BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Frankfurt v Rüdesheim
52847
post-template-default,single,single-post,postid-52847,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Frankfurt v Rüdesheim

Frankfurt- 680.000 inwoners, een stad vol paradoxen en dubbelzinnigheden. Rüdesheim -10.000 inwoners. Beiden aan een rivier gelegen. Laat ons ze beiden ontdekken.

Frankfurt Am Main (er is ook nog Frankfurt an der Oder!), centraal gelegen in Hessen, kennen we meestal door de luchthaven, een luchthaven met superlatieven, die vluchten naar alle continenten mogelijk maakt. Culturen en historische tijdperken komen hier echter ook samen, dus een goede reden om deze kleinste metropool ter wereld een bezoek te brengen.

Door zijn vele wolkenkrabbers heeft de stad ook bijnamen als ‘Mainhattan’ en ‘Chicago am Main’. Deze gebouwen zijn meestal de hoofdkwartieren van grote banken en krantenuitgevers. Je kan ze het beste aanschouwen via een boottrip op de Mainrivier. Primus-Linie doet niet alleen dagtrips via de Rijn, maar heeft ook dagelijks verschillende rondvaarten. De 100 minuten durende trip geeft je al een zeer goed idee van de skyline. Bij mooi weer is het prachtig vanaf het open dek.

Rond het centrum zie je een cluster van torens, de meeste behoren tot het bankwezen met de twee torens van Deutsche Bank en de Commerzbanktoren. De ‘Main Tower’, zoals hij wordt genoemd, is ongeveer 200 m hoog en ontvangt jaarlijks ongeveer 300.000 bezoekers op zijn uitzichtplatform. Het nieuwe hoofdkwartier van de Europese Centrale Bank kom je tegen op het oostelijke traject van je boottrip. In westelijke richting is de Westhaventoren de blikvanger. Bijna 110 m hoog en gebouwd in de vorm van het iconische glas waaruit de Frankfurter appelwijn gedronken wordt. Door zijn ligging is hij in feite een wolkenkrabber op het water.

Römerberg

Weer aan land sta je op het Römerbergplein in het centrum van de oude stad. Hier staat de prachtige fontein Gerechtigkeitsbrunnen. Het hoogtepunt van het plein is echter het stadhuis Römer (de Romein). Het is genoemd naar de resten van een oude nederzetting en is een complex van 15de- tot 18de-eeuwse huizen waaronder het Altes Rathaus. Tegenover de Römer staat een groep fraaie vakwerkhuizen, de zogenaamde Ostzeile. Hou er wel rekening mee dat bijna alle oude panden, behalve één, werden herbouwd na de Tweede Wereldoorlog. Een zwaar bombardement in 1944 verwoestte bijna 2000 huizen in het centrale gedeelte. Deze huizen waren bijna allemaal voor de helft uit hout gemaakt.

Rond het centrale gedeelte zijn ook nog enkele kerken, sommige doen nog dienst als godshuis, de rest heeft een andere invulling gekregen. De heropbouw na WOII kreeg ook een aparte bestemming. Er mocht geen opkoping zijn van de huizen door speculatie en de tendens was dat er geen invulling door grote winkelketens of nachtwinkels mocht zijn.

Verder in de stad is er een ruim shoppinggebied met als curiosa twee gezellige markten. Kleinmarkthalle in Hassengasse is een overdekte markt waar de geuren je tegemoetkomen. Een bijna volledige versmarkt met ook een internationaal tintje. Niet veel verder is er (wel alleen op zaterdag) ‘Farmers Market Konstabler Wache’. Hier komen boeren uit de omgeving hun waren aanbieden. Je vindt er groenten, fruit, kaas en ook de lokale ‘Äppelwein’.

Appelwein Am Lohrberg

Om de appelwijn te ontdekken en er meer over te weten te komen is een uitstapje naar de stadsrand van Frankfurt aangewezen. In deze groene oase vind je de Lohrberg. Hier, op de Lohrberg, kan je de enige nog overblijvende wijngaard van Frankfurt zien. 100 jaar geleden nog erg bedrijvig in de streek, nu beperkt tot 10.000 flessen Riesling per jaar. De rest van de Lohrberg is appelgebied. Duitsland kent meer dan 2500 appelsoorten en hier, op dit domein, worden er een 60-tal gekweekt. Het project gaat uit van een vereniging die samenwerkt met de stad. Het domein is ook een gebied voor pedagogische opvoeding. Kinderen krijgen hier op het domein MainÄppelHaus Lohrberg rondleidingen om spelenderwijze fruit te herkennen. Je kan er ook wandelen, de skyline van Frankfurt vanaf een ander zijde bewonderen en in de Äppel-bisto genieten van de lokale producten. De appelwijn is een friszure drank en wordt altijd geserveerd in blauw met grijze kruik. Met een stuk brood en gepekelde geitenkaas verkrijg je een superlokaal menu.

Weer in het centrum van de stad kan je ook de stad van 100 jaar geleden verkennen. Door middel van Virtual Reality kom je bij ‘Timeride’ te weten hoe het uitzicht was van centraal-Frankfurt in de 19de eeuw. Je kan je inleven in de Riedelfamilie, een belangrijk handelaarsgezin. Het hoogtepunt nadien is een 20 minuten durende virtuele rit per koets die je enkele km door het oude Frankfurt loodst. Je krijgt een 360-graden panorama afgesloten met een spetterend vuurwerk.

Met 37 musea waaronder zeker 13 kleppers, is Frankfurt een belangrijke cultuurstad. Onder meer de schrijver Johan Wolfgang von Goethe is er geboren en zijn geboortehuis is er te bezoeken.

Op deze eerste verkenningstrip van Frankfurt was er geen tijd meer om een van de musea te bezoeken, maar dat plannen we zeker nog.

Frankfurt heeft een uitstekend netwerk openbaar vervoer. Er is een metro en er is een uitgebreid tramsysteem. De Frankfurt Card, die je voor een of twee dagen kan nemen is geldig voor heel het openbaar vervoer en geeft je ook nog vele kortingen in onder andere musea.

Frankfurt is met de auto ongeveer vijf uur van Antwerpen verwijderd. Vanaf Brussel is er ook een treinverbinding. Het ‘Hauptbahnhof’ is centraal gelegen en er zijn verschillende hotels in de omgeving waaronder ‘Le Meridien’, architecturaal zeer mooi, met een oud art-deco gedeelte dat naadloos overgaat in een modern geheel.

Info: www.frankfurt-tourismus.de

 

En nu gaan we zweven over de druiven.

Rüdesheim am Rhein is een romantische plaats langs de Rijn, met een populatie van ongeveer 10.000 is het een aangename bestemming die deel uitmaakt van Unesco Werelderfgoed. Een gebied van steile wijngaarden geeft extra schoonheid aan de Rheingauvallei die zich ruwweg van Rüdesheim tot Koblenz uitstrekt over ongeveer 65 km. Het middeleeuwse centrum met eeuwenoude vakwerkhuizen is goed bewaard gebleven. Rüdesheim is ook verbonden met Asbach Uralt, de Duitse brandewijn en deze heeft juist buiten het stadje een bezoekerscentrum.

Kabelbaan Rüdesheim

Laat je glijden over de wijngaarden en geniet van nog veel meer. Dit kan je perfect doen door in het centrum van het stadje de kabelbaan naar het Niederwald Monument te nemen. Je kan gewoon heen en weer reizen, of te voet terugkeren tussen de wijngaarden. Een nog betere formule is kiezen voor het ringticket. Met de open kabelbaan, je kan er met zijn vieren in plaatsnemen, krijg je al de eerste mooie zichten van de Rijn. Vergaap je aan de soms drukke kade waar vele Rijncruises aanleggen. Het Eberlachklooster in de verte deed dan weer dienst als set decor voor de film ‘De naam van de roos’.

Boven, naast het panoramische restaurant, is het imposante Niederwald Monument. Het is 38 m hoog en symboliseert de hernieuwde stichting van het Duitse Keizerrijk na de Duits-Franse Oorlog van 1870-1871. Het hoogste beeld is Germania met daaronder een hoofdreliëf van niet minder dan 133 mensen die een belangrijke rol speelden in deze geschiedenis. Het onderste beeld is ‘Vader Rijn’ die een wachthoorn overhandigt aan ‘Dochter Mosel’. Een symbool voor 1870, toen de Rijn was veranderd van een grensrivier naar een binnen-Duitse waterloop. Met het ringticket loop je nu door het Niederwald zelf, een bos en landschapspark van ongeveer drie km dat je van Rüdesheim naar Assmannshausen brengt. Onderweg nog mooie vergezichten, een ervan de samenvloeiing van de Naherivier met de Rijn. Je wandelt langs het 18de-eeuwse jachtslot dat nu het Jagdschlosshotel geworden is en dan kan je met de stoeltjeslift afdalen naar Assmannshausen. Hier kan je even vertoeven en dan de boot nemen die je in een halfuur terugbrengt naar Rüdesheim. En je cirkel is rond!

Sinds 2015 kan je vanaf Assmannshausen ook iets unieks doen. Dit dorpje is niet alleen zeer bekend voor zijn rode wijn, ‘waar rode wijndruiven groeien in de kruidentuin’. Meer dan 30 eetbare, wilde planten en geneeskrachtige kruiden groeien tussen de wijnranken. Voorbeelden zijn wilde venkel, wilde rucola of knoflookrups. Tussen april en oktober neemt een gids je mee op een 2,5 uur durende tocht tussen de steile wijngaarden. Je kan ook de culinaire wandeling combineren met het degusteren van lokale, regionale gerechten op basis van deze kruiden. Dit kan doorgaan in enkele van de partnerrestaurants.

Info: www.wildes-in-der-rotweinzone.de

Een aanrader voor een regionaal gerecht: Hotel Zwei Mohren – www.hotel-zweimohren.de

Mechanische muziekinstrumenten museum

Ben je fan van oude, mechanische muziekinstrumenten, ga dan naar het oude ridderkasteel uit de 15de eeuw, Im Brömserhof. Sinds 1973 is hier een privécollectie neergestreken van bijna 350 zelfspelende muziekinstrumenten. Om ze tot leven te brengen en je ‘ogen zullen oren maken’ volgens de gids, kan je de toestellen alleen maar bekijken met een gids. In kleine groepen wordt er uitleg gegeven over de instrumenten uit drie eeuwen en worden ze tot leven gebracht. Er zijn rondleidingen in verschillende talen. Er is ook een werkplaats voor restauratie en een gezellige shop met ook heel het jaar door kerstartikelen is te bezoeken.

www.smmk.de

Over het instrumentenmuseum is de Drosselgasse, de bekendste straat van Rüdesheim. Ze is zeer smal met sfeervolle wijnlokalen, restaurants en heel, heel veel souvenirwinkels.

De streek is ook het centrum van de Rheingauwijnen, meestal met de Rieslingdruif. Heel wat gelegenheden en formules om de druif en zijn latere leven te ontdekken.

Wine Around is een originele belevenis met een individueel ticket van 12 euro. Hiermee kan je driemaal wijn proeven op plaatsen, verspreid over de hele stad. Je combineert in feite een wandeling en zoektocht met wijnproeven. Neem zeker een stadsplannetje mee voor deze tocht.

Wil je echt voor topwijnen gaan, breng dan een bezoek aan Weingut Georg Breuer. Zeer centraal gelegen is dit een domein dat teruggaat tot 1880. Met 38 hectare wijngaarden in de buurt gaat Breuer voor 85% Riesling. Met 10% Pinot Noir hebben ze ook een redelijk assortiment rood.

Een van hun paradepaardjes is sinds 1990 Terra Montosa, een Grand Cru Riesling. Terra Montosa is Latijn voor steil land.

Bij Breuer kan je ook kelderbezoeken doen.

www.georg-breuer.com

Nog twee tips voor een combinatie hotel-lekker eten

Rüdesheimer Schloss: www.ruedesheimer-schloss.com

Hotel Trapp: www.hotel-trapp.de

Info Rüdesheim: www.ruedesheim.de

Nog meegeven dat je vanaf Rüdesheim na ongeveer 30 km de Lorelei en het pittoreske Sant Goar kan bereiken.

 

Perscontact: Leona Flach flach@infofrankfurt.de

Tekst en foto’s: Gust Charrin