BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Tentoonstelling ‘La Légende’ – National Geographic : 130 jaar reizen en ontdekkingen
33430
single,single-post,postid-33430,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

National Geographic Wall

Tentoonstelling ‘La Légende’ – National Geographic : 130 jaar reizen en ontdekkingen

Virgile Gauthier, Gabriel J.Dezaize en Rolf Heinz

Virgile Gauthier, Gabriel J.Dezaize en Rolf Heinz

In 1888 trok een groepje Amerikaanse avonturiers, wetenschapslui en ontdekkingsreizigers er op uit om de aarde, zijn wonderen en mysteries te ontdekken. Ze verkenden ontoegankelijke wouden, bereikten de poolgebieden, doken in de diepzee, veroverden de Himalaya en bestudeerden de sterrenhemel. Ook bleken ze zeer begaan met de dierenwereld. Het duurde dan ook niet lang of de fortuinlijke reizigers publiceerden een kleine nieuwsbrief over hun ervaringen en voorzagen deze teksten van mooi beeldmateriaal.  Het was de voorloper van het huidige National Geographic Magazine.

Vandaag de dag wordt National Geographic uitgebracht in 75 landen, verdeeld over 36 edities, vertaald in 33 talen. Naast de wetenschappelijk populair onderbouwde teksten vormen niet in het minst de topfoto’s de sterkte van het magazine.

Jempi Welkenhuyzen (BFTP) in gesprek met Gabriel J. Dezaize

Jempi Welkenhuyzen (BFTP) in gesprek met Gabriel J. Dezaize

Het hoogtepunt van deze 130 jaar reizen en ontdekkingen wordt getoond in de abdij van Stavelot (provincie Luik) . Door middel van honderden foto’s, verdeeld over zes thema’s, in een strakke scenografie, contrasteert de fraaie expo tegenover de imposante achtergrond van het  7e eeuwse  Benedictijnerklooster.  (Op zichzelf een bezoek waard) Naast de foto’s en viertalige infopanelen kan men ook tal van video’s bekijken. Onderwerpen als ‘Stormloop naar de Himalaya’, ’20.000 mijl onder zee’,’ in het spoor van verloren werelden’, ‘epische avonturen’ , ‘benadering van de dierenwereld’ of ‘iconische portretten’ passeren de revue.

Actueel

“ We zijn getuige hoe snel onze planeet verandert in de voorbije 130 jaar, “ aldus hoofdredacteur Gabriel Joseph Dezaize van National Geographic France, dat net 20 jaar bestaat. “ Ik denk dat de thema’s niet actueler kunnen zijn dan vandaag.  Zeker in het kader van de opwarming van de aarde en de klimaatverandering. In april brengen we een recto-verso nummer op de markt waarbij de twee facetten van onze media-alertheid aan bod komen. Noem het enerzijds een ‘worry’- deel,  anderzijds het ‘wonder’- aspect. Dat tonen we ook hier in deze tentoonstelling. We brengen de resultaten van onderzoek en immersie, versus emotionele fotografie.”

De abdij als decor

De abdij als decor

De tentoonstelling, die een primeur is voor de Benelux,  was eerder te zien in Frankrijk. Maar speciaal voor Stavelot is ze helemaal herwerkt en werd er een regionaal luik aan gekoppeld. Dit in het kader van het toeristisch jaarthema ‘ Wallonië, Natuur 2020’.  Zo werd er een  recyclage kunstwerk van Christoph Henry aan toegevoegd en deed men beroep op Jean-Philippe Legrand, beter bekend als ‘Aster’,  om via een humoristisch logo de kinderen mee op pad te nemen langs een parcours, dat specifiek  en interactief op hen focust. Er is zelfs een schattenjacht uitgewerkt voor families met kids tussen 7 jaar en 10 jaar jong. En voor scholen wacht een fraai geïllustreerd boekje waarmee leerlingen autonoom aan de slag kunnen. Het is eens een andere manier om een museum te beleven. Uiteraard zijn er gegidste visites voorzien.

Credo

“ Ons credo bij National Geographic is nooit veranderd: des te beter we onze planeet kennen , hoe meer we haar willen beschermen. Getuige daarvan o.a. het paneel ‘De Ark van Noé” door fotograaf Joël Sartore. Hij heeft 5600 bedreigde dieren vereeuwigd op foto. Doel is om de mensen bewust te maken over hun lot. Want als we de diersoorten redden, redden we ons zelf.”

In het kader hiervan lanceert de organisatie een conferentiecyclus met vier sprekers: Damien Herst, Olivier De Schutter, Felicien Bogaerts en Jenny Tuts. Deze bijeenkomsten zijn gratis.

IMG_4577En National Geographic zou zichzelf niet zijn als er geen groot concours bestemd voor fotografen zou plaatsvinden. Samen met de diverse toeristische bureaus in de regio loopt er een fotowedstrijd, waarbij één winnende foto per maand wordt opgenomen in de tentoonstelling.  Tot slot koppelt men er een tekstuele bijdrage aan vast. Elke bezoeker die zijn ervaring, indruk of perceptie van de tentoonstelling neerpent in een gevatte commentaar, kan een jaar abonnement op het NG-tijdschrift winnen.

Praktisch

La Légende – National Geographic, 130 jaar reis- en ontdekkingsfotografie, loopt tot en met 24 januari 2021, dagelijks  (m.u.v. 25 december, 1 januari, Pasen en paasmaandag).

Info: www.abbayedestavelot.be

Perscontact: Virgile Gauthier etc@abbayedestavelot.be

Persdossier via deze website : https://www.abbayedestavelot.be/sites/default/files/fichiers_espaces/ng_dossier_presse_compressed1.pdf

 

Tekst: Jempi Welkenhuyzen

Foto’s: Anne Marie Jacob – NG