Het verleden oprakelen in het ‘Ecomusée d’Alsace’
18506
post-template-default,single,single-post,postid-18506,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Het verleden oprakelen in het ‘Ecomusée d’Alsace’

Het verleden oprakelen in het ‘Ecomusée d’Alsace’

Op een dertigtal kilometer van Colmar vind je het Ecomusée d’Alsace dat er prat op gaat het grootste in Frankrijk te zijn. Groot en klein zullen er geboeid worden door het plattelandsleven van de 19e en begin 20e eeuw: het wonen, de ambachten; de eetgewoonten, de moestuin, de landbouw. Op het domein kan je binnenlopen in huizen, boerderijen, een school, het station,… zo krijg je een beeld van het dagelijkse leven in de Elzas tussen 1800 en 1950.

Ecomus+®e kopieTrek er één dag voor uit want het domein telt niet minder dan 75 gerestaureerde gebouwen waar je een tiental ambachtslui aan het werk  kan zien ziet en hoe de landerijen met traditionele werktuigen bewerkt worden.

Het interessante aan het ecomuseum is dat je op alle openingsdagen ambachtslui of landbouwers kan gadeslaan: smeden, pottenbakkers, zadelmakers, barbiers (gespecialiseerd in het bijsnijden van moustaches!), bakkers, wagenmakers, schoenmakers, vissers, kuipers, mandenvlechters … Je kan met paard en kar meerijden en landbouwers zien zaaien of oogsten.

Doorheen het jaar zijn er steeds weerkerende evenementen zoals ‘Charivari’ (het boerencarnaval), Paasgebruiken (geen paaseieren maar ‘Lammala’ een biscuit in de vorm van een lam), het inzetten van runderen in de landbewerking, keukenchefs die oude gerechten op tafel zetten, bij het begin van het schooljaar staat de schoolmeester terug in het klaslokaal en worden ballonpennen en vloeipapier bovengehaald om een dictee te schrijven, een oud-fietsenweekend, enz.

Tijdens de winteropening kan je luisteren naar kerstsprookjes en – vertellingen uit de Elzas.

In de smidse

In de smidse

In de maand augustus kan je ’s avonds en op een beperkt aantal dagen in een toverachtig kader genieten van poëzie, liederen, dansen, een vuurspektakel, …

Thematentoonstellingen

In één van de tijdelijke tentoonstellingen in het museum krijg je een overzicht van hoeden voor verschillende gelegenheden zoals bij doop, huwelijk en overlijden; maar hoeden geven ook de status van de vrouw weer (gehuwd of ongehuwd/religie). Naast dit overzicht van hoeden uit de XIXe en begin XXe eeuw heeft het museum ook aan hedendaagse ontwerpers gevraagd om hoeden te ontwerpen gebaseerd op traditionele modellen.

Het leven in de Elzas vlak na WO I is het thema van een andere tijdelijke tentoonstelling. Voor deze regio een heel pijnlijke tijd gezien de etnische zuiveringen aldaar.

Badcultuur

Badcultuur

In de tentoonstelling ‘Hygiëne in de Elzas’ volg je de evolutie van de badcultuur, natuurlijke kosmetische producten, het toilet,….

‘L’eau de vie’ of schnaps is een traditioneel Elzasser product, je komt te weten hoe het geproduceerd wordt en leert zijn digestieve en therapeutische eigenschappen ontdekken.

Deze tentoonstellingen zijn het ganse jaar te bezichtigen.

Sinds 2014 heeft het museum er een nieuwe doelstelling bij: hoe kunnen we lessen trekken uit het verleden en oude bouwprincipes aanpassen aan de noden van vandaag die rekening houden met ecologische normen?

‘Bauistella’ is een jaarlijks zomergebeuren waarbij architecten en ambachtslui houten constructies neerzetten met overgeleverde technieken.

Samenwerking met het ‘Parc du Petit Prince’

Op wandelafstand van het ecomuseum ligt het themapark van ‘Le Petit Prince’. Je kan tegen voordelige voorwaarden een duoticket kopen dat zeven dagen geldig is voor een dagbezoek aan beide parken.
https://www.parcdupetitprince.com/

Het museum is tussen 25 maart en 4 november alle dagen open van 10 tot 18 u. De winteropening is van 1 december tot 6 januari (10.30 u – 18.30 u uitgezonderd op maandag).

Typische Elzassergerechten kan je proeven in ‘La Taverne’ of in ‘L’auberge d’Hégenheim’

Adres: Chemin du Grosswald, 68190 Ungersheim,
http://www.ecomusee.alsace/fr/

Een Nederlandstalige plattegrond kan je vinden op http://www.ecomusee.alsace/images/pdf/Plan-Site-Neerlandais-2018.pdf

Perscontact: Anne-Flore Schwartz   anne-flore.schwartz@ecomusee.alsace

Tekst en foto’s: Didier Van Houts