BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Roger Raveel-museum
476
single,single-post,postid-476,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

540

Roger Raveel-museum

Even de grens over naar Oost-Vlaanderen met het Roger Raveel-museum in Machelen-aan-de-Leie (Zulte). Leerrijk was onze begeleide chronologische tocht in dit mooie museum dat in 1999 werd geopend. en in 2014 werd overgenomen door de provincie Oost-Vlaanderen. Raveel werd in deze gemeente in 1921 geboren (en hij stierf op 30 januari 2013 in Deinze). Hij studeerde in Deinze en Gent en werd duidelijk beïnvloed door de COBRA (Copenhagen/Brussel/Amsterdam)-beweging, direct na WOII.
Al bij al hadden wij een grotere vaste Raveelcollectie verwacht, zeker van zijn latere perioden. In de eerste helft van de jaren’50 (= zaal 1) werd Raveel ook geïnspireerd door de Franse schilder Léger en de Nederlandse Mondriaan.

520Wij onthouden vooral een aantal typische Raveel-kenmerken in zijn oeuvre: zelfportretten, twee en drie-dimensionele elementen, mannen met pet, typische blokjesgezichten (is meer universeel dan echte gezichten), de schuine afsnijdingen (om te laten overvloeien in bijvoorbeeld het water). In de jaren ’60 verschijnen “palen” in zijn schilderijen, alsook geometrische figuren en streepjes (neen het zijn geen gevangenen … maar wel bijvoorbeeld metsers!). Zijn vrij abstracte weergaves worden tevens beïnvloed door de pop-art. Het vierkant wordt een typisch-Raveel-kenmerk, alsook spiegels (zoals bij de geschilderde fietskarretjes) die de lucht en de oneindigheid ervan symboliseren. In zijn latere oeuvre verschijnen ook de vogelkooitjes (maar daar mag men nu max. gedurende 20’ een levende vogel in plaatsen) en de vredesduiven. Tenslotte grijpt hij ook terug naar het verleden: de beschilderde kleerkast (1990) is symbool voor de vlucht bij het begin van de Duitse inval tijdens WOII (toen 50 jaar geleden).
Kortom: Roger Raveel is een ware ambassadeur voor de hedendaagse Vlaamse kunst.