi Welkenhuyzen