Ontdek Toulouse
10400
post-template-default,single,single-post,postid-10400,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Ontdek Toulouse

Ontdek Toulouse

Dé Europese technopolis voor lucht- en ruimtevaart

Toulouse is als vierde grootste stad van Frankrijk (na Parijs, Lyon en Marseille) minder goed bekend als citytrip-bestemming. Onterecht, zo blijkt uit dit artikel!

Vanuit Brussel vliegt men rechtstreeks in ca. 1u30 met Brussels Airlines of Ryanair naar deze Métropole Toulouse (met 37 gemeenten en meer dan 1 miljoen inwoners). Vanaf de luchthaven Blagnac kan men makkelijk (en goedkoop) met het openbaar vervoer het centrum bereiken.

De bijnaam van “la ville rose” heeft Toulouse gekregen door de gloed van de zon op de talrijke monumentale (rood-oranje) bakstenen gebouwen en herenhuizen. Het centrum is vrij compact en kan gemakkelijk te voet (of met de fiets) verkend worden. Langs de boorden van de Garonne is het heerlijk vertoeven, zoals langs de Quai en Place de la Daurade (met leuke terrasjes) en de oudste brug van Toulouse de Pont Neuf.

De zeer levendige en charmante stad telt meer dan 120.000 studenten en is daarmee na Parijs de belangrijkste studentenstad van Frankrijk! De universiteit werd er opgericht in de 13de eeuw. Het is ook een sportieve stad met beroemde voetbal- en rugby-clubs. Toulouse is ook een rijke stad met een enorme economische groei en continue metamorfose, dankzij de lucht- en ruimtevaart.

In oorsprong is Toulouse een Gallische en vervolgens Romeinse stad. In de middeleeuwen kende zij een belangrijke groei als religieus centrum. Tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) werden er duizenden Spaanse vluchtelingen opgevangen …  getuige hiervan is de Spaanse stempel op de stad, zoals blijkt uit tal van tweetalige opschriften of aanduidingen in het Frans en het Spaans. Bij de Duitse inval in ons land (WO II, mei 1940) kwamen ook duizenden gevluchte Belgen (tijdelijk) naar hier.

De hartelijke ontvangst op de Dienst voor Toerisme (www.toulouse-tourisme.com) in de Donjon du Capitole geeft alvast een eerste positieve indruk. Talrijke brochures zijn er gratis verkrijgbaar. Men koopt hier best een toeristische “So Toulouse” pas van 1, 2 of 3 dagen (respectievelijk 20, 27 en 35 euro). Daarmee kan men tevens gratis gebruik maken van het openbaar vervoer (o.m. met 2 metro- en 2 tramlijnen, die respectievelijk dateren uit 1993 en 2011 ), een begeleide stadswandeling maken, of een ritje maken met het toeristisch treintje (altijd goed voor een eerste verkenning van een stad! Er zijn 2 trajecten van elk 35’) en zelfs een boottochtje maken op de Garonne en het (1560 m lange) Canal de Brienne. 

Gastronomie

Geniet van het prachtige interieur van restaurant Le Bibent

Geniet van het prachtige interieur van restaurant Le Bibent

Flaneer ’s morgens in de overdekte markthal Victor-Hugo. Er is een overvloed aan verse vis en van dé specialiteit van de regio, namelijk eend in allerlei variaties (met o.m. foie gras). Toulouse is een echte gastronomische stad met talrijke restaurants: gaande van Michel Sarran met 2*-Michelin en verschillende bib gourmands (wij genoten van een betaalbaar diner in een prachtig verguld decor van Le Bibent aan de Place de la Capitole) tot bruisende brasseries (zoals het Grand Café l’Opéra). Opvallend zijn (naar onze normen) de goedkope prijzen voor menu’s (zeker voor de lunch) en wijnen. Daarbij wordt tafelwater overal gratis geserveerd (wanneer is dit eindelijk in België mogelijk?). Oh ja, Toulouse is de stad van de violette, het blauwpaarse bloempje dat ook in eetbare vorm verkrijgbaar is (en o.m. gebruikt wordt bij desserts en eendgerechten).

 

Voor lekkerbekken: bezoek de overdekte markthal Victor-Hugo

Voor lekkerbekken: bezoek de overdekte markthal Victor-Hugo

Prachtige kerken

 Exterieur van de Basilique Saint-Sernin

Exterieur van de Basilique Saint-Sernin

De twee topattracties voor het religieuze erfgoed in Toulouse zijn:

De Basilique Saint-Sernin is de grootste romaanse basiliek (gebouwd vanaf de 11de eeuw) van Europa met een lengte van 115 m en een breedte van 64 m. Bezoek ook de schatkamer die ingericht is in de koorommegang en in de indrukwekkende ondergrondse crypte. Typerend voor deze basiliek is de achthoekige roze-oranje toren. Het is als onderdeel van de “Pelgrimsroute naar Santiago de Compostela” Unesco-Werelderfgoed sinds 1998.

De Eglise des Jacobins is beroemd om zijn indrukwekkende palmenpilaren, de (vrij unieke) twee kerkschepen en de 45 m hoge achthoekige klokkentoren. Ernaast ligt het Couvent des Jacobins met zeer mooie kloostergang.

Daarnaast is er ook nog de minder bekende gotische kathedraal Saint Etienne.

 

 

Interieur van de Eglise des Jacobins met de palmenpilaren

Interieur van de Eglise des Jacobins met de palmenpilaren

Musea

Exterieur van het Hôtel d’Asséat met de beroemde collectie van de Fondation Bemberg

Exterieur van het Hôtel d’Asséat met de beroemde collectie van de Fondation Bemberg

Onovertroffen is de privé-collectie van de Fondation Bemberg (topwaardering van 3* bij Michelin): een enorme collectie aan schilderijen (veel impressionisme), porselein, beelden (o.m. van Rodin) ….. in het mooiste herenhuis van Toulouse, nl.l’Hôtel d’Assézat, dat gebouwd werd vanaf 1555.  Hier kan men uren genieten van allerlei kunst in een ouderwetse opstelling. Bij de ingang is er ook een tearoom…

Andere aanraders zijn het Musée St-Raymond (archeologie), het Musée des Augustins (= kunst, beelden) en het Muséum (= natuurwetenschappelijk).

 

De Place de la Capitole is hét hart van Toulouse

De Place de la Capitole is hét hart van Toulouse

In de Oude Stad is het aangenaam vertoeven in de middeleeuwse straatjes en op het grootste en mooiste plein Place de la Capitole, hét hart van de stad. Eén zijde bestaat uit de arcaden-galerijen uit 1852, waarvan de plafonds later voorzien werden van fresco’s die de geschiedenis van Toulouse uitbeelden. Nu is deze volledig ingenomen door horeca-zaken en het beste (maar zeer dure) ijs van Toulouse bij Amorino. Aan de andere kant ligt het indrukwekkende Stadhuis ‘Le Capitole’ dat men vrij kan bezoeken. Geniet hier van de pracht en praal met beschilderde plafonds en de talrijke kunstwerken.

Er zijn tal van mogelijkheden voor shopping gaande van de populaire rue d’Alsace-Lorraine (met een nieuw warenhuis van Galeries Lafayette) en de rue St-Rome tot de luxe-winkels in de rue de la Croix-Baragnon, rue Boulbonne en de omgeving van de Place de la Trinité en de Place St.Georges. Toulouse telt als universiteitsstad uiteraard veel boekenwinkels.

Vervolgens nemen wij u mee naar twee fantastische toeristische topattracties even buiten het centrum:

Luchtvaart

Zicht vanaf het balkon in het indrukwekkende Aeroscopia

Zicht vanaf het balkon in het indrukwekkende Aeroscopia

Aeroscopia (www.musee-aeroscopia.fr) is een uitermate interessant, recent (° januari 2015) en groots museum (meer dan 7.000 m²) over de luchtvaart. Op de eerste verdieping in het museum bevindt zich het Grand balcon Jacques Berger: hier krijg je direct een whaw-effect. Je overschouwt er de gigantische  Super Guppy, het Amerikaanse vrachttoestel dat indertijd instond voor het transport (= Airbus Skylink) van de Airbus-onderdelen uit andere productiecentra in Europa. Sinds 1994 werd deze vervangen door de eigen Beluga, die in 2019 zal opgevolgd worden door de Beluga XL.

Bezoek ook het interieur van de (uiterst smalle) Concorde (met o.m. de presidentïele suite) en de Airbus A300B (het eerste type van Airbus). Interessant is ook de historiek van de luchtvaart op de zogenaamde Grande fresque historique. Hier leer je kennis maken met de pioniers van vooral de Franse luchtvaart.

Op het buitendeel “Tarmac” staan o.m. de legendarische Franse vliegtuigtypes Caravelle (ik heb in 1973 met dit toestel mijn allereerste vlucht meegemaakt) en Concorde (de eerste supersonische vlucht was op 2 maart 1969)  opgesteld. De interessante boetiek verkoopt o.m. tal van boeken, affiches en vooral betaalbare miniatuurmodellen van allerlei vliegtuigtypes (en uiteraard vooral van Airbus). 

Let’s Visit Airbus: men moet op voorhand inschrijven en identiteit kenbaar maken voor een uniek geleid bezoek aan de productiesite (= dit is ‘s werelds grootste voor de burgerluchtvaart) van Airbus. Het Circuit Airbus duurt 1u30 en geeft u een kijk in de grootste industriële hangar (10 ha, 46 m hoog, capaciteit voor 8 vliegtuigen van het type Airbus A280) van Europa, waar de enorme dubbeldekker Airbus 380 wordt geassembleerd in 4 maanden tijd ( gevolgd door de testvluchten die ook vanaf de luchthaven van Toulouse worden uitgevoerd).

De Airbus 380 is ’s werelds grootste vliegtuig met 525 zetels, lengte 73 m, vleugelspan 79,8 m en hoogte 24 m. De eerste testvlucht geschiedde op 27 april 2005 in Toulouse … er waren meer dan 50.000 toeschouwers! Op 25 oktober 2007 organiseerde Singapore Airlines de allereerste commerciële vlucht van Singapore naar Sydney.

De A380 opereert nu op 55 verschillende bestemmingen in de wereld en wordt vooral ingezet op lange afstanden. De snelheid bedraagt 870 km/u. (vgl. de Boeing B787 °2009 doet iets beter met 903 km/u)  De onderneming Airbus (project opgestart in juni 1969, was oorspronkelijk een Frans-Duits consortium, later aangevuld met Britse, Italiaanse en Spaanse inbreng) telt meer dan 55.000 werknemers, waarvan ongeveer 20.000 op de sites van de hoofdzetel in Toulouse. Momenteel is de A320 (= in gebruik sedert 1988, lengte 37,57 m, vleugelspan 33,91 m en een capaciteit van 164 passagiers) het best verkochte Airbus-type. In Hamburg wordt o.m. het interieur ingericht.

 Ruimtevaart

Het voormalige Russische ruimtestation MIR in de Cité de l’Espace

Het voormalige Russische ruimtestation MIR in de Cité de l’Espace

Ga absoluut ook de Cité de l’Espace (www.cite-espace.com) bezoeken, dat anno 2017 haar 20-jarig bestaan vierde en jaarlijks meer dan 320.000 bezoekers ontvangt (waarbij talrijke schoolgroepen). Dit is de Europese tempel van de ruimtevaart! Toulouse is trouwens de hoofdstad van de Europese ruimtevaart met ongeveer 12.000 werknemers.

Wist u dat België de 4de grootste bijdrage in Europa levert aan de ruimtevaart? Dus na Frankrijk, Duitsland en Italië. Onze astronauten Dirk Frimout en Frank De Winne zijn dan ook kind aan huis in deze Cité de l’Espace, waar regelmatig de belangrijkste Europese congressen over ruimtevaart plaatsvinden.

Het eerste hoogtepunt van deze site (ook voor kinderen bijzonder leerrijk) is het museum: met permanente collecties – o.m. met de Russische kunstmaan Spoetnik uit 1957 (dit was één van de blikvangers in het Russisch Paviljoen op Expo 58 in Brussel), een echte maansteen gekregen van de NASA – en wisseltentoonstellingen (tot einde december 2018 loopt de schitterende tentoonstelling Astronautes). Dan gaat men naar buiten naar de zogenaamde Jardins met het voormalige Russische ruimtestation MIR (tegenwoordig is dat het Internationale Ruimtestation ISS),  het Russische Ruimteschip  Soyouz, alsook een model op ware grootte van de Franse Ariane 5 met een duizelingwekkende hoogte van 53 m.

Men kan verder ook voorstellingen bijwonen in het planetarium en de IMAX-3D-cinema. Bij Metéo-France kun je zelf het weerbericht voorstellen… en dat is veel moeilijker dan men zou verwachten. Trouwens de hoofdzetel van dit Franse KMI bevindt zich in de nabijheid van de luchthaven Blagnac. In het restaurant kan men lekker (en redelijk goedkoop) eten en in de shop vindt iedereen wel iets leuk.

Excursies

Toulouse is ideaal gelegen in het zuiden van Frankrijk, zowat in het midden tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Vanuit de metropool kan men gemakkelijk met de auto (of trein) naar de Pyreneeën (op zowat 140 km afstand).

Bijvoorbeeld naar het bekendste kuuroord Bagnères-de-Luchon: ietwat vergane glorie met veel gesloten hotels, een failliet gegaan Casino, een prachtige flaneerboulevard  Allées d’Etigny, en uiteraard de Thermen met een oud en recenter gebouw (hier bevindt zich het voor Europa unieke Vaporarium, een soort natuurlijke hamman in de rotsen). Ik vergelijk dit kuuroord een beetje met Spa. Wij logeerden hier bij Belgen in het Panoramic Hotel, die ons vertelden dat zij talrijke motards en bergwandelaars als gast hebben in de zomer  … en skiërs in de winter. Bezoek ook Gavarnie (met het beroemde keteldal Cirque du Gavarnie = Unesco Werelderfgoed)(op 229 km), Cauterets (kuuroord met in de omgeving talrijke watervallen zoals de meest indrukwekkende Pont d’Espagne), neem de kabelbanen naar de Pic du Midi de Bigorre (op 2.882 m met museum en planetarium), en beklim de cols van de Tour de France (zoals de Tourmalet of de Aspin).

Het bedevaartsoord Lourdes (na Rome het grootste van de rooms-katholieke kerk) blijft in alle opzichten een onvergelijke indruk maken. Als ik mij niet vergis zou Lourdes na Parijs de  grootste hotelkamer-capaciteit hebben van Frankrijk. Er zijn nog tal van oude hotels die een verjongskuur ondergaan hebben (zoals Hôtel Belfry, het vroegere Hôtel de la Grotte). Het is en blijft ook een vorm van massatoerisme met een overgecommercialiseerd aanbod aan religieuze (al dan niet kitscherige) souvenirs. Maar toch: bij vele mensen doet hoop leven!

Het charmante Canal du Midi in de omgeving van Toulouse

Het charmante Canal du Midi in de omgeving van Toulouse

Heel apart is een vaarvakantie op het 240 km lange beroemde Canal du Midi (aangelegd tussen 1666 en 1681), uitgerust met 64 sluizen, die de stad Toulouse verbindt met Sète aan de Middellandse Zee. Maar je kan ook langs het kanaal aangenaam fietsen op de aangelegde fietsroutes. Het Canal du Midi is sinds 1996 Unesco Werelderfgoedsite.

Tenslotte nog dit: bij de reisvoorbereiding, alsook ter plaatse, hebben wij vooral gebruik gemaakt van de onvolprezen minigids “Toulouse Weekend” (met praktisch uitneembaar plattegrond) in de reeks Le Guide Vert van Michelin (2016, 144 p., €9,95). Ook de nieuwe “Groene Reisgids Pyreneeën” (2017, 440 p., € 22,50, in de reeks Michelin Travel) beveel ik aan.

Conclusie: onbekend is onbemind … dit geldt zeker voor Toulouse, dat volgens mij binnen enkele jaren ook als citytrip een echte hype zal worden! Een tip: bezoek de stad nu … wacht niet tot zij overspoeld zal worden!

Perscontact:

Dienst voor Toerisme: Mélissa Buttelli – m.buttelli@toulouse-tourisme.com

Aeroscopia en Let’s Visit Airbus (www.manatour.fr) :  Vicenta Molinero : promotion@manatour.fr

Cité de l’Espace:  Florence Seroussi : f.seroussi@cite-espace.com

Lannoo (voor de NL Michelingidsen) Nathalie Peeters  nathalie.peeters@lannoo.be

 

Tekst en foto’s: Patrick De Groote