BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | TEFAF Maastricht heet bezoekers welkom, maar is waakzaam
34485
post-template-default,single,single-post,postid-34485,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

TEFAF Maastricht heet bezoekers welkom, maar is waakzaam

TEFAF_2020_HANCOCKS

TEFAF 2020 HANCOCKS

Van 7 tot en met 15 maart 2020 vindt de TEFAF-beurs plaats in het MECC te Maastricht. TEFAF staat voor The European Fine Art Fair en is ’s werelds meest toonaangevend platform voor kunst en antiek. Omwille van de Coronaproblematiek neemt men extra voorzorgsmaatregelen.
Voor deze 33e editie zijn er speciale maatregelen voorzien. De poetsploegen maken extra schoon en op diverse plaatsen staan handpompjes. De hulpdiensten en het Universitair ziekenhuis, dat net tegenover de congreshal ligt zijn stand-by.

Drie deelnemers aan de beurs haakten af, maar verder gaat de 33e editie gewoon door. Verzamelaars, kunstliefhebbers en handelaars komen er samen in de grootste galerij ter wereld, goed voor 7000 jaar kunstgeschiedenis. 280 exposanten, waarvan 25 nieuwe, uit 12 landen tonen er hun topstukken onder de beste omstandigheden. Er is een grote diversiteit in het aanbod: juwelen, fotografie, boeken, manuscripten, porselein, oude meesters, naast hedendaagse kunst, design of tribal art en archeologie, alles is te koop en te keur. Mits men over de juiste beurs beschikt…

Degas

Degas

Zo kan men op de afdeling TEFAF Modern Art naar Hammer Galleries. Daar presenteert men een schilderij van Edgar Degas. Een werk dat na 50 jaar terug op de markt komt. Het betreft ‘Three Dancers in Yellow Skirts’, een levendig olieverf als voorbeeld van Degas’ energie en meteen ook zijn typisch kenmerk: balletdansers. De vraagprijs ligt boven de 35 miljoen euro. Stukken van Mensen dus.

TEFAF Paintings

Het aanbod hier wordt niet alleen gekenmerkt door de hoge kwaliteit, maar ook door zeer bijzonder verhalen. Zo presenteert Dickinson ‘Paysanne devant une Chaumière’, olieverfwerk op doek door Vincent van Gogh. Dit werk komt uit een privécollectie en werd in 1968 opnieuw ontdekt in een antiekwinkel. Daar werd het verkocht voor 45 pond omdat het toen nog niet werd toegeschreven aan de meester. Nu zal het tussen de 12 en de 15 miljoen euro kosten. The Weiss Gammery toont ‘Venus and Venus and Cupid with Mercury and Psyche – An allegory, circa 1600, olieverf op doek door Bartholomeus Spranger (1546 – 1611). Dit recent ontdekte, zeldzame werk van Spranger is vrijwel zeker geschilderd in opdracht van Rudolf II (1552 – 1612), Keizer van het Heilige Roomse Rijk. Hij geldt als een van de belangrijkste verzamelaars ooit, en heeft dit schilderij laten vervaardigen voor zijn ‘Schatz und Kunstkammer’ in de Burcht in Praag.

TEFAF_2020_Friedman_Benda_Courtesy_of_Friedman_Benda_and_Shiro_Kuramata_Photography_by_Daniel_Kukla

TEFAF 2020 Friedman Benda Courtesy of Friedman Benda and Shiro Kuramata Photography by Daniel Kukla

“Ik ben elk jaar onder de indruk van de werken die onze deelnemers op TEFAF Maastricht laten zien. Elke deelnemer heeft de ambitie om tot de beste in zijn of haar vakgebied te behoren. Als je dit combineert met de wijze waarop ze hun aanbod vernieuwen en de manier waarop ze de verschillende elementen in hun eigen specialisaties samenbrengen dan weet je dat dit niveau niet kan worden overtroffen. Ik ben bovendien verheugd dat het is gelukt om meer exposanten de kans te geven hun werken op TEFAF Maastricht te tonen, én dat we onze meest internationale beurs tot nu toe hebben georganiseerd. Het hoge niveau van de deelnemers is tot slot een bewijs dat de vernieuwde selectieprocedures die we in 2019 hebben ingevoerd heel goed functioneert. Deze editie van TEFAF Maastricht is de beste en meest veelzijdige die we ooit hebben gehouden,” – Patrick van Maris, CEO van TEFAF.

Info: www.2.tefaf.com
Perscontact: charlotte@upragency.com
Verslag: Jempi Welkuyzen
Foto’s: Loraine Bodewes – WJL