Een dagje Tholen
8178
post-template-default,single,single-post,postid-8178,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Een dagje Tholen

Een dagje Tholen

TOERISTISCHE STREEKPRODUCTENVEILING EN OP ZOEK NAAR DE ROOTS VAN DE ROOSEVELTS.

Streekproductenveiling

Het eiland Tholen in Zeeland gaat prat op één van de twee Nederlandse veilingen waar consumenten en toeristen nog streekproducten kunnen kopen met een klassieke veilingklok.

Het belangrijkste landbouwproduct op Tholen is de aardappel. Vanaf juni worden er in de enige aardappelveiling van Nederland, nl. in Sint-Annaland dagelijks aardappelen geveild. Dit jaar opende het veilingseizoen op 7 juni en er werden 65 ton vroege aardappelen geveild. Traditioneel wordt de opbrengst van het eerste kistje aardappelen geschonken aan een goede doel, dit jaar was het hoogste bod € 1500 en de begunstigde was Make a Wish. De veiling gaat door tot eind oktober iedere werkdag om 9.30 u.

veiling 1Tijdens de vakantiemaanden wordt de tachtig jaar oude aardappelveilingzaal op woensdagen om 11 en 14 u. omgetoverd in een streekproductenveiling voor toeristen. Het decor: veilingpersoneel in traditionele klederdracht, houten banken, een klassieke veilingklok en –meester en de uitgestalde streekproducten zoals asperges, aardbeien, uien, fruit, peren, zeekraal, lamsoor, enz. Ook vis (vacuüm verpakt zoals gerookte Oosterscheldepaling), eieren, zuivel, mosterd, bloemen, Zeeuwse roomboterbabbelaars, kruidenbitter, meelproducten van lokale molenaars, vinden er hun afzet.

De veilingopbrengsten komen ten goede aan het Streekmuseum De Meestoof in Sint-Annaland

Voor groepen kunnen aparte veilingen georganiseerd worden. Ook dagarrangementen voor groepen zijn mogelijk en omvatten naast de veiling, een zeehondensafari en een bezoek aan het Streekmuseum de Meestoof.

Adres: Langeweg 11, 4697 RE Sint-Annland.
Info: http://www.thoolsestreekproductenveiling.nl/

Op zoek naar de roots van de Roosevelts

Roosevelt-Informatiecentrum

Roosevelt-Informatiecentrum

De voorouders van de oud-presidenten Theodore Roosevelt en zijn neef Franklin zijn waarschijnlijk afkomstig uit Oud-Vossemeer op het eiland Tholen. Daar woonden verschillende families Roosevelts. Mogelijk heeft de naam te maken met een stuk polder dat “’t Rosevelt” genoemd werd. In 1950 bracht Eleonora, de weduwe van president Franklin Roosevelt nog een bezoek aan het dorp.

Twee leden van de Rooseveltfamilie brachten het tot president van de Verenigde Staten. Theodore (1858-1919) was van 1901 tot 1909 president, zijn achterneef Franklin Delano (1882-1945) van 1933 tot zijn overlijden in 1945.

De Stichting Roosevelt Vossemeer beheert een Informatiecentrum in het Ambachtsherenhuis (waar recht gesproken werd) en je komt er meer te weten over de herkomst van de familie Roosevelt en over de geschiedenis van Oud-Vossemeer. In de 18e eeuw was Johan Willem van Roosevelt één der ambachtslieden, het wapen van de Rooseveltfamilie vind je terug in de schouw.

In 2016 werd het Roosevelt Informatiecentrum geopend door Prinses Beatrix en drie leden van de Roosevelt familie

Four Freedoms

Four Freedoms

Je kan een 3,3 km lange themawandelroute rond de Roosevelts volgen. In de Hervormde Kerk vind je hun naam terug op de doopvont. Buiten de kerk een monument dat de vier vrijheden voorstelt: Four Freedoms afgekondigd door Franklin Roosevelt en later opgenomen in de Universele verklaring van de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties. Zij behelzen vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijheid van gebrek en vrijheid van vrees.

In brasserie “Huys van Roosvelt” kan je na de wandeling van een Rooseveltbiertje proeven.

Het informatiecentrum is enkel op zaterdag geopend. http://www.rooseveltoudvossemeer.nl/

Toeristisch Informatiepunt van Oud-Vossemeer in Brasserie “Huys van Roosevelt”.
http://www.huysvanroosevelt.nl/duik-in-onze-natuur/

Info Tholen: www.eilandtholen.com

Perscontact: Cindy Hornstra  hornstra.c@tholen.nl

Tekst: Didier Van Houts