Gaudí Experience in Barcelona
68008
post-template-default,single,single-post,postid-68008,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Gaudí Experience in Barcelona

Gaudí Experience in Barcelona

De Olympische Spelen van 1992 gaven het startschot van de herrijzenis van de Catalaanse hoofdstad (2de grootste stad van Spanje) met een ware metamorfose. Barcelona is samen met Venetië, Amsterdam, Dubrovnik en Brugge een Europese topper bij de citytrips, en zij is er ook de nr.1 cruisehaven.  Dit artikel focust op het erfgoed van de beroemde architect Antoni Gaudí,

La Sagrada Familia

Passiegevel van de Sagrada Familia

Het topwerk en wereldbekende symbool van Barcelona is de meest bezochte (jl. > 3 miljoen bezoekers) bezienswaardigheid van de stad en van Spanje. Gaudí startte in 1882 op 31-jarige leeftijd met de bouw. Deze tempel werd op 7/11/2010 door paus Benedictus XVI ingewijd en werd basiliek. Het enorme centrale schip (een “bos” van kolommen en bogen, prachtige gekleurde glasramen, 45m breed, 90m lang en tot 75m hoog) was toen volledig afgewerkt. Gaudí overleed in 1926 (na een tramaanrijding) en werd begraven in de door hem ontworpen neogotische crypte (1882-1890), het oudste deel van de kerk. Men hoopt in 2026 (=100 jaar geleden dat hij stierf) volledig klaar te zijn met de bouw van deze mooiste (?) kerk van de wereld. Er zijn 6 torens (de Christustoren is met 172,7m ’s werelds hoogste kerktoren) en 12 klokkentorens (symbool voor de 12 apostelen), alle met speciale pieken. Men kan de Passietoren beklimmen (met de lift tot 60m hoog en via een wenteltrap naar beneden) en genieten van prachtige zichten.

De oostelijke Geboortegevel (grotendeels klaar bij Gaudí’s dood) en de westelijke Passiegevel  (gebouwd vanaf 1954) zijn wondermooi. Op de benedenverdieping bevindt zich het boeiende Museum over het ontwerp en de bouw van de Sagrada Familia. Ter info: in Palma (Mallorca) heeft Gaudí ook een deel van het interieur van de kathedraal herwerkt.

De chique Passeig de Gràcia

In de buurt van de Sagrada Familia bezoek je het grootse modernistische hospitaalcomplex Sant Pau Hospital de la Santa Creu (1902-1930), van architect Lluis Domènech i Montaner, de aartsvader van het (Spaanse) modernisme.

De Passeig de Gràcia

Deze stijlvolle flaneerboulevard (het evenbeeld van de Parijse Champs-Elysées) ligt in de beroemde prachtige wijk Eixample (= uitbreiding), aangelegd in de periode 1860-1920, na ontmanteling van de stadsmuren. Hier liggen 2 topattracties van Gaudí.

Casa Milà

Casa Milà (1905-1910, Unesco 1984) of  La Pedrera (= de steengroeve): een 6 verd. flatgebouw (met 1.939m²) met indrukwekkende toegangspoort, gevel, trappen, en een enorm dubbel dakterras. In het flatgebouw bezoek je eerst El Piso: een reconstructie van het interieur van een rijk appartement begin 20ste e. Op de zolder (met opvallende parabolische gewelven) bekijk je de interessante Espace Gaudí met o.m. talrijke maquettes: hier leer je alles van zijn bouwkunst (altijd met vloeiende lijnen en nooit met rechte hoeken) en inspiraties op natuur, zowel land als zee. Het was een genie met een explosie van fantasie. Hij ontwierp ook meubels, kerkmeubilair en ornamenten. Het bezoek eindigt met het sprookjesachtige dakterras met de kenmerkende schoorstenen.

Casa Botlló

Casa Botlló (1904-1906, Unesco 2005): dit stadspaleis is een reconstructie van een bestaand huis voor  de rijke textielfabrikant Batlló. De carnavaleske gevel is avonds prachtig verlicht. Het audio-parcours loodst u door talrijke vertrekken, de traphal (zicht op de patio met blauw betegelde gevels) en eindigt op het dakterras (met schoorstenen). Tot slot is er een kleurrijke apotheose.

Parc Güell (1900-1914, Unesco 1984): het idee was om een tuindorp op te richten op een hellend terrein van 17 ha met 62 verkavelingen, waarvan slechts 2 huizen werden gerealiseerd en waardoor het project (van industrieel Güell, de mecenas van Gaudí) een flop werd. Bezoek de viaductgallerijen en de 86 kolommen (in de “hypostyle” hal) die het 3.000m² grote terras ondersteunen, met het prachtige zicht op de stad. De 100m lange golvende bank is dé topattractie, naast de geliefde hagedis (met gekleurde mozaiëken) op het trapgedeelte naar het terras. Casa Trias boven in het park is niet toegankelijk, Casa-Museu Gaudí wel: in deze oorspronkelijke modelwoning woonde hij van 1906 tot 1924. Aan de beneden-uitgang bevinden zich nog 2 wachtershuizen.

In de buurt ligt ook de (minder aanbevolen) Gaudí Experiència met een 4D-projectie.

Het Palau Güell (1885-1889, Unesco 1984) is een ouder bouwwerk van Gaudí: dit donkere, middeleeuws ogende woonpaleis telt 6 verd. met een indrukwekkende hall en living en het sprookjesachtige dakterras met 20 schoorstenen.

Interieur van het Palau de la Música Catalana

Bezoek het fantastische modernistische Palau de la Música Catalana (1886-1890, Unesco 1997): de grootste zaal is beroemd om de omgekeerde kleurrijke glazen koepel. Deze uitzonderlijke attractie (3* bij Michelin) is van architect Lluis Domènech i Montaner.

Perscontact: Emma Martin = EMartin@barcelonaturisme.com

Tekst en foto’s: Patrick De Groote