BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Genieten aan de “Semois”, de mooiste vallei van Belgïe
10609
post-template-default,single,single-post,postid-10609,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Genieten aan de “Semois”, de mooiste vallei van Belgïe

edereren herinnert zich waarschijnlijk wel uit de eerste aardrijkskunde-lessen dat de meest meanderende rivier in ons land de Semois is. Toeristisch gezien is de Semois-vallei (vlakbij de Franse grens) een parel en één van de hoogtepunten van de Ardennen met Bouillon als belangrijkste toeristische plaats. Wij gaan even op herontdekking en bekijken de recentste toeristische ontwikkelingen.

De Semois is een zijrivier van de Maas en ontspringt in de buurt van Florenville. De rivier heeft tal van grote meanders en heeft tal van prachtige panorama’s. Vermelden wij o.m. de Tombeau du Géant in Botassart, de Jambon de la Semois even voorbij Membre, en uiteraard de zichten in de dorpjes Chiny, Herbeumont en Rochehaut (zie verder). Best kan men met de auto de streek verkennen en er de tijd voor nemen. Drie à vier dagen zijn ideaal om tevens te genieten van de rust, de cultuur en de gastronomie.

Foto bovenaan: het onvergetelijke panorama op de Semois en Frahan vanuit Rochehaut-sur-Semois

Bouillon

Deze legendarische plaats langs beide oevers van de Semois is bekend omwille van de kruistochten van ridder Godfried van Bouillon (zijn standbeeld staat te midden van het Koningsplein in Brussel). Hij heeft bij de succesvolle eerste kruistocht (1096-1099) Jeruzalem ingenomen.

Uiteraard bezoek je het versterkt kasteel, dat hoog boven de Semois toornt. Het is de belangrijkste nog bestaande militaire burcht (gebouwd vanaf de 10e eeuw) in Wallonië … in Vlaanderen denken we dan spontaan aan het Gravensteen in Gent. Kinderen zijn er dol op! In de buurt ligt het Musée ducal: interessant maar ons inziens toch oubollig. Godfried van Bouillon heeft er zijn afdeling, maar waarschijnlijk is het leuker om de (niet zo goedkope en misschien iets te lang durende) audiovisuele voorstelling in de Archéoscope Godefroid de Bouillon (www. archeoscopebouillon.be) te bezoeken, ingericht in een voormalig 17de eeuws klooster aan de andere Semoisoever.

Corbion en Vresse zijn twee pittoreske dorpjes met een tabaksverleden. De Semois was de enige streek in Wallonië met tabaksteelt. In Vlaanderen is Wervik hét centrum.

Nieuwe toeristische impuls voor Rochehaut-sur-Semois

Misschien wel het meest bekende panorama van de Semoisvallei vindt u in dit prachtige dorpje waar het balkon uitzicht geeft om de grote meander van de Semois die het dorpje Frahan omsluit. Na een lange periode van achteruitgang heeft Rochehaut zich sinds het begin van onze eeuw enorm ontwikkeld als toeristisch verblijfscentrum. En dit is vooral te danken aan de familie Boreu… die nu een groot deel van de toeristische infrastructuur in hun bezit heeft met o.m. het zeer bekende hotel Auberge de la Ferme (met verschillende bijhuizen)(www.aubergedelaferme.com) en de Taverne de la Fermette (met een Michelin bib gourmand) . Zij bieden tevens verblijven aan in Gîtes en chalets, hebben een grote winkel La Boutique ardennaise met tal van streekproducten (waaronder de overheerlijke jambon d’ardenne), vergaderzalen, organiseren banketten en evenementen. Zij baten ook het in 2008 opgerichte Agrimusée  (1.600 m² groot, 3 verdiepingen, met tal van oude landbouwwerktuigen) uit.

Naast de warme Ardense gastvrijheid zijn we vooral onder de indruk van het dierenpark Entre Ferme & Fôret, dat o.m. met het toeristisch treintje (duurt ca. 70’) te bezoeken is. Wat eens een klein dierenpark was is nu uitgegroeid tot een park van 40 ha met meer dan 40 diersoorten (uiteraard ook met reeën en Ardense everzwijnen). Zij werken ook samen met het onovertroffen dierenpark Pairidaiza, in zijn genre de absolute topper in de Benelux! De varkens en runderen worden gekweekt en groot gebracht … om tenslotte te eindigen op uw bord in het gastronomische restaurant. Oh ja, ze hebben intussen ook hun eigen wijngaard (in samenwerking met een Luxemburgs bedrijf aan de Moezel) en een onvergetelijke wijnkelder van meer dan 45.000 flessen.

Het centrum van Rochehaut … bijna volledig in handen van de familie Boreu

Het centrum van Rochehaut … bijna volledig in handen van de familie Boreu

Wij spraken met de uitbaters Michel en Patricia Boreau en kwamen van hen te weten dat het einde jaren ’60  allemaal begon met de ouders van de huidige baas en gepassioneerde kok Michel (die intussen al verschillende kookboeken op zijn naam heeft).  Zij hadden een boerderij en begonnen met een gîte rural. Het is moeilijk te geloven wat hieruit allemaal ontsproten is … ik moet spontaan denken aan dé andere grote ondernemer in de Ardennen: nl. Marc Coucke die nu bijna alles heeft ingepalmd in Durbuy, bekend als het kleinste stadje van de wereld.

Ondanks bepaalde tekens van massatoerisme blijft de kwaliteit in Rochehaut overeind en is het maar goed dat de Ardennen recent nieuwe impulsen ontvangt. De toeristische regio was eigenlijk op sterven na dood …misschien overdrijf ik, maar de ontvolking is wel een vaststaand feit. In Bouillon staat de echt tijd nog stil en zou er meer vernieuwing wenselijk zijn, en elders denk ik ook aan Dinant (waar intussen wel grootse projecten langs de Maasoever bekend zijn) of aan La Roche (waar de hoofdstraat zopas vernieuwd is). Er zijn ook tal van hotels die leeg staan … gelukkig verschijnen er her en der nieuwe ondernemingen.

 

Het mooie dierenpark Entre Ferme & Fôret in Rochehaut-sur-Semois.

Het mooie dierenpark Entre Ferme & Fôret in Rochehaut-sur-Semois.

Aanbevolen gids: “Ardennen. Namen, Luik, Luxemburg” in de reeks “De Groene Reisgids Weekend”. Lannoo, Tielt,  2015, 184 p.  + praktische uitneembare vouwkaart.

Contactpersoon: Patricia Boreux. www.aubergedelaferme.com

Tekst en foto’s: Patrick De Groote