BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Provinciehuis Antwerpen : Every Collection Hides Another Collection
40371
post-template-default,single,single-post,postid-40371,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Provinciehuis Antwerpen : Every Collection Hides Another Collection

De bedoeling van de installatie ‘Every Collection Hides Another Collection’ van kunstenaar-curator Nico Dockx is de kunstcollectie van de provincie Antwerpen die de laatste vijftig jaren tot stand kwam aan een breed publiek te tonen. In het verleden leidde deze collectie eerder een verborgen bestaan in vergaderzalen, kantoren en gangen.

Dit past in de Vlaamse projectoproep ‘Kunst in Opdracht. Meer dan object’ dat tot doel had de kunst toegankelijk te maken. Voor de provincie Antwerpen liep dit samen met de nieuwbouw van het provinciehuis.

Een representatief gedeelte van de verzameling zal permanent tentoongesteld worden en een gedeelte zal wisselend (vier keer per jaar) aan bod komen en zo de heterogene verzameling  van schilderijen, grafiek, beelden en textiel belichten.

Nico Dockx ontwierp voor het vrij toegankelijke deel van het Provinciehuis een originele structuur van houtpalen met draad- en legrekken en vitrines. Wat hierbij opvalt is de eerder koude architectuur en de warmte van de verschillende gekozen houtsoorten voor de installatie.

De collectie is omvangrijk en omvat 2200 objecten van 637 kunstenaars vooral uit de provincie, die ofwel geschonken ofwel aangekocht werden door de provincie. Enkele bekende namen van hedendaagse kunstenaars zijn Pierre Alechinsky, Fred Bervoets,  May Claerhout, Jan Fabre, Luc Tuymans, … Ook enkele 19e eeuwse schilders zijn vertegenwoordigd zoals  Nicaise De Keyser, Henri Leys en Jacob Jacobs. In de tuin van het provinciehuis vind je enkele mooie sculpturen.

De eerste presentatie omvat een honderdtal kunstwerken.

Ter gelegenheid van de opening van deze tentoonstelling werd ook het boek ‘Every Collection Hides Another Collection’ uitgegeven. Het schetst de verschillende fases van het pilootproject en somt de inventaris op van de provinciale kunstcollectie. (Uitgegeven door de Provincie Antwerpen, 2020, ISBN 978-9-06625-199-1).

Een gedeelte van de kunstcollectie kan je ontdekken op flickr.

Pieter Rottie - Lucienne

https://www.flickr.com/photos/provant/49756931412/in/album-72157709273767586/

Info: https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dlog/collectie-provincie-antwerpen/every-collection-hides-another-collection.html

Perscontact: Bob Daems, beheerder kunstcollectie, kunst@provincieantwerpen.be

Tekst: Didier Van Houts

Foto’s: © Provincie Antwerpen, Stany Dederen & Oxiea Villamonte