FAM Famenne & Art Museum
37087
post-template-default,single,single-post,postid-37087,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

FAM Famenne & Art Museum

FAM Famenne & Art Museum

Nu de musea weer open mogen, wil het FAM in Marche-en-Famenne terug de draad opnemen. De regio is niet echt toeristisch, eerder een administratief, rechterlijk en industrieel handelscentrum. Daarom is het des te belangrijker ook in te gaan zetten op het recreatieve. En dus wil het FAM focussen op mensen die in hun vrije tijd iets nieuws zoeken. In tijd van corona en staycation geen loos idee.

Zaal oude vondsten

Het Famenne & Art Museum is gehuisvest in een voormalige adellijke woning die ook dienst deed voor de lokale administratie in de 17e eeuw. Het bleef als stenen huis gespaard van de grote brand in 1806 toen twee derde van de stad in de vlammen opging. En ook tijdens de ‘Slag om de Ardennen’ in WO2 werd het niet gebombardeerd. Marche-en-Famenne werd overigens toen minder beschoten dan de buurgemeenten.

FAM bestaat sinds 1989. Aanvankelijk was het een typisch streekmuseum, waar men archeologische vondsten uit de regio in een chronologisch parcours tentoonstelde. Dat ziet men nog aan de statische opstelling van het eerste gedeelte in dit museum. Deze ruimten worden op termijn vernieuwd. Hier toont men artefacten uit de oudheid, over de  middeleeuwen tot nu. Uniek voor ons land zijn wel de vondsten uit de opgravingen van Wellin en Hamoir, die bijdragen tot de collectie van de Merovingers en Karolingers.  Verder zorgen ook het marmer uit de groeve van St. Remy, de meubels en de schilderijen voor veel variatie.  Zeker herkenbaar is de religieuze kunst uit de 16e eeuw door de ‘Meester van Waha’.

Nog interessant en weinig geweten is dat Marche ook kantklos kende, al is dat kantwerk vandaag nog steeds niet erg bekend. Tot aan WO1 werd het ambachtelijk weefsel vaak verkocht in andere steden, zelfs tot in Brugge toe onder een andere naam. Maar wie enige kennis heeft, ziet dat in Marche een andere techniek werd gehanteerd. De kantacademie van Marche houdt het kantklossen in de streek trouwens vandaag nog verder in stand.

Espace Remy Van den Abeele

De tweede vleugel werd geopend in 2018. Hier worden tijdelijke expo’s georganiseerd. Deze lopen halfjaarlijks. Ze hebben steeds een link met aspecten van Famenne of kennen een verband  met de surréalistische kunstschilder ‘Remy Van den Abeele’. Ook al leefde deze op de taalgrens en overleed de artiest in Soignies, een groot deel van zijn kunstwerken worden hier permanent tentoon gesteld op het eerste verdiep. Een link met zijn kunst vinden we in Michel Delhalle. Aan hem is daarom momenteel de tijdelijke tentoonstelling gewijd. Het betreft repro’s van kunstwerken uitgegeven op covers van boeken, gecombineerd met collages, foto’s en etsen. De expo loopt tot en met augustus.

Nieuwe expo in september

Dan volgt een tentoonstelling rond ‘Curieuze neuzen’, oftewel rariteiten, waarvan men niet weet waarvoor de voorwerpen dienden en dus niet tot het coherent parcours van de collectie behoren. Vaak werden ze daarom ook niet eens geëxposeerd.

Info : FAM, Rue du Commerce, 17, 6900 Marche-en-Famenne www.famenneartmuseum.be

Perscontact : Thibault Cassart  fam@marche.be

Tekst: Jempi Welkenhuyzen

Foto’s: Anne Marie Jacob