BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Kasteeltuinen van Arcen
25592
post-template-default,single,single-post,postid-25592,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Kasteeltuinen van Arcen

De ‘all seasons’ tuin in Nederlands Limburg

In het Noord-Limburgs dorp Arcen, midden de Maasduinen, vormt een 17-eeuws kasteel het decor voor een veelzijdig kleurrijk ‘all seasons’ bloemen- en plantenpark. Het park telt 15 thematuinen, waarbij het barokke Rosarium met zijn 10 gethematiseerde rozenkamers en meer dan 8000 rozenstruiken het visitekaartje is. In 2016, 2017 en 2018 werden de kasteeltuinen door ANWB uitgeroepen tot het ‘Leukste Uitje van Limburg’. Per jaar genieten 185.000 bezoekers van het 500 ha grote landgoed.

Thematuinen

Rosarium luchtfoto

Rosarium luchtfoto

Elk seizoen heeft zijn eigen charme en dat is misschien het grootste voordeel van de kasteeltuinen dat je van lente tot herfst van bloemrijke perken kan genieten.
Het Rosarium sluit aan bij het kasteel en is omgeven door een lommerrijke berceau of loofgang. In 10 vierkanten tuinvakken werden thematuintjes aangelegd met keuze uit meer dan 100 rozensoorten. Je treft er ook een barokke vijverpartij met waterval aan. In de klimrozentuin bevindt zich het Rozenhuisje, waar je informatie krijgt over het aanplanten en verzorgen van rozen.

Tussen zacht glooiende grasheuvels liggen zeven vijvers op verschillende niveaus. Die fungeren als spiegels voor kunstobjecten en monumentale bomen.

In het ‘Lommerrijk’ vind je tussen beken en watervalletjes een groot assortiment schaduwplanten. In de lente bloeien hier uitbundig de tulpen, narcissen, hyacinten, krokusjes, … Aan de waterrand van het ‘Lommerrijk’ wachten flamingo’s je op. Kids kunnen er ook geitjes en Vlaamse reuzen aaien. In de bergtuin tussen snelstromende beken en watervallen groeit een grote collectie hortensia’s.

De patiotuinen zijn modeltuinen waar je inspiratie kan opdoen voor je eigen tuin; zo tref je er een veelkleuren-, een kruiden- en een groenten- en moestuin aan.

In de Vallei wandel je langs een bordertuin, door een bamboebos, via een rotsvallei met een grote diversiteit aan naaldbomen naar een oosterse watertuin met een Thais vissershuisje en in bonsai gesnoeide bomen. Aan het einde van de vallei sta je versteld van de kleurenpracht en diversiteit van Japanse esdoorns. Achter het kasteel kom je terecht midden een explosie van kleuren in de Rodedendrontuin.

In een 3200 m2 ‘Casa Verde’ of serre groeien tropische planten met decoratieve bladeren zoals bananenbomen, paradijsbloemen, palmen en boomvarens. Nieuw is een insecten- en bijentuin.

In het najaar van 2018 ontving Kasteeltuinen Arcen uit handen van de ‘European Garden and Heritage Network’ de tweede prijs van de European Garden Award.

Het kasteel

Kasteel van Arcen

Kasteel van Arcen

Het kasteel dateert uit de tweede helft van de 17e eeuw en werd in 1976 eigendom van de ‘Stichting het Limburgs Landschap’. Na restauratie van het kasteel en aanleg van de tuinen werden de poorten voor het publiek opengegooid in 1988. Het hoofdgebouw is een waterburcht. De kelderverdieping werd een feestlocatie, op de eerste verdieping vind je kasteelmeubilair voorzien van bloemarrangementen en op de tweede verdieping thematische bloemensierkunst.

Je treedt het domein binnen via een imposant poortgebouw met wapenschilden. In het ‘Koetshuys’ kan je terecht voor een hapje en drankje en in de ‘Oranjerie’ huist een souvenir- en plantenwinkel.

Evenementen: Van Riddertornooien tot “Enchanted Gardens”

Het kasteeldomein omvat een ‘Toernooiveld’ waar regelmatig spektakels georganiseerd worden, waaronder een Ridderspektakel met Pasen.

Enchanted gardens

Enchanted gardens

Andere activiteiten in 2019 zijn:

  • 30/5-2/6: streekproductenmarkt en kookdemonstraties
  • 12/5: Show met hoeden en hoedenmarkt
  • 20-25/6: Rozenfestijn
  • 27-28/7: Kunstweekend
  • 16-18/8: Holland Koi Show
  • 5-9/9: Bloemig Arcen
  • 21-22/9: Elfia: bezoekers komen verkleed
  • 5/10 – 3/11: Herfstig: herfstevenement met bloemsierkunst
  • 11-19/10: Enchanted Gardens: klank- en lichtspel

 

Voor de kids

Kinderen kunnen hun hartje ophalen met een speelstrand met een vlot, midgetgolf, een aaiweide of het voederen van Kois. Zij kunnen ook aan een speurtocht doorheen het park deelnemen. In juli en augustus hebben kinderen gratis toegang, bovendien zijn er voor hen tal van georganiseerde activiteiten.

In de omgeving

Arcen, een voormalig vestingstadje met tolpoort, slechts een kleine, pittoreske dorpskern. Het is zalig toeven op één van de terrassen aan de Maas.

Grafheuvel

Grafheuvel

Rondom de kasteeltuinen tref je een reeks aaneengesloten natuurgebieden: de Maasduinen. De duinen die de streek haar naam gaven zijn ontstaan in de laatste ijstijd. Ze zijn nu bedekt met bossen, heidevelden, vennen en moerassen. Een gebied met tientallen wandel- en fietsroutes. Zo loopt een route op landgoed De Hamert langs één van Nederlands grootste grafheuvels: het Vorstengraf met een doorsnede van 25 m en een hoogte van 3 m. In de nabijheid ook een oorlogsmonument van gefusilleerden uit WO2.

De Kasteeltuinen zijn dagelijks van 10.00 uur tot 18.00 geopend voor het publiek. Het seizoen loopt tot en met zondag 3 november 2019.

Info:   www.kasteeltuinen.nl

www.limburgs-landschap.nl/

www.liefdevoorlimburg.nl/

Perscontact: Militza Kuipers   m.kuipers@kasteeltuinen.nl

Tekst: Didier Van Houts

Foto’s: Kasteeltuinen Arcen en Didier Van Houts