BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Beelden in Gees
8912
post-template-default,single,single-post,postid-8912,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Beelden in Gees

“Beelden in Gees”: een harmonisch geheel van kunst en natuur

In Gees (provincie Drenthe) ontdekten we een landschapstuin waarin het tijdens de zomermaanden heerlijk wandelen is tussen midden allerlei kunstwerken uit diverse materialen zoals klei, beton, gips, glas, hars, staal, beton, hout, ….. Zowel liefhebbers van figuratieve als abstracte kunst vinden er hun gading.

Eerst was er de tuin….

Grastuin met de gunnera

Grastuin met de gunnera

De landschapstuin naar Engels model is zeven hectare groot en telt zeven vijvers en zeven thema-tuinen. De tuin, die inmiddels op het programma van tuinreizen prijkt, telt honderd soorten bomen, heesters en planten. Bijzonder is er naast de Braziliaanse Gunnera of het mammoetblad, een collectie hosta’s en geraniums. Naast de weidse landschapstuin met glooiende graspartijen, zijn er bospaadjes met doorkijkjes.
Bij de tuin hoort ook nog een klein natuurgebied met vennetje en beschermd broedgebied.

De tuin, een dertigtal jaren aangelegd, kreeg na een opentuinendag een functie als beeldentuin Dehullu. Huidig eigenaar Yvo van Marle kocht het eigendom een vijftal jaren geleden.

Kunst

Intimiteit in een thematuin

Intimiteit in een thematuin

Ieder jaar, in de laatste week van april, opent: “Beelden in Gees” telkens met een geheel nieuwe tentoonstelling. Tijdens de wintermaanden bezoeken de eigenaars tientallen ateliers in binnen- en buitenland op zoek naar beelden die in hun zomerexpositie zouden passen. Ze maken een selectie van een dertigtal kunstenaars die elk met een tiental werken de tuin omvormen tot een beeldentuin. Het wordt een puzzelen waar elk beeld het best tot uiting komt in het landschap: sommige beelden passen in een open ruimte met vergezichten, andere komen beter tot hun recht in intieme thematuinen, zoals de grassentuin, de stiltetuin, de ontmoetingstuin, … waarbij gelet wordt op het rustgevend karakter door keuze van planten en kleuren.

De kunstenaars komen dit jaar uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Chili en België.
Niet alleen gevestigde waarden komen aan bod, ook net-afgestudeerden van de Klassieke Academie in Groningen, tonen er hun talent.

De galerie

Metalen frame in een open landschap

Metalen frame in een open landschap

In de bijhorende galerie tref je (meer betaalbare) miniatuurversies van de beelden uit de tuin, keramiek en schilderijen. In het najaar, van half oktober tot Kerstmis, wordt hier de herfsttentoonstelling gehouden. Dit jaar gewijd aan keramiek.
Je kan dan ook de tuin in zijn herfstkleuren ontdekken.

Tuin en tentoonstellingen trekken ieder jaar zo’n 15.000 bezoekers. Ze kunnen er ook terecht voor een hapje en drankje.
Regelmatig worden er extra activiteiten ingericht. Zo zal er bijvoorbeeld op zondag 27 augustus 2017 een demonstratie doorgaan door bronsgieter Custers uit Grathem (Limburg). Hij zal een achttal exemplaren van de “Geeser Uyl” van Maurice den Boer gieten.

Tijdens juli en augustus zijn er op woensdagavond muzikale optredens.
In de jaarlijkse catalogus vind je niet alleen een overzicht van de kunstenaars maar ook een lijst met plantennamen, zodat tuinliefhebbers gewoon kunnen aanstippen wat er in hun tuin nog ontbreekt.

Het dorp Gees zelf is aantrekkelijk om er een paar uurtjes te vertoeven, je zou het een museumdorp kunnen noemen. Je kan er langs tientallen typische oude (18e en 19e -eeuwse) boerderijen wandelen, die meestal nu een loutere woon-, winkel- of horecafunctie hebben.

Praktische info: Adres: Schaapveensweg 16, 7863 TE Gees
Toegangsprijs: volwassenen: 9 €, kinderen 5€

Voor openingsuren: www.beeldeningees.nl

Perscontact: Yvo van Marle info@beeldeningees.nl

Auteur: Didier Van Houts

gees boerderij   gees boerderij detail