BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Lichtkunstfestival : Bezoek de planeten van de Kleine Prins in Knokke-Heist
31813
single,single-post,postid-31813,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Rhizome House - Driehoeksplein

Lichtkunstfestival : Bezoek de planeten van de Kleine Prins in Knokke-Heist

Officiële opening met druk op de elektriciteitsknop

Officiële opening met druk op de elektriciteitsknop

De eerste editie van het Lichtkunstfestival afgelopen jaar bleek een schot in de roos. Meer dan 140.000 bezoekers, zowel jong als oud, vonden de weg naar het centrum van Knokke-Heist om er zich te laten onderdompelen in de wereld van De Kleine Prins. Ook dit najaar zet men het magisch concept verder. Tussen 7 december 2019 en 5 januari 2020 krijgen fans van de feeërieke avondwandeling de kans om het nieuwe parcours te ontdekken. Daar zijn 9 nieuwe installaties voorzien.

In deze tweede editie heeft De Kleine Prins zijn bestemming bereikt. En dus laat het hoofdpersonage de aanwezigen langs een interactief parcours van drie kilometer door het centrum van de stad kennismaken met de magnifieke planeten.

Interactief  want dit jaar gaat de aandacht specifiek naar de kinderen. Ze mogen een schaap tekenen en krijgen hiervoor een kroontje in ruil, waardoor ze allemaal  kleine prinsjes of prinsesjes worden.  Via hun ‘reisgids’ met quotes en vragen , die zij of hun ouders voorlezen aan de installaties, gaan ze in interactie.

Intiem

Flower from the Universe  (© Titia Ex – Nederland)

Flower from the Universe (© Titia Ex – Nederland)

Verwondering, verrassing, emotie en poëzie zijn de sleutelwoorden bij de lichtkunstinstallaties, die zeker meer intimistischer en sfeervoller zijn, dan vorig jaar. Lichtkunstenaars en – architecten uit Japan, Singapore, Nederland en ons land creëren een magische sfeer. Sommige werken zijn speciaal voor Knokke-Heist ontworpen, andere waren al te zien op prestigieuze lichtfestivals in Baltimore of Amsterdam, om enkele te noemen.  Het Planetarium aan de H. Hartkerk komt van ACTLD lighting uit Brussel.  Zij verzorgden de exeptionele buitenverlichting op de Parijse Champs-Elysées, om maar te zeggen dat de top van de ontwerpers naar ons land zijn afgezakt.

Elantica  (© Tom & Lien Dekyvere – België)

Elantica (© Tom & Lien Dekyvere –
België)

Het vertrekpunt is  aan het Lichttorenplein bij de toeristische dienst van Knokke-Heist , loopt over de Zeedijk richting Albertplein en Driehoeksplein naar de Dumortierlaan, om via het Van Bunneplein terug te keren naar het Lichttorenplein.  Nu eens ontdekt men een sterrenhemel onder een bamboe installatie, dan weer reageert een interactieve roos op de kleuren van de kledij tot een creatie waar men in een gigantische strandstoel gelinkt wordt aan YouTube en zo in 360 graden naar de zonsondergang kan kijken. Elantica is dan weer een ander verhaal. Zonnepanelen zorgen voor autonoom licht, foodprint is dus nul. Het is een geëngageerd werk, dat de toeschouwer uitdaagt zich te bevragen in hoeverre we meegaan in de digitalisering, waar de grens ligt met de natuur, waar we heengaan met genetische manipulatie en hoe we elektrisch afval recycleren.  Ook nieuw is Baobab, dat bestaat uit hand gerolde keramische krullen ‘steengoed’, beschilderd met kleuren in verschillende verfsoorten . of hoe door licht en kleur het universum van de kunstenares tot leven komt. Voor het eerst exposeert men in een galerij. Omdat kunst en Knokke-Heist al jaren hand in hand gaan wordt het Lichtkunstfestival opgenomen in de zgn. ‘Art Tour’, ook mogelijk te bezoeken met de Citymobiel. Die passeert naast de lichtsculpturen ook langs de permanente kunstwerken in de stad.

Download de app

Tijdens het bezoek aan de planeten van De Kleine Prins wordt men begeleid door de gratis smartphone applicatie. Daarop staat de praktische informatie, een interactieve kaart en info over het kunstwerk, de artiest en zijn of haar visie.

Het blijkt overigens niet zo eenvoudig om  een locatie te vinden voor de installaties. Men moet immers toestemming hebben van de syndici van de gebouwen wanneer het kunstwerk niet in de openbare ruimte wordt geplaatst. Daarom zal curator Jean-Pierre Deschepper reeds volgende maand onderhandelingen starten voor een derde editie. Deze zal een nieuw doelpubliek aanboren en ook een nieuw thema behandelen.

Praktisch: Openlucht lichtparcours doorheen Knokke-Heist, vertrek- en eindpunt: Toerisme Knokke-Heist Zeedijk 660. Data: 14, 15 december, 21 december tm 5 januari. Niet op 24 en 31 december. Telkens van 17 uur tot 21 uur. www.knokke-heist.be

Perscontact: Mailien Nguyen       mailien@wavemakers.eu

Tekst: Jempi Welkenhuyzen

Foto’s: Anne Marie Jacob