Alkmaar vanaf cel 217
50295
post-template-default,single,single-post,postid-50295,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Alkmaar vanaf cel 217

Alkmaar vanaf cel 217

De penitentiaire instelling ‘De Hout’ opende in 1884 haar deuren juist buiten Alkmaar. In 1950 veranderde ze van naam en werd de ‘Schutterswei’. Ondanks herhaaldelijke verbouwingen voldeed het gebouw met zijn 104 cellen na een tijdje niet meer aan de strengere voorwaarden. In 2009 werd het gesloten. Het onvermijdelijke verval begon, maar toch kreeg het een nieuwe invulling en heropende in 2020 als ‘The Fallon Hotel’. Dit charmehotel telt nu 102 kamers. Meestal heeft men van 2 originele cellen een hotelkamer gemaakt. De deur is nog de oude celdeur gebleven, maar wees gerust, het doorkijk– en doorgeefluikje is dicht gesoldeerd!

Naast het complex, dat deels zijn neorenaissancestijl heeft behouden, zijn er nog de woningen van de oud-cipiers. Enkele onder hen doen op geregelde tijdstippen rondleidingen, die ongeveer anderhalf uur duren. Je krijgt een inzicht in de oude structuur van de ‘Schutterswei’ en de oud-werknemers vertellen je verschillende anekdotes over onder meer de soort ontsnappingen. Ook enkele bekende gedetineerden zoals Willem Hollerder, de ontvoerder van biermagnaat Heineken en Stanley Hillis, een meester in ontsnappingspogingen komen aan bod.

Het hotel heeft een eigen restaurant en een privéparking  (www.thefallon.nl)

Fallon Hotel

Het hotel ligt nu in een groene oase net buiten Alkmaar. Via de kinderboerderij wandel je in 20 minuten naar het historische centrum van de kaasstad. Deze oude stad, op mensenmaat met ongeveer 95.000 inwoners heeft wel 400 historische woningen en het stratenplan is door de eeuwen heen nauwelijks veranderd. Leuk en handig is het om je bezoek te beginnen met een grachtenrondvaart. Langs de grachten staan vele oude koopmanshuizen. De afvaarten zijn zeer afhankelijk van het weer. De boot is volledig open en zeer laag. Op je tocht, die ongeveer 45 minuten duurt, moet je onder 22 bruggen. De gidsschipper, die achterin zit, laat je telkens een fikse duik maken om je hoofd niet te stoten. Zo laag zijn de bruggen. Het commentaar is in het Nederlands en het Duits tegelijk. Het vertrek is steeds tegenover het 16de-eeuwse Waaggebouw.

Rondvaart

Vervolgens kan je de sfeer proeven en de geschiedenis ruiken aan de hand van een stadswandeling. Deze wandeling is 3,5 km lang en is vervat in een handig, drietalig boekje van 59 blz. Naast het Waaggebouw is VVV Alkmaar gevestigd en je kan het boekje hier bekomen voor 3,50 euro. Meegenomen is dat de wandeling start op het Waagplein zelf, naast het VVV-kantoor.

Hier bevindt zich ook het Hollands Kaasmuseum. Sinds meer dan 7000 jaar worden er in Nederland runderen gehouden voor melk en vlees. Nederlanders zijn een ‘kaasminnend’ volkje! Hier in Noord-Holland ontstond de bakermat vanaf de 14de eeuw, vooral voor Gouda en Edammer. Gouda nam stilaan de bovenhand. Droogmaking van hele gebieden, zoals de beroemde Beemster in de 17de eeuw, zorgde voor extra veepolders. Het succes van de Noord-Hollandse kaas is de unieke smaak. Hiervoor zijn de koeien, boeren en kaasmakers verantwoordelijk. Door schaalvergroting, hygiëne en kwaliteitscontrole kwam men tot een topproduct. Hoe langer de rijping, hoe pittiger de kaas! Heel deze geschiedenis doorloop je in het museum met exposities en leuke spelletjes. 10 liter melk geeft 1 kilo kaas en een koe slaapt maar een halfuur per dag. Allemaal leuke weetjes die je ontdekt.

Kaasmuseum

De Waag beneden werd belangrijker en belangrijker vanaf 1582. In 1959 ging de laatste echte kaasmarkt door. Nu is er van april tot september wekelijks een traditionele markt als evenement om de herinnering aan de eens zo succesvolle markt levendig te houden.

De Waag

In het Stedelijk museum wordt de geschiedenis van de Gouden Eeuw van Alkmaar verteld, voornamelijk door middel van schilderijen. In de 16de eeuw was het een marktstad waar kaas, boter, graan en andere regionale producten werden verhandeld. De droogmaking van de Beemster en Heerhugowaard met extra landbouwgrond maakten Alkmaar rijk. Economische voorspoed geeft meestal ook een bloei aan cultuur. Belangrijke personen en welgestelde burgers laten zich omringen door kunst en laten zich graag op doek vastleggen. De Alkmaarse school kende een enorm succes door onder meer Caesar Boetius van Everdingen (portretten) en zijn broer Allart van Everdingen (landschappen). Zij maken het leeuwenaandeel uit in de tentoonstelling.

Er is ook een mooie interactieve tentoonstelling, gewijd aan het Beleg van Alkmaar. In 1573 konden de inwoners zeven weken lang een barbaarse inval van de Spanjaarden weerstaan. Je ziet het hele verhaal aan de hand van een dagboek.

Stedelijk Museum

De Grote Sint-Laurenskerk is al vele jaren geen religieuze plaats meer en wordt gebruikt voor concerten e.d. Een bezoek mag je zeker niet overslaan, bewonder de enorme plafondschildering uit de 16de eeuw.

De Langstraat is een grote winkelstraat met de bekende Nederlandse winkels, maar leuker zijn de kleine detailshops rond het Waagpleingebied. En ja, er zijn zeker kaaswinkels en de snoepwinkel van Mr. Jamin ontbreekt ook niet. Voor wie hem nog kent: Rudi Carrel was uit Alkmaar en er is een pleintje naar hem genoemd.

Je kan alles te voet doen en er is een (h)eerlijk evenwicht tussen historisch en modern. Uitblazen doe je op een van de gezellige terrassen bij de Waag, Grote Kerk of Vismarkt, winkelen in een historische setting en genieten van cultuur en musea. Laat je verrassen!

Info: www.alkmaarprachtstad.nl

Perscontact: Robin Push  robin@alkmaarmarketing.nl
Verslag en foto’s: Gust Charrin