Culinair toeren in Reimerswaal
56931
post-template-default,single,single-post,postid-56931,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Culinair toeren in Reimerswaal

Culinair toeren in Reimerswaal

Voorafgaand aan het NK Oestersteken dat het hoogtepunt van de persreis was, had organisator Balth Roessingh een programma samengesteld waarbij we kennis konden maken met enkele bedrijven die innovatief, duurzaam en milieubewust werken en zo hun steentje bijdragen voor het milieu.

Biodynamisch bedrijf

Biodynamisch bedrijf Meulwater

Het biodynamisch bedrijf Meulwaeter aan de Hogenakkerweg 25 in Kruiningen bindt de strijd aan tegen de verzilting.  Metingen vanuit de lucht toonden aan dat er onder de kleilaag en de verschillende zandlagen een zoetwaterbel lag. Na onderzoek bleek dat dit water perfect bruikbaar was.  Op het 25 ha groot perceel werd een drainagesysteem aangelegd waarbij het zoet water in de zomer opgepompt wordt voor de bewatering van de planten.  Men mag echter niet te veel zoet water oppompen want dan bestaat de kans dat ook het zout water mee naar boven komt.  De drainagebuizen komen uit op één verzamelbuis die uitkomt in het pomphuis dat ondergebracht is in een zeecontainer en waar alles computergestuurd geregeld wordt.
Het bio-dynamisch landbouwbedrijf Meulwaeter teelt verschillende gewassen volgens het systeem van wisselbouw. Daardoor wordt voorkomen dat schimmels, bacteriën, aaltjes en insecten zich in de grond vastzetten en ziekten veroorzaken.
Naast het landbouwbedrijf heeft Meulwaeter ook een internet biowinkel ‘De Grote Verleiding’ waar men bio geteelde groenten en fruit maar ook dranken en schoonmaakproducten kan kopen.  Elke zaterdagochtend is er op het bedrijf ook een boerenmarkt. (www.meulwater.nl)

Bloemenkwekerij Sinke

Bloemenkwekerij Sinke

Ook Stefaan Sinke is bekend met de zoutwaterproblematiek. Daarom verhuisde hij zijn bedrijf naar een nieuwe locatie waar hij ook zoet water kan draineren.  Bloemenkwekerij Sinke is gespecialiseerd in het kweken van o.a. Viburnum, Physalis, Dianthus, Sedum en Calistephus.  Er is ook een pluktuin met meer dan 150 bloemensoorten.  Tijdens ons bezoek kleurde de werkplaats oranje door het massaal aantal takken Physalis die door ijverige handen winkelklaar gemaakt werden.  En na de Physalis is het de beurt aan de strobloemen waarvoor de vraag bij floristen weer stijgt. Na nog een rondleiding door de tuin ontvingen we ook een bosje lampionnetjes.(www.nieuweoogst.nl/nieuws/2022/06/09/logistiek-en-verwerking-gaan-erop-vooruit-door-verplaatsing)

Eeterij Zeeuws Genieten

Eeterij Zeeuws Genieten

De klok ging al naar 12 en dus was het lunchtijd. Daarvoor reden we naar Eeterij Zeeuws Genieten in Waarde dat uitgebaat wordt door Lau en Iris Goud.  Daarnaast hebben zij ook een fruitteeltbedrijf voor kleinfruit.  Iris haar hobby is koken en zo besloot ze om verschillende soorten jam te maken die dan in het winkeltje verkocht werden.  Lau is hobbyjager en organiseert tijdens het seizoen aanschuiftafels in de jachthut.  En zo kwam Iris op het idee voor een eigen eethuis waar je terecht kan voor een lunch, een high tea of een heerlijk stuk taart.  Wij genoten er van een ‘stuute’ met pastramie of brie en een heerlijke kop pompoensoep.  Lau en Iris zijn zeer gedreven en zo kwamen ze op het idee om een minicamping te beginnen.  Er staan twee glampingtenten en er is plaats voor zowel tenten als mobilhomes en caravans.  En in de toekomst plannen ze ook nog een voedseltuin en een natuurspeelbos aan te leggen.  Eeterij Zeeuws Genieten kan ook geboekt worden voor familiefeesten tot 50 personen. (www.zeeuwsgenieten.com)

Aardappelproducentenbedrijf

Eltjo Toutenhoofd van Lamb Weston /Meijer

Lamb Weston/Meijer is een wereldwijd toonaangevend aardappelproducentenbedrijf dat zeer milieubewust werkt.  ‘Met ons Duurzaamheidsagenda 2030 willen wij 3 belangrijke uitdagingen aangaan namelijk een gebalanceerd dieet, geen verspilling en klimaatactie’ verduidelijkt  Eltjo Toutenhoofd, verantwoordelijk voor sustainability & energy transition.  Crisistijd vraagt om creativiteit en dat hebben ze bij Lamb Weston.  Zo zijn ze recent overgeschakeld van zonnebloemolie naar raapolie.  Om verspilling tegen te gaan worden frieten nu ook gemaakt van ongeschilde aardappelen en dit naar het voorbeeld van de wedges.  Voor deze nieuwigheid kregen zij al massaal veel vraag van restaurants.  Lamb Weston/Meijer levert diepgevroren aardappelproducten zoals Twisters, Potato Dippers, Connoisseur Fries en gedroogde aardappelvlokken aan klanten in de Foodservice, Quick Service en Retail.  Lamb Weston heeft ook een duurzaam restwarmteproject van aardappelverwerking voor het drogen van uien van het naburig bedrijf Wiskerke Oninons.  (www.lambweston.eu)

Visgroothandel

Adri & zoon Yerseke

Als laatste bedrijf bezochten we Adri & Zoon in Yerseke,  een visgroothandel die vis, schelp-, en schaaldieren van topkwaliteit im- en exporteert.  In de workshopruimte mochten we twee soorten overheerlijke Franse oesters proeven: de Huitre Poget die afkomstig is uit Utah Beach en de vermaarde Gillardeau oester.  Omdat laatstgenoemde vaak  door Japanners ‘gekopieerd’ wordt, lasert Adri op de bolle kant van de oester de letter G als echtheidsmerk.  Adri & Zoon heeft trouwens het monopolie voor de verkoop van de Gillardeau oesters in de Benelux.  Na de proeverij kregen we nog een rondleiding in het bedrijf en zagen hoe o.a. vis zowel manueel als  machinaal gefileerd wordt.  Bij het afscheid ontvingen we het boek ‘De Grand Cru van de Zee, Franse Oesters’ van Inge Bruinooge.(www.adrienzoon.com)

Perscontact: Balth Roessingh info@balth.nl

Tekst & Foto’s: : Rita Goethals