Het seizoen van de Oosterscheldekreeft is weer gestart
15077
post-template-default,single,single-post,postid-15077,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Het seizoen van de Oosterscheldekreeft is weer gestart

Het seizoen van de Oosterscheldekreeft is weer gestart

De MS3 op kreeftenvangst

De MS3 op kreeftenvangst

Sinds het jaar 2000 organiseert de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft elk jaar op de laatste donderdag van de maand maart de officiële opening van het kreeftenseizoen in Zierikzee met een groot feest. En dus was het dit jaar niet anders.  Kreeftenvisser Gerrie van de Hoek haalde ze met zijn boot MS3 netjes naar binnen, geassisteerd door notabelen als Anne- France Jamart, Raad en Consul van ons land  en Frans Bijvoet, van het Consulaat der Nederlanden in Antwerpen. Ook Han Polman, gouverneur van Zeeland gaf present.  De notabelen overhandigden twee exemplaren aan de nieuwe kreeftenkoningin Marianne Bout, die als ambassadrice fungeert en aan Claudia en Jannis Brevet, die hun restaurant Interscaldis in Kruiningen wisten op te tillen tot drie sterren in de ‘Guide Michelin’.  Daarna mocht Steffen Hamelijnck van Bistro De Kluiver uit Breskens in de kombuis aan de slag om met één gevangen schaaldier de amuses te bereiden, de andere kreeft blijf in de aquarium voor de veiling op de Vismijn in Colijnsplaat. Het schaaldier, goed voor 1,3 kg, bracht 22.500 euro op! Het geld gaat naar War Child.

Te koud

De eerste 2 nieuwe Oosterscheldekreeften

De eerste 2 nieuwe Oosterscheldekreeften

De vangst dit jaar lijkt in verhouding wellicht iets minder dan de voorgaande jaren, maar dat is met name te wijten aan de wat koudere temperaturen. Kreeften gaan pas lopen en actief naar voedsel zoeken vanaf 10 graden.  En dan lopen ze ook in de korven met aas die zijn uitgezet. En dus zal de aanvoer dit jaar bij het begin van het seizoen nog wat moeizaam op gang komen. Maar voor zover bekend is er voldoende aanbod en zal het wel loslopen vooraleer het einde op 15 juli in zicht komt. Wel betaal je nu bij aanvang op de veiling om en bij de 60 euro per kilo, heel duur dus. Normaal ligt de prijs ongeveer de helft lager.  Voor zover bekend is de kreeft sinds 1883 in de Zeeuwse wateren aanwezig. Het verhaal gaat dat de Oosterschelde kreeft als larfje vanuit de Noordzee naar binnen is gespoeld om zich daar tamelijk, maar niet geïsoleerd voort te planten. Uit onderzoek is gebleken dat het schaaldier wel  in een vrij geïsoleerde populatie leeft. Veel kreeften sterven als gevolg van de sterke schommelingen in het zoutgehalte en de temperatuur van de Oosterschelde. De populatie wordt steeds weer opnieuw opgebouwd vanuit de sterke kreeften die deze schommelingen weten te overleven. De kreeftenpopulatie in de Oosterschelde heeft daardoor een andere DNA-structuur dan de kreeften elders in Europa. Deze structuur zorgt voor hun fijne en zachte smaak.  Sinds een aantal jaren komen de kreeften ook uit de Grevelingen en het Veerse Meer. Dit zijn afstammelingen van de Oosterscheldekreeft. Ca twintig kreeftenvissers zijn actief op deze wateren.

Kring van de Oosterscheldekreeft

Chef Steffen Hamelijnck Bistro De Kluiver Breskens

Chef Steffen Hamelijnck Bistro De Kluiver Breskens

Hoe verser deze Zeeuwse lekkernij gegeten wordt, des te lekkerder hij is. Na de vangst wordt het dier veelal direct geserveerd.  Sinds 2000 hebben een aantal gerenommeerde restaurants uit heel Zeeland hun expertise en culinaire ervaring gebundeld in de  ‘Kring van de Oosterscheldekreeft’. Dit jaar telt de ‘Kring’ elf restaurants. Alle leden bieden een speciaal driegangen kreeftenmenu aan voor de vaste prijs van 64.50 euro. De deelnemers en hun kreeftenmenu’s zijn terug te vinden in een handig boekje. Uiteraard lardeer je een lekker gerecht met een dito wijn.Dé kreeftenwijn van het jaar is een mooie frisse Chardonnay, van het Franse wijnhuis Cave de Pomérols, met een soepel botertje in de afdronk. Deze witte wijn met een licht droog en zacht karakter toont tevens noten van: rijpe perzik, ananas en lichte hout aroma’s. Het kunstwerk voor het etiket van de fles werd dit jaar ontworpen door de negentienjarige studente mediavorming Nouria Verhage uit Zierikzee.

800 jaar Zierikzee

Westerpoort met Dikke Toren op de achtergrond.

Westerpoort met Dikke Toren op de achtergrond.

Volgend jaar viert Zierikzee 800 jaar stadsrechten. Vanaf mei 2019 zullen er tal van feesten en evenementen plaatsvinden.  Als voorproefje organiseert men tot november de tentoonstelling ‘Walk of Fame’ in de ‘Dikke Toren’ . De expositie brengt kostuums vanaf de ‘Gouden Eeuw tot de Moderne Tijd’. Zierikzee kent een rijke historie. De eilandelijke hoofdstad telt 568 monumenten, een uniek Middeleeuws stratenpatroon en het oudst nog spelende carillon van Nederland. Er is gratis ruime parking op loopafstand van het centrum.  De VVV heeft een handige themaroute uitgewerkt: ‘Stadsontdekkingstocht Zierikzee’ . Die brengt de toerist langs de ‘Stadsjuwelen’, goed voor 3,8 km wandelgenot. Men kan er de imposante St. Lievensmonstertoren beklimmen, het museum ’s Gravensteen bezoeken of aan de zeedijk bruinvissen en zeehonden spotten. In het centrum is het goed toeven op een terrasje met een bolus , streekbier of palingbroodje. Een tip? Café ‘De Gekroonde Biet’, uitgeroepen door Misset Horeca tot beste kroeg van Nederland ! Authentiek en veelzijdig.

Info:  www.oosterscheldekreeft.nl en www.vvv.zeeland.nl

Perscontact: Balth Roessingh info@jcom.nl

Tekst: Jempi Welkenhuyzen

Foto’s: Anne Marie Jacob