BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | ‘nederland ⇄ bauhaus’ in het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam
23504
single,single-post,postid-23504,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

303031-Campagnebeeld-b070c3-original-1549554421

‘nederland ⇄ bauhaus’ in het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam

De verjaardag van 100 jaar Bauhaus wordt op grootse wijze gevierd in Weimar, Dessau en Berlijn. Maar de invloed van deze sociale en kunststroming beperkte zich niet tot Duitsland: vooral na het verbod van verspreiding van het Bauhaus gedachtegoed door het nationaal socialisme, verspreidde het zich naar o.a. Zwitserland en Amerika.

303076-Boijmans-07-02-0i9-8-3ec2ca-original-1549630865-verkleindDeze tentoonstelling in het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam toont de impact van de Bauhaus beweging in Nederland, vooral dan in Rotterdam, dat tussen de twee wereldoorlogen zowat het centrum was van het modernisme in de architectuur en vormgeving.

Deze tentoonstelling laat de invloed en de wisselwerking zien op tal van kunstdomeinen, zoals de architectuur, design, schilderkunst, keramiek, textiel, … Ook de industrie droeg haar steentje bij tot het succes van deze beweging daar zij door het drukken van het kostenplaatje de objecten toegankelijker maakte voor een grotere groep mensen.

Niet minder dan 800 kunstwerken, waarvan 200  uit eigen collectie (meubelen, textiel, keramiek, foto’s, architectuur,…)  schetsen een mooi beeld van Bauhausbeweging.

De interactie tussen de verschillende kunstvormen wordt duidelijk aangetoond door een Bauhaus-app waardoor de bezoeker op een tablet de onderlinge communicatie tussen de verschillende kunstenaars kan volgen.

Als een bezoek aan de Bauhaus tentoonstellingen in het Duitse Thüringen niet op je programma staat, dan biedt deze tentoonstelling in het Museum Boijmans Van Beuningen een mooi alternatief.

Het Museum Boijmans Van Beuningen sluit na deze tentoonstelling de deuren voor een grondige transformatie, heropening is voorzien in januari 2026. Het museum vestigde zich in 1935 in het Museumpark in Rotterdam en bouwde een collectie op van 151.000 kunstweken. Tot de heropening loopt ‘Boijmans in Transit’ waarbij delen van de kunstcollectie zullen getoond worden in kunstinstellingen in Nederland en wereldwijd.

Je kan deze tentoonstelling alle dagen met uitzondering van maandag bezoeken tot 26 mei 2019 van 11.00u tot 17.00 u.

Adres: Museumpark 18-20, Rotterdam.

Info: https://www.boijmans.nl/

Perscontact: Josien Verwoerd  pressoffice@boijmans.nl

Tekst: Didier Van Houts

Foto: Aad Hoogendoorn