BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Een unieke ervaring: Gibraltar
28076
post-template-default,single,single-post,postid-28076,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Een unieke ervaring: Gibraltar

De laatste kolonie op het Europese vasteland

Gibraltar is een Britse kroonkolonie in het uiterste zuiden van het Iberisch Schiereiland, met als geografische coördinaten 36°7 NB en 5°21 WL, een oppervlakte van amper 6,4 km² en een bevolking van ongeveer 33.000 inwoners. Engels is de officiële taal, maar de meeste inwoners spreken ook Spaans en zijn vooral rooms-katholiek (gevolgd door de anglicanen en de moslims). Gibraltar wordt gedomineerd door de gelijknamige rotskaap, die bestaat uit Jura kalksteen van zo’n 200 miljoen jaar oud. Het hoogste punt is de O’Hara’s Battery op een hoogte van 426 m. Op een breed terras naar het westen ontstond oorspronkelijk langs de kust de nederzetting Gibraltar. De maximale lengte van het schiereiland Gibraltar bedraagt ca. 5 km, de maximale breedte ca. 1,25 km en de totale lengte rondom bedraagt 16 km. Deze laatste is grotendeels met de auto af te leggen, en daarvoor werd in 1968 de autotunnel Molesend Way geopend. De versterkte stad en rots van Gibraltar hebben als militair steunpunt een uitzonderlijk strategisch internationaal belang.

DE GRENS OVER

De grensovergang Spanje-Gibraltar met links de luchthaven en rechts de beroemde rots

De grensovergang Spanje-Gibraltar met links de luchthaven en rechts de beroemde rots

Reeds van ver (tot 100 km bij helder weer) ziet men de prachtige site van de Rots van Gibraltar. Vanuit het Spaanse La Linea de la Concepción (dat pas in 1870 een dorp werd en nu een middelgrote drukke en dynamische stad is) komt men eerst in een neutrale zone en moet men de beide grensposten (24u geopend) passeren. Dikwijls moet men met de auto zeer lang afschuiven want iedere identiteitskaart/paspoort wordt gecontroleerd. Men vraagt zich nu al af hoe dit zal evolueren na de Brexit! Men kan ook te voet (of met de fiets) de grens oversteken en naar het centrum gaan. Men kan dan de auto laten staan op de grote parkings net voor de grens. Vervolgens komt men over een grote vlakte waar de nieuwe luchthaven is gelegen. Er zijn verbindingen met het moederland Verenigd Koninkrijk (ca. 2,5u vluchtduur) via EasyJet en British Airways, en met Marokko (Tanger en Casablanca) via Royal Air Maroc. Let wel op: in Gibraltar rijdt men ook rechts! Omwille van de parkeerproblemen in het centrum is het aanbevolen om de overdekte parkeergarages te gebruiken.

GESCHIEDENIS

Gibraltar is al een prehistorische nederzetting sinds de periode van de Neanderthalers. In de Romeinse tijd werd de rots Calpe genoemd. In de periode 475-700 n.Chr. werd de nederzetting verwoest door de Vandalen en Visigoten. Op 30 april 711 n.Chr. volgde de inval van de Berbers: de expeditie onder leiding van de Berber Tarik zette hier voet aan wal.  De naam Gibraltar is afgeleid van die leider, want Gebel el Tarik betekent  de berg van Tarik. Zij bouwden er het eerste fort en Gibraltar werd een haven. In 1309 werd Gibraltar heroverd door de christelijke Spanjaarden en verkreeg stadsrechten en werd een vrije haven. In 1316 volgde een tweede Moorse periode die in 1333 het versterkte kasteel (Morish Castle) van Gibraltar oprichtte (op de plaats waar oorspronkelijk het eerste fort uit de 8ste eeuw stond). De definitieve val van de Moren was pas in het jaar 1462. In 1704, tijdens de Spaanse Successieoorlog maakten de Engelsen zich bij verrassing meester van de rots. In 1713 werd Gibraltar door de Vrede van Utrecht toegewezen aan Engeland. In 1830 werd het een kroonkolonie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd omzeggens de totale bevolking geëvacueerd (vooral naar het Verenigd Koninkrijk, maar ook naar Marokko, Madeira en Jamaica) … en kwamen de Britse troepen gedurende verschillende jaren in de plaats.

Panorama op Gibraltar

Panorama op Gibraltar

In 1966-1968 claimde Spanje de kolonie Gibraltar bij de Verenigde Naties. In 1969 verkreeg Gibraltar zelfbestuur, onder leiding van een Gouverneur, die tevens militair opperbevelhebber is. Het is het enige koloniale gebied op het Europese vasteland (vgl. de Spaanse exclaves Ceuta en Melilla liggen in Marokko). In 1967 was er een eerste referendum waarbij 99,9% van de bevolking stemde om bij het Verenigd Koninkrijk te blijven. Er bleven echter grote spanningen bestaan met Spanje en de grens werd door de Spaanse dictator Franco gesloten in 1967. Daardoor moest men arbeidskrachten gaan zoeken in het nabije Marokko: tegenwoordig zijn het er nog zo’n 3.000 mensen (vgl. er is een ferryverbinding met Tanger). Pas op 5 februari 1985 ging de grens tussen Spanje en Gibraltar weer volledig terug normaal open. Bij een later tweede referendum stemde 98,9% om bij het Verenigd Koninkrijk te blijven (vooral wegens fiscale en economische voordelen).

DE ROTS VAN GIBRALTAR

Vanop de Upper Rock  (tevens natuurreservaat) ziet men rechts in de verte Marokko

Vanop de Upper Rock  (tevens natuurreservaat) ziet men rechts in de verte Marokko

De rots heeft verschillende grotten, met als bekendste de natuurlijke St.Michael’s Cave (met tot 62 m hoge zalen en een meertje) en het Gorham’s Cave Complex (prehistorisch, sinds juli 2016 Unesco Werelderfgoed). Er werden in de loop van de geschiedenis tal van geschutsbatterijen in de rots gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er tunnels bijgebouwd, zodat het labyrinth in totaal 48,3 km aan tunnels telt! Een deel ervan is sinds juni 2005 te bezoeken, nl.  The World War II Tunnels (met binnenin o.m. een hospitaal). Tijdens WOII was Gibraltar een belangrijke Britse onderzeebasis, en in 1942 werd hier een Anglo-Amerikaanse vloot geconcentreerd, die in november van dat jaar met landingstroepen onder leiding van Generaal  Eisenhower vertrok naar Noord-Afrika (de zogenaamde Operation Torch) om aldaar de Duitsers te verslaan in 1943.

De apen komen de toeristen begroeten bij het bovenstation van de kabelbaan

De apen komen de toeristen begroeten bij het bovenstation van de kabelbaan

Men kan de Upper Rock beklimmen met de auto, te voet of best via de in 1966 opgerichte kabelbaan. Deze brengt u tot een hoogte van 412m in 6 minuten en is dagelijks open. De frequentie is om de 15 minuten en de prijs is £16 heen- en terug.  Aangekomen op de Top Rock, kan men te voet verder naar het natuurreservaat (apart toegangsgeld), waar recent de Skywalk (met een schitterend 360° panorama) als toeristische attractie werd geopend. De vergezichten vanop de rots zijn adembenemend mooi, vooral in de richting van Marokko. Men ziet ook de drukke scheepvaart (cargo- en petroleumschepen, ferry’s) in de woelige waters van de Straat van Gibraltar, de zeeëngte die de scheiding vormt tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Hier speelden zich in het recente verleden ook menselijke drama’s af met de jonge bootvluchtelingen vanuit Afrika. De breedte van de Straat van Gibraltar bedraagt 14 tot 44 km, de lengte circa 60 km en de grootste diepte 286 m.

De beroemde Barbary Macaques apen leven hier in hun natuurlijke habitat: er zijn ongeveer 230 apen op een 6-tal locaties … o.m. in de zogenaamde Apes’ Den (maar deze was tijdens ons bezoek tijdelijk gesloten). Ze zijn niet schuw voor de toeristen en stelen maar al te graag voedsel en snuffelen in de tassen en rugzakken. De apen voederen is absoluut verboden en strafbaar, en men kan hen best ook niet aanraken want ze kunnen bijten. De apen werden einde 18de eeuw door Britse troepen uit Noord-Afrika meegebracht.

De rooms-katholieke kathedraal

De rooms-katholieke kathedraal

Beneden aan de rots liggen vlakbij het grondstation van de kabelbaan de gratis toegankelijke Alameda Botanic Gardens (°1816).

CENTRUM

De twee kathedralen zijn in Main Street gelegen: de rooms-katholieke Cathedral of  St.Mary the Crowned werd gebouwd op de site van de oorspronkelijke Moorse moskee; de Anglicaanse Cathedral of the Holy Trinity werd ingezegend in 1838. Bezoek ook de zeer Engels aandoende 16de eeuwse King’s Chapel, gelegen naast The Convent.

Main Street is de belangrijkste winkelstraat

Main Street is de belangrijkste winkelstraat

Main Street is de voornaamste (1 mijl lange en smalle) winkelwandelstraat met tal van taksvrije winkels die gespecialiseerd zijn in Britse producten (biscuits, thee, bier, parfumerie en cosmetica …). Er zijn ook twee Britse warenhuizen, nl. Debenhams en Marks and Spencer. Officieel wordt de Britse pond gebruikt, maar de euro wordt omzeggens overal aanvaard.

Het Parliament House dateert uit 1817 en staat tegenover het stadhuis aan de Piazza (John Macintosh Square), waar tevens het gastvrije toerismebureau ligt. In een koloniaal gebouw werd het Gibraltar National Museum (° 23 juli 1930) ingericht. Hier bevinden  zich ook de oorspronkelijke Arabische baden (14de eeuw).

The Convent: de residentie van de Gouverneur

The Convent: de residentie van de Gouverneur

De aflossing van de wacht vóór The Convent

De aflossing van de wacht vóór The Convent

In een voormalig klooster (The Convent) resideert de Gouverneur sinds 1728. Meerdere keren per dag (alleen tijdens de weekdagen) kan men de aflossing van de wacht door het Royal Gilbraltar Regiment aanschouwen. Ertegenover ligt het Old Guardhouse:  hier zetelt de eerste minister van Gibraltar.

Een wandeling op de wallen en bastions van de versterkte stad is zeker de moeite waard.

Een must is ook de Punta de Europa (of Europa Point)  met de 49 m hoge vuurtoren Trinity Lighthouse (uit 1841): dit is –  zoals dikwijls verkeerdelijk gedacht –  niet het dichtste punt bij Marokko… de afstand bedraagt 24 km (à zie verder in deze reportage bij Tarifa). Nabij dit punt ligt de kapel (uit 1462, voordien was er een moskee) met het bekende OLV-van Europa-schrijn en een museum. De nieuwe moskee Ibrahim-al-Ibrahim uit 1997 werd gefinancierd door Koning Fahad Abdul Aziz van Saoedi-Arabië.

Punta de Europa met de vuurtoren. Marokko ligt op de achtergrond

Punta de Europa met de vuurtoren. Marokko ligt op de achtergrond

 

TOERISME

Het nieuwe gedeelte van Gibraltar

Het nieuwe gedeelte van Gibraltar

Gibraltar heeft twee marina’s: de Queensway Quay en de meer recente Ocean Village (vlakbij de luchthaven) met nieuwbouw-flatgebouwen, horeca, shopping, casino en de jachthaven Marina Bay.

Gibraltar is een populaire cruisebestemming (met cruise terminal), alsook een congresstad en een belangrijk financieel centrum (waar de nieuwe Eurocity in aanbouw is). Er zijn ook vier stranden in Gibraltar, waarvan drie aan de oostelijke zijde van de rotskaap.

Het toerisme is omwille van het unieke karakter van Gibraltar sterk ontwikkeld. Er zijn 8 hotels, waarvan Sunborn Gibraltar als enige 5* heeft (en 187 kamers) en aan de nieuwe Ocean Village Marina is gelegen. Het bekende klassieke Rock Hotel dateert uit 1932.

NAAR TARIFA, DE MEEST ZUIDELIJKE STAD VAN EUROPA

De Playa Chica met op de achtergrond het Isla de las Palomas = het meest zuidelijke punt van het Europese vasteland

De Playa Chica met op de achtergrond het Isla de las Palomas = het meest zuidelijke punt van het Europese vasteland

Tarifa is gelegen in Andalusië op 22 km van de grote havenstad Algeciras (met een slechte reputatie, o.m. door de talrijke vluchtelingen en bidonvilles) en op 105 km van Cadiz (de oudste stad van Europa). Het toeristische stadje Tarifa telt ca. 18.000 inwoners.

Hier ervaart men de scheiding tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee (waar de Straat van Gibraltar begint).  Om het meest zuidelijke punt van Spanje en continentaal Europa te bezoeken moet je dus naar het stadje Tarifa reizen (georafische coödinaten zijn 36°01 NB en 5°39 OL) en meer bepaald naar het Punta Marroqui of Puta de Tarifa op het Isla de las Palomas (ook wel Isla de Tarifa genoemd). Hier bedraagt de afstand tot het nabije Marokko in Afrika amper 14 km. Intussen is het Isla de las Palomas (met fort en vuurtoren) jammer genoeg gesloten voor het publiek, al is het verbonden  met het stadje via een dijkbrug. Je kunt wel nog steeds de adembenemende zonsondergang aanschouwen.

Tarifa werd gesticht door de Romeinen in de 1ste eeuw n.chr. In de buurt ligt het Romeinse stadje Bolonia (2de e.v.Chr) met de Romeinse ruïnes Baelo Claudia nabij het 3,8 km bekende lange zandstrand. In 711 werd Tarifa veroverd door de moslims en pas heroverd door de Spanjaarden in 1292.

Het Castillo de Guzmán el Bueno

Het Castillo de Guzmán el Bueno

Het leuke centrum van Tarifa

Het leuke centrum van Tarifa

Bezienswaardig is vooral het oude versterkte stadje met toegangspoorten (zoals de Puerta de Jerez), het versterkte kasteel Castillo de Guzmán el Bueno (gebouwd vanaf het jaar 960),  en verschillende kerken. Er zijn zeer veel restaurants. De specialiteit van Tarifa is de rode tonijn … naar het schijnt de beste van Europa (en misschien zelfs van de wereld). Vandaar ook de aanwezigheid van de conservenindustrie sinds 1910.

De jeugd kent Tarifa ook omwille van het vertier, met  o.m. openlucht discotheken aan het strand. Het is een leuke badplaats, vooral bekend voor zijn (wind)surf- en kitesurf-stranden zoals aan de Playa Chica (400m lange kreek bij de haven) en aansluitend het prachtige 8 km lange Playa de Los Lances. Verschillende andere fijne en witte stranden liggen in de buurt.

Vanuit de kleine haven zijn er dagelijkse ferryverbindingen naar het Marokkaanse Tanger, dat bekend is om zijn koloniaal verleden en de Medina. Er zijn ook bootexcursies op zee om de walvissen (waaronder de orca’s) en de dolfijnen te spotten.

In de buurt van Tarifa: Marokko (bovenaan) ligt op amper 14 km afstand over de Straat van Gibraltar

In de buurt van Tarifa: Marokko (bovenaan) ligt op amper 14 km afstand over de Straat van Gibraltar

 

EPILOOG

Zowel Gibraltar als Tarifa zijn absolute aanraders voor een bezoek. Men kan beide plaatsen op één dag combineren, maar beter is een bezoek van twee dagen met een overnachting (bij voorkeur in Tarifa). Wij komen hier zeker terug!

INFO

www.aytotarifa.com; www.gibraltarinfo.gi; www.oceanvillage.gi; www.visitgibraltar.gi;

www.visitgibraltar.gi/europa-point

Perscontact:  Deborah Wakefield  –  Gibraltar Tourist Board – Email: marketing@tourism.gov.gi

Tekst en foto’s in de tekst: Patrick De Groote
Foto bovenaan: Shutterstock.com