Diversiteit in Parkstad doet verbazen
5572
post-template-default,single,single-post,postid-5572,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Diversiteit in Parkstad doet verbazen

Diversiteit in Parkstad doet verbazen

Van grijs via groen tot goud

Zo pas was BFTP samen met toeristische influencers en journalisten te gast in het Nederlandse Zuid-Limburg om de regio Parkstad te ervaren en ook de ‘Parkstad Nacht’ te bezoeken. Een avond waarop de attracties samen vierden dat het precies een jaar geleden is dat Parkstad de ‘Tourism for Tomorrow Award 2016’ won en waarop het nieuwe seizoen werd afgetrapt Het werd een druk programma langs 19 items in Heerlen, Kerkrade, Schinveld, Brunssum en Landgraaf.

Alle facetten

Rolduc

Rolduc

Bedoeling was de veelzijdigheid van de regio in de kijker te plaatsen. Opvallend welk een transformatie hier dan ook de voorbije vijftien jaar heeft plaats gevonden. Parkstad, een bestuurlijk samenwerkingsverband van o.a. bovengenoemde gemeenten, groeide uit van een grijs mijnverleden tot een dynamische streek, die qua attracties, monumenten en evenementen zijn weerga niet kent in heel Nederland. De persreis startte nadat de groep was ingecheckt bij Hotel Heerlen. In Kerkrade werden de gasten met koffie en vlaai ontvangen in de Rococo bibliotheek van Abdij Rolduc. Dit abdijcomplex, het grootste in de Benelux, kent een immens historische waarde. Men kan teruggaan tot in de 12e eeuw, toen Augustijners het kloostergebouw op de grens met het Duitse Herzogenrath inplantten. Zij lagen ook aan de basis van het winnen van steenkool en het ontwikkelen van de agrarische streek. Later kreeg Rolduc nog een onderwijs- en seminariefunctie. Momenteel worden de 160 kamers uitgebaat als hotel, waar gasten een stukje abdijbeleving proeven. Verder heeft men er een conferentieoord ontwikkeld. Niet eenvoudig, gezien de opkomst van de webinars en de interne vormingen binnen de bedrijfswereld, waardoor MICE minder in de markt ligt. Toch is Rolduc vrij goed bezet. Elke zondag loopt er een rondleiding door het domein, goed voor een 10.000 bezoekers op jaarbasis.

Transformatie

Anya Niewierra, algemeen directeur VVV Zuid-Limburg, vertelde over de transformatie van de regio, het winnen van de Tourism for Tomorrow Award 2016 in Dallas en de toekomstplannen van de streek. Toen in 1960 alle 11 mijnen werden gesloten scheerde de werkloosheid hoge toppen (tot 75 procent!) met sociale onthechting tot gevolg. De uitstroom, uit wat ooit de rijkste regio van Nederland was, bleek een feit. Daarom werd er rond 1995 een nieuwe visie ontwikkeld op het toerisme in deze Oostelijke Mijnstreek. Het aanpalende Heuvelland kende een mono-economie qua toeristische aanpak, met name alleen in de zomer waren er initiatieven. Heel wat toeristisch potentieel ging dan ook buiten het seizoen verloren aan de zgn warme landen als Frankrijk, Italië en Spanje. Hierop wilde Parkstad inzetten. Met als troeven het landschap dat ecologisch waardevol was, de attracties, city beautification en activiteiten cq evenementen met een ‘urban’ tintje. Zo kon men het toeristisch seizoen langer spreiden.

Dat lukte. Men draaide een omzet in 15 jaar tijd van 0 naar 29 procent, beter dan de regio Maastricht (23 %), hetgeen resulteerde in 368 miljoen euro en 5800 nieuwe banen. Van de 5 miljoen overnachtingen in Z.Limburg, noteert men er een half miljoen in Parkstad.
En dus zit men bij VVV Zuid-Limburg niet stil. Er komt een ‘leisure ring’ (2018), de Internationale Baustelle IBA Aken steekt voor het eerst de grens over, men voorziet nog een Surf- and Leisurepark bij Landgraaf, de Oude Hendrik mijn krijgt een ‘Nature Wonder World’-park en men voorziet in een ontsluiting van de regio via wegeninfrastructuur, waardoor je in geen tijd in Düsseldorf bent, toegangspoort tot het hele Nord-Rhein-Westfalen hinterland.

Maankwartier en Murals

DSC_0959Een tour langs het Parkstad Limburg stadion en de Leisure Boulevard leidde ons terug richting Heerlen waar een heerlijke streeklunch volgde bij Kasteel TerWorm. Hier kregen we een korte toelichting door Volmar Delheij over de ‘Heerlen Murals’ en Michel Huisman vertelde vol vuur over het nieuwe stadsdeel, het Maankwartier. De Street Art Stichting werkte als eerste een Mural route uit en weet zich zo als ‘Mural-Hoofdstad’ van Nederland te profileren. Door de muurschilderingen voegen ze een waarde toe aan panden die getroffen worden door tijdelijke leegstand. De Stichting kiest dan ook echt plekken uit ‘die ertoe doen in de stad’. Men laat je anders kijken naar de stad. Die wordt zo een stuk ‘aaibaarder’ en er ontstaat interactie en communicatie. De uitgenodigde graffitikunstenaars zijn wereldwijd bekend en brengen street-art van hoog niveau. Grote murals kosten al vlug 5000 à 10.000 euro. De Stichting heeft een budget van 150.000 euro, deels ontstaan uit Europese subsidie voor stadsontwikkeling en netwerking met andere steden. Daardoor kan men stellen dat Heerlen sinds een viertal jaren over een soort van publieke galerij beschikt, waarbij de inhoud van de werken grotendeels refereert naar de locaties. De stichting heeft een heuse ‘Street-Walk’ van 1,5 km ontworpen en letterlijk in kaart gebracht. De folder vertelt je meer over de beelden en hun artiesten, verwijst naar websites neemt je mee op wandel. Er zijn ook twee mini-routes, die verwijzen naar miniatuur murals.

DSC_0998De wandeling voert je door het centrum van Heerlen naar het nieuwe woon- en werkgebied rondom het station, het zgn. ‘Maankwartier’. Het Maankwartier verbindt Heerlen met de mensen. Men legt een grote plaat van 3000 vierkante meter over het station, waardoor er een verbinding ontstaat tussen het noordelijke en het zuidelijke deel van de stad. Straks kan men, over het spoor heen een mooie, natuurlijke wandeling maken. Het station, winkels, kantoren, een hotel,parkeergarage en tal van appartementen vormen het hart van het kwartier. Er komt een plein met lommerrijke bomen, volgens een duurzaam concept. Ontwerper- kunstenaar Michel Huisman combineert intieme straten en trappartijen , werkt op het trompe l’oeil gevoel, creëert hoge bogen en fraaie gevels vanuit zijn kunst- en eigenzinnig hart. Met oog voor Romeins- en mijnverleden. Niet onbelangrijk detail: het Maankwartier valt onder de auteurswet, men kan er dus straks niet zo maar aan sleutelen, veranderen, of aanpassingen doorvoeren.

We schieten een groepsfoto en zetten de reis voort naar de volgende attractie: een historische rondleiding door Kasteel Hoensbroek. Gidsen vertellen je een natuurgetrouw verhaal uit de 1èe en 18e eeuw, toen het slot nog toebehoorde aan de familie Hoen. Het meubilair is nog steeds authentiek samengesteld. Er lopen 2 tentoonstellingen, waarvan 1 tijdelijke op zolder rond de bekende Nederlandse jeugdfilm ‘M’, naast de vaste collectie. Wie een rondleiding wenst, reserveert vooraf, anders kan men er altijd terecht. In de zomer en tijdens vakantieperiodes vormen de oude Nederlandse spelen op het plein een extraatje.

Dit is Parkstad Nacht

Na het volle middaggebeuren, maakten we ons op voor het avondprogramma dat begon met culinaire hoogstanden, gevolgd door een bezoek aan ‘Dit is Parkstad Nacht’, waarbij bezoekers – buiten de reguliere openingstijden – de vele attracties die Parkstad rijk is op een unieke manier beleven. Een activiteit die dit jaar voor het eerst werd georganiseerd en mogelijk jaarlijks terugkeert, gezien het succes.

DSC_1023In SCHUNCK* – Glaspaleis , serveerde de Heerlense Sterrenkok Servais Tielman (Cucina del Mondo) tussen de expositiestukken ‘Schilderen met stof’ ‘gerookte bloemkool met Limburgs buikspek en bladgoud 24 karaat’ – amuse, gebaseerd op het kunstwerk One bar of gold, tapestries door Sarah Van Sonsbeek, gevolgd door een 2-gangendiner in Brasserie Mijn Streek, topfloor, met fraai uitzicht over de stad. Bij mooi weer tippen we je zeker het dakterras voor een ‘Bijdehand’-honing triple of dubbel. Gedeputeerde Erik Geurts vertelde er ons over de ontwikkelingen in de regio en Heerlen, centrumstad in transitie, waarbij leegstand in retail functioneel wordt opgelost door de vierkante meters terug te geven aan de stad als park.

De reis werd voortgezet en na een korte wandeling arriveerden we bij het Thermenmuseum waar men meer vertelde over het Romeinse verleden in Zuid- Limburg. De grote overdekte hal waarin de restanten van het badhuis worden getoond zal worden vervangen. Er komt een nieuw klimatologisch museum, waar wordt gewerkt aan een nieuwe presentatie met meer beleving. Overdag lopen de opgravingen door, want dagelijks komen er nog vondsten aan het licht. Ook werkt men aan een nieuwe tentoonstelling.

Inmiddels was de avond aangebroken en volgde een stiltewandeling in de schemer door de Schinveldse Bossen. Deze bossen vormen nog een onontdekte parel tussen Schinveld en de Duitse Selfkant. Het natuurgebied ligt in de meest noordoostelijke punt van het Nederlandse Zuid- Limburg en vormt het grootste aaneengesloten bosgebied van het Nationaal Landschap in de regio. Om dit uitgestrekt bos te ontdekken kan men de zgn. 5-sterrenwandeling lopen. Die route is goed bewegwijzerd en er is tevens een overzichtskaart voorzien. Leuk is dat men de route op 3 plaatsen kan starten, en men tijdens deze wandeling een aantal horecagelegenheden passeert waar men kan pauzeren en genieten van lokale specialiteiten. De Schinveldse bossen tellen 120 Galloways en 48 reeën. Je kunt er op pad met een gids. Die vertelt je vast over de heksenkring bij de eik die energie geeft of het verhaal van de ‘Witte Juffer’, die na middernacht door het bos rijdt… Vraag zeker de folder, want daaraan zijn voordeelcoupons gehecht. Hoewel we geen dieren hebben gepot, was het toch een unieke activiteit omdat Natuurmonumenten haar bossen zelden opent buiten de reguliere openingstijden. De avond werd afgesloten bij SnowWorld, waar de groep een skyhigh afsluitend ritje beleefde in het Klimpark op de Alpine Coaster.

Blote Voeten Pad

BloteVoetenPark

BloteVoetenPark

De volgende dag werden we kort toegesproken door Kristien van der Valk. Zij lichtte de plannen toe rond de verbouwing van Hotel van der Valk Heerlen. Er komt een nieuwe centrale keuken, de receptie moet de beleving van de regio uitstralen, dit om de check-inn-tijd te veraangenamen (via touchscreenhoek). In een ronde serre krijgt men zicht op het omliggende landgoed Terworm. Hierin wordt tevens het nieuwe restaurant gehuisvest. Alles wordt gerealiseerd met natuurlijke materialen waardoor de look en feel aansluiten bij de omgeving. Van der Valk Heerlen telt straks 190 kamers, deels vernieuwd, wegens een brand afgelopen jaar. September moet alles klaar zijn.

Na het uitchecken en het ontbijt werd de reis voortgezet naar het BloteVoetenPark. Ontstressen in het groen, heet dat. Vol verbazing en enthousiasme werd een route van twee kilometer over verschillende paden en obstakels bewandeld. Elk zenuwbaantje onder onze voeten werd gestimuleerd en het mag gezegd, dit werkt verkwikkend. Belangrijk is te weten dat men het parcours aanbiedt met de keuze om over de obstakels te gaan, terwijl men er ook omheen kan lopen. Er is tevens een filosofisch deel van de tuin gewijd aan de Kelten en de kruidengeneeskunde. Het park telt o.a. 400 wilgen, waar reeën, egels, eenden en hazelwormen zich thuis voelen. Het is 10 hectare in totaal groot en 42.000 paar voeten vonden al de weg naar de Ganzepool in Brunssum.

Mondo Verde

Mondo Verde

Van daaruit ging het richting de wereldtuinen van Mondo Verde in Landgraaf. Het thema- en attractiepark is 25 hectare groot en toont internationale flora en fauna. Om het terugkeer-effect te vergroten heeft men er tevens attracties ingeplant. Zo gaat binnenkort een wildwaterbaan open. Op termijn wil men meer boomsoorten aanplanten en wordt een terrein ontwikkeld voor vakantiehuisjes. De tuinen van Mondo Verde vragen echter momenteel hier en daar onderhoud en ook de integratie van de attracties in de natuur kan nog verbeteren.

Om met de culinaire mogelijkheden in het gebied kennis te maken, genoten we van de lunch in Pirandello bij Landgoed Hotel de Winselerhof in Landgraaf. Hier nam Camille Oostwegel sr. zelf het woord om te vertellen over de rijke historie van Zuid-Limburg en het Oostwegel – imperium. Dat telt nog andere toplocaties als St.Gerlach Houtem,Néercanne en Kruisherenhotel in Maastricht.
Winselerhof heeft een eigen wijngaard, net zoals bij Néercanne. Onlangs werd nog 3,5 Ha gaard bijgekocht. De laatste zondag van juni kan iedereen terecht op Winselerhof voor een Italiaans foodfestival. En eind 2017 komt er een pop up kamer in het groen.

Het weekend werd afgesloten met een bezoek aan het Museumplein Kerkrade, om hier in vogelvlucht kennis te nemen van het Continium, de Cube en de Parkstad Limburg film in het Columbus Earth Theatre. Noteer hier zeker interactieve de Legotentoonstelling die tot december van dit jaar loopt. Wie interesse heeft in Limburgse jonge designers, welke hun prototypes reeds in productie zagen gaan, komt ook aan bod. En uiteraard zijn er wisseltentoonstellingen. Dit keer rond de toekomst van de vleesindustrie. Hoe gaan we op termijn om met ons vlees. En kunnen we er vleesvervangende producten voor ontwikkelen ?

De persreis en het evenement werden mede mogelijk gemaakt door VVV Zuid-Limburg, Stadsregio Parkstad en provincie Limburg.

Tekst & foto’s: Jempi Welkenhuyzen
Perscontact: Iris Darley iris.darley@vvvzuidlimburg.nl