Matteo Simoni, Master op Filmfestival Oostende
17054
post-template-default,single,single-post,postid-17054,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Matteo Simoni, Master op Filmfestival Oostende

Matteo Simoni, Master op Filmfestival Oostende

Vijf jaar geleden kreeg Matteo Simoni de Ensor voor zijn rol in ‘Marina’ op het Filmfestival van Oostende en nu is hij er de Master . Een Master kiest als curator en gastheer, naast de competitie,  films voor het festival , die hij persoonlijk erg belangrijk vindt.  Simoni selecteert er tien. Van ‘The Kid’ (Charlie Chaplin)over ‘La vita è bella’ (Benigni) en ‘La meglio gioventu’ (Tullio) tot ‘Nebraska’(Payne).

Matteo Simoni

Matteo Simoni

De rode draad doorheen heel de selectie is  het ‘vader- zoon’ thema. Een logische keuze, aldus Matteo ,want zijn vader en grootvader gaven hem inspiratie en ‘goesting’ om te spelen. “Verder hou ik ervan als comedy, romantiek en drama samenvallen. Want zo is het in het echte leven ook. Het zit vol ellende, maar in die ellende is er ook altijd plaats voor humor. De lichtheid van het bestaan inspireert me enorm en ik zoek dat ook op in de films die ik bekijk, “ aldus de Limburgse acteur , die belooft de kijker met Limburgse openheid en gastvrijheid te ontvangen.  Simoni zal er trouwens zelf een film voorstellen die hij draaide met Bruno Vanden Broecke en Ruth Beeckmans, bekend van ‘Safety First’.  “ Een combinatie van onze drie visuele identiteiten, meer kan ik er niet over verklappen, “ knipoogt hij.

Was het Oostends Filmfestival aanvankelijk klein en fijn , het is met de 12e editie de kinderschoenen duidelijk ontgroeid. Bekende acteurs , internationale sales  en het brede  publiek vinden hun weg naar de Vlaamse badstad.  Na het succes van vorig jaar,  waar Nederland gastland was, wordt er opnieuw een selectie gemaakt in ‘Nederland Buurland’, met veel aandacht voor de Nederlandse film en Vlamingen die in Nederland actief zijn.  Denk daarbij aan de samenwerking met de filmfestivals van Vlissingen en van Utrecht, naast het filmmuseum Eye.

Premiëres

Zo is er veel belangstelling  voor ‘ Engel’, de openingsfilm van Koen Mortier. Dat is een bewerking van een novelle door Dimitri Verhulst over de laatste levensdagen van wielerlegende Frank Vandenbroucke.

Zeer gegeerd zijn tickets voor de feestelijke premiëre van Will Tura’s ‘Hoop doet leven’. Een docufilm van Dominique Deruddere , die de 60-jarige carrière van de rasperformer op groot doek brengt.

De bekende filmprijzen krijgen dit jaar een extra luik voor  fictie tv . Dit belooft nu al het filmfeest van het jaar te worden.

En het festival zal tenslotte drie iconen van de Vlaamse cinema huldigen. Zo krijgen Raoul Servais, Harry Kümel en Robbe de Hert een Lifetime Achievement Award. Van de Hert gaat de langverwachte documentaire ‘Hollywood aan de Schelde’ in premiëre.

Daarnaast zijn er tal van randactiviteiten. Zo is er  reeds ‘Film in het Park’ op 20 augustus (Leopoldpark) als voorproevertje voor alle festivalliefhebbers. Er komt een festivalcafé.  aste of Europe toont films die nog geen distributie kennen in ons land en er is ook een officiële kortfilmcompetitie. Tot slot organiseert men ‘The Pitch’ waar 20 studenten hun afstudeerproject voorstellen.

Afgelopen jaar kwamen 38.000 mensen naar Oostende. Het aantal bezoekers zit duidelijk in de lift. Daarom voorziet FFO bijkomende projecties vanaf 14 uur. De locaties zijn Kinepolis en Kursaal

Het Filmfestival Oostende loopt van 7 tot en met 15 september 2018. Meer informatie, programma,  tickets  en reservatie: www.filmfestivaloostende.be

Perscontact: Gudrun Burie press@filmfestivaloostende.be

Tekst en foto:  Jempi Welkenhuyzen