BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Kuifje viert 90ste verjaardag
22405
single,single-post,postid-22405,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

kuifje jarig

Kuifje viert 90ste verjaardag

Op 10 januari 1929 verscheen de eerste strip van Kuifje in Le Petit Vingtième. Die  verjaardag wordt gevierd met de digitale heruitgave van ‘Kuifje in Congo’ en tal van tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Na ‘Kuifje in het land van de Sovjets’ verschenen nog 22 andere stripalbums van Hergé. In 1986 verscheen het postuum album ‘Kuifje en de Alfakunst’ als eerbetoon aan Hergé en een parodie op de moderne kunst. De albums van Kuifje werden in 110 talen en dialecten vertaald en er werden al meer dan 230 miljoen albums van verkocht.
In 1931 verscheen ‘Kuifje in Afrika’ waarin Kuifje en Bobbie in Antwerpen inschepen op weg naar koloniaal Belgisch-Congo. In Afrika huurt Kuifje een auto en met gids Coco trekken ze op safari. Een kwaadgezinde verstekeling waarmee Bobbie op het schip al een aanvaring had, steelt hun wagen en wil Kuifje om het leven brengen met de hulp van de plaatselijke tovenaar. Kuifje slaagt er echter in om de bende van deze Amerikaanse gangster die munt wilde slaan uit de Congolese diamantsmokkel, te ontmantelen. Hij wordt opgepikt door een vliegtuig dat hem terug naar Europa brengt waarna hij verder reist naar Amerika. Hierna wordt hij door de Congolese bevolking vereerd als een held.

Omstreden album

‘Kuifje in Congo’ werd voor het eerst in 1930-1931 in serie gepubliceerd in de jeugdbijlage van Le Petit Vingtième van de gelijknamige Franstalige en Waalse krant. De eerste Nederlandstalige uitgave volgde in 1940-1941 in Het Laatste Nieuws. Dit album deed nogal wat stof opwaaien omdat Hergé hierin enkele clichés over de Congolese bevolking aanhaalt. Er werd zelfs een proces tegen dit album aangespannen omdat het racistisch zou zijn maar de rechtbank oordeelde dat Hergé enkel de paternalistische koloniale wereld van de jaren 30 van de vorige eeuw beschreef. Toen het album in het Nederlands verscheen werd de titel aangepast naar ‘Kuifje in Afrika’.  Er  zijn drie albumversies namelijk het originele in zwart-wit uit 1931, de vernieuwde, ingekleurde uit 1946 en de versie uit 1975, waarin een pagina werd hertekend om het verhaal diervriendelijker te maken. Het eerste Nederlandstalige album verscheen in 1947. In 1974 verscheen een nieuwe Nederlandse vertaling. De originele zwart-wit versie met Nederlandse vertaling verscheen pas in 1988. Uitgeverij Moulinsart volgt ook nieuwe technologieën en brengt ‘Kuifje in Kongo’ uit op digitaal formaat. Met de app ‘De Avonturen van Kuifje’ die via AppStore en Google Play Store beschikbaar is, kunnen Kuifjesfan  de 24 avonturen van Kuifje altijd en overal lezen. Voorlopig is deze app beschikbaar in 3 talen (FR, NL en EN).

Evenementen

Doordat Kuifje internationaal van een grote bekendheid geniet, zijn er heel wat landen die deze held en zijn geestelijke vader willen huldigen.  Het kasteel van Cheverny in het Franse Val de Loire herbergt de permanente tentoonstelling ‘Les Secrets de Moulinsart’. Tot 10 april van dit jaar loopt in Seoul een tentoonstelling over Hergé.  Tot mei loopt in CosmoCaixa in Barcelona de tentoonstelling ‘Tintin i La Lluna’ naar aanleiding van de 50e verjaardag van de verovering van de maan. ‘Hergé, une vie une oeuvre’ is de naam van een tentoonstelling in het kasteel van Malbrouck (Frankrijk). Het Hergé Museum in Louvain-La-Neuve blijft voor Kuifjesfans de magische plek bij uitstek om meer te weten te komen over het werk van de vader van Kuifje en Bobbie.  Nog goed nieuws voor de fans is dat Peter Jackson, producent van Lord of the Rings tegen 2022 een nieuwe Kuifjesfilm maakt die een mix is van De Zeven Kristallen Bollen en de zonnetempel. Op 17 januari brengen Hachette en Moulinsart een uitzonderlijke collectie autootjes waarmee Kuifje zich verplaatste in de verschillende albums. Nog in januari geeft de Koninklijke Munt van België een officiële herdenkingsmunt uit.  En voor wie wil  weten hoe laat het is, zijn er de Kuifje-uurwerken van Benoit Lutgen.

Info: www.tintin.com

Perscontact: Viviane Vandeninden  viviane.vandeninden@klach.be

Verslag: Rita Goethals

Copyright afbeelding © Hergé / Moulinsart