BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Toetanchamon – De ontdekking van de vergeten Farao
32251
single,single-post,postid-32251,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

DSC_2633 kopie

Toetanchamon – De ontdekking van de vergeten Farao

toetanchamon-afficheHet station Luik Guillemins laat je tot 31 mei 2020 afdalen in het graf van de jonge farao Toetanchamon. Hij was een farao van de 18e Dynastie van het Oude Egypte. Aan de hand van exclusieve originelen, replica, gipsafgietsels, fotodocumentatie en decor scenes wordt men ingewijd in de historische wereld van archeoloog Howard Carter, die bijna 100 jaar geleden dé vondst van zijn leven deed. Dat deze expo naar Luik komt, is geen toeval. Destijds werd Egyptoloog Jean Capart, prof. aan de universiteit in Luik, gevraagd om koning Albert 1, zijn gemaal Elisabeth en de jonge Leopold 3 te begeleiden op een reis naar Egypte.

De unieke objecten, waarvan er een groot aantal in Egypte gemaakt zijn door de Supreme Council of Antiquities Replica Production Unit, bezorgen je als bezoeker  ronduit magisch moment . Er werd geen enkel detail over het hoofd gezien. Van de producten voor de wandschilderingen, langs de schimmels op de muren van het graf, tot de schrijftechnieken die 33 eeuwen geleden in Egypte gebruikt werden. Je wordt ondergedompeld in het Oude Egypte dankzij de reproductie van een deel van het koninklijk paleis en een replica van de werkplaats van Thoetmosis, de officiële beeldhouwer van het rijk. Twee exclusieve wereldpremiëres, naar verluidt, met  de hoge bescherming van de koningin, leende het paleis voor het eerst een collectie voorwerpen en foto’s uit die koningin Elisabeth uit Egypte meebracht destijds. Ze worden getoond in de laatste zaal.

DSC_2636 kopieDaarnaast komen tal van originele voorwerpen uit privé collecties of belangrijke musea. De bijdrage van een aantal topwetenschappers zet het internationale karakter van deze tentoonstelling extra in de verf.  Twee grote namen leiden de wetenschappelijke kant van het project, nl Dimitri Laboury, onderzoeksdirecteur aan het F.R.S-FNRS en assistent-hoogleraar kunstgeschiedenis en archeologie van het Oude Egypte aan de Universiteit van Luik en Simon Connor, voormalig conservator van het Museo Egizio van Turijn en onderzoeker aan het Metropolitan Museum of Art van New York.

Een inspirerende tentoonstelling

Howard Carter, ontdekker van het graf, neemt de rol van verteller en gids van de tentoonstelling op zich. Hij nodigt iedereen uit om hem te volgen in zijn zoektocht naar het graf van Toetanchamon. De ontdekking van het graf, de historische elementen en het wetenschappelijke beheer zijn maar een aantal van de thema’s die aan bod komen. Zo ziet men in de ruimte rond het graf en de opgravingen een  identiek nagemaakt graf van Toetanchamon en toont men hoe Carter en zijn team er tien jaar over deden om dat graf leeg te halen. Er werden 5398 voorwerpen uitgehaald! Er wordt eveneens een zaal gewijd aan de analyse van bepaalde voorwerpen uit de opgravingen die zo het leven van de farao in kaart brengen:  schrift, muziek, hygiëne , voeding, oorlogsvoering en diplomatieke relaties .

Toetanchamon en de tijdsgenoten

DSC_2634 kopieDe bezoeker verdiept zich hier in de historische en geografische context waarin Toetanchamon en zijn tijdsgenoten geleefd hebben. Er wordt stilgestaan bij bepaalde elementen uit zijn leven, zijn heerschappij, tot aan zijn overlijden. De thema’s houden verband met het dagelijkse leven en de werking van de samenleving. Denk aan de sociale hiërarchie,  de vrouw en haar status ,  de godsdienst,  de leer over de dood en de mummificatie . Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de gebeurtenissen na de ontdekking van het graf en de (in)directe impact op de politiek, de zgn. ‘egyptomanie’ naast de egyptologie. Denk daarbij aan de politieke strubbelingen tussen Carter en de Egyptische nationalisten of de mediagekte en de toeristenstroom na de ontdekking. Vanaf de kindertijd dat koningin Elisabeth haar tante , keizerin Sissi vergezelde, bleek ze al geïntrigeerd door Egypte. Het zou het land in Noord-Afrika geen windeieren leggen. Dit zou immers leiden tot het oprichten de Egyptologische Stichting in ons land, het huidige EGKE. Visueel interessant voorgesteld is het onderzoek naar het DNA van de mummies  en de  pogingen om het lichaam van de farao te reconstrueren .

Welkom in de wereld van Toetanchamon

DSC_2637 kopieDankzij de originele en mythische voorwerpen die in het graf worden gebruikt krijgen we een beeld op de wereld van Toetanchamon.  Vanuit prestigieuze instellingen en particuliere verzamelingen uit de hele wereld, worden honderden unieke en authentieke voorwerpen tentoongesteld. Alle objecten uit het graf van Toetanchamon werden identiek nagemaakt door gespecialiseerde vakmensen. In totaal werden er 250 voorwerpen in de ateliers van het Egyptisch Museum (Caïro) gemaakt. De tentoonstelling richt zich niet alleen tot liefhebbers van het Oude Egypte. Ze wil een zo groot mogelijk publiek aanspreken, inclusief kinderen en scholen. Tijdens ons bezoek merkten we dat de organisatie daar met verve in slaagt, niet in het minst door de begeleidende gidsen die constant de aandacht van deze leerlingen wisten te behouden. De tentoonstelling gaat ook dieper in op bepaalde opvattingen over de jonge farao (het zogezegd intact teruggevonden graf, de legendarische ‘vloek’, …) en de beperkte kennis die de meeste mensen over de Egyptische kunst hebben.

Een Escape Room

Is de tentoonstelling vrij statisch, buiten enkele reukdozen, niet echt interactief, toch is er ruimte om concreet iets te doen. Dat kan in de Escape Room. Daar dreigt de vloek van de farao werkelijkheid te worden. De spelers treden in de voetsporen van Howard Carter en moeten de vloek trachten te stoppen. Dit escape game past perfect binnen de vernieuwende geest van Europa Expo en maakt integraal deel uit van de tentoonstelling.  Een première in ons land. Enkel de spelers hebben de sleutel in handen om de vloek definitief te stoppen

Toetanchamon is open 7/7 van 10u tot 18.30u (laatste ingang:17u) Ticket: 15 €, kortingen voorzien.

Info : www.europaexpo.be

Perscontact:  Manfred Dahmen  Manfred.dahmen@belgacom.net

Tekst: Jempi Welkenhuyzen

Foto’s: Anne Marie Jacob