BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | ‘TraumA’ is het thema van Triënnale Brugge 2021
34258
post-template-default,single,single-post,postid-34258,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

‘TraumA’ is het thema van Triënnale Brugge 2021

Van mei tot september 2021 wordt Brugge opnieuw het decor voor hedendaagse kunst en architectuur. Met als thema ‘TraumA’ volgt de bezoeker een parcours met internationale installaties naar plekken die laveren tussen droom en realiteit en tussen waan en werkelijkheid.

De Triënnale Brugge 2021 bouwt voor de derde editie verder op de voorbije twee triënnales en slaat tegelijk een andere richting in. De eerste editie in 2015 peilde naar de mogelijke transformatie van Brugge in een megapolis wanneer de zes miljoen toeristen van de stad hier effectief zouden blijven wonen. De tweede triënnale onderzocht aspecten van de vloeibare samenleving en creëerde publieke gastvrije plaatsen langs of op het water met een uitgesproken participatieve en sociale component. De derde editie van Triënnale Brugge, TraumA, zet dit onderzoek naar hedendaagse kunst en architectuur in de openbare ruimte verder, maar ditmaal vanuit een meer inwaarts en onderhuids perspectief: wat speelt er zich af achter de statige gevels? Hoe wordt de middeleeuwse stad beleefd én geleefd? Internationale kunstenaars en architecten worden uitgenodigd om de (semi-)publieke en private ruimtes in Brugge te exploreren en de verborgen dimensies van de samenleving in vraag te stellen. Steegjes en achterpoortjes worden verkend, tussenruimtes, binnenkoeren en bouwwerven vormen een spoor van verwondering en geven een blik achter de ogenschijnlijk hoge muren.

Geheimzinnig

Met ‘TraumA’ duikt de triënnale in de ‘uncanny’ geschiedenis en realiteit van Brugge. Historische lagen worden blootgelegd, vergeten of verborgen verhaallijnen besproken. Deze editie verkent de dunne lijn tussen droom en trauma, tussen paradijs en hel. Het speelt in op de verbeelding, op de pracht en de praal, maar ook op het ‘unheimliche’ dat er ondergronds aanwezig is. Want hoewel Brugge voor velen een droombestemming lijkt, sluimert er in deze picture-perfect-wereld ook armoede, eenzaamheid, vervuiling en angst. Triënnale Brugge 2021: TraumA brengt aan de hand van artistieke en architecturale ingrepen ook de minder fraaie aspecten naar boven en laat ze deel worden van de beeldvorming van de stad. Ze creëert een meerstemmig discours, waar er ruimte is voor verbeelding, schoonheid, duisternis en complexiteit. Een ruimte waar kunstenaars en architecten zowel de bühne als de stoffige coulissen kunnen verkennen.

Triënnale Brugge 2021’TraumA balanceert tussen het aanwezige en het verborgene. Met een parcours van sculpturale, architecturale en organische creaties komt het tegemoet aan een viering van de veelzijdigheid en beweeglijkheid van deze stad.

Praktisch: Triënnale Brugge 2021 is een gratis hedendaags kunst- en architectuurparcours in opdracht van Stad Brugge en in samenwerking met Brugge Plus, Musea Brugge, Kenniscentrum vzw en Cultuurcentrum Brugge. Het project is samengesteld door Till-Holger Borchert, Santiago De Waele, Michel Dewilde en Els Wuyts. De deelnemende kunstenaars worden in het najaar van 2020 bekendgemaakt.

Info: www.triennalebrugge.be

Perscontact:  Shendy Gardin  shendy.gardin@triennalebrugge.be

Verslag: Rita Goethals
Foto header, het curatorial team: © Matthias Desmet