Kastelenpracht rond Utrecht
62575
post-template-default,single,single-post,postid-62575,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Kastelenpracht rond Utrecht

Kastelenpracht rond Utrecht

De provincie Utrecht is rijk aan kastelen., indrukwekkende burchten en forten met elk een rijke en soms extravagante geschiedenis, boeiende verhalen en illustere bewoners. Een absolute aanrader is Kasteel de Haar, het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland waar de memorabele septembertraditie dit jaar nieuw leven wordt ingeblazen. Slot Zuylen, één van de oudste kastelen aan de Vecht, heeft nog een authentiek interieur en een unieke slangenmuur…

Kasteel De Haar

Eetzaal

Kasteel de Haar in Haarzuilen, ooit privébezit van de familie van Zuylen, dateert uit de 14e eeuw. Door aanvallen, verwoestingen en zelfs een tornado verviel het kasteel tot een ruïne. In 1890 erfde baron Etienne van Zuylen van Nijevelt van de Haar de kasteelruïne. Hij was getrouwd met barones Hélène de Rothschild en dankzij haar fortuin kon hij het familiekasteel op een grandioze manier laten heropbouwen.
Het kasteel ligt in een uitgestrekt Engels landschapspark met kronkelige paadjes en romantische bruggetjes. Door de Duivenpoort die samen met twee grote vleugels het Châtelet vormt kom je aan het imposante kasteel met de luiken in rood en wit, de kleuren van de familie Van Zuylen. Een majestueuze trap leidt naar de indrukwekkende Main Hall.

Stijlenmix

Kamer van de barones (foto Mike Bink)

Kasteel de Haar telt zo’n 200 vertrekken, waaronder ruim 25 badgelegenheden.
Hoewel de baron en barones er nooit permanent woonden, moest het kasteel zeer comfortabel zijn om er gasten te ontvangen. Ze wilden vooral indruk maken door het voor die tijd uitzonderlijk comfort zoals warm en koud stromend water, centrale verwarming, een Turks bad, …. Het rijk gedecoreerde interieur in ‘eclectische stijl’ is sinds de bewoning van 1900, vrijwel onveranderd gebleven en behoort tot de hoogtepunten van de Europese interieurkunst.
Enkele vertrekken werden ingericht in de stijl van de Rotschildpaleizen zoals de kamer van de barones of de logeerkamer waar tal van beroemdheden zoals Coco Chanel, Maria Callas, Salvador Dali, Roger Moore,… ooit verbleven.

Kamer van het personeel

De personeelsvertrekken op de derde verdieping zijn sober, maar boden het personeel vaak meer comfort dan ze thuis gewend waren.
In het souterrain bevinden zich de keukens met als blikvanger een unieke 150-delige, koperen batterie de cuisine.

Septembertraditie 2023

Vanaf 1900 organiseerden de baron en de barones ieder jaar in september mondaine feestavonden met luisterrijke diners. Hun gasten waren leden van koninklijke en adellijke families, bankiers, filmsterren en politici. Na baron Etienne zetten ook de nakomelingen deze traditie verder. En hoewel het kasteel sinds 2000 overgedragen is aan Stichting Kasteel de Haar, bezitten de vijf dochters van baron Thierry nog altijd het erfbare recht op de septemberbewoning die doorgaat in het Châtelet.
Op 29 en 30 september herleeft op Kasteel de Haar de rijke traditie van de septemberdiners tijdens de ‘Soirées Septembre’ waaraan liefhebbers van de haute cuisine kunnen deelnemen.

Praktisch: Kasteel de Haar, Kasteellaan 1 te 3455 RR Haarzuilens is dagelijks open van 11 tot 17 uur; het Park is open van 9 tot 17 uur.

Tickets en info: www.kasteeldehaar.nl

Slot Zuylen, een sfeervol kasteel aan de Vecht

Slot Zuylen

Slot Zuylen in Oud Zuilen was aanvankelijk een woontoren uit de 13e eeuw die in 1510 herbouwd werd tot een volwaardig kasteel.  Na wisselende eigenaars kwam Slot Zuylen in 1656 uiteindelijk in bezit van de familie Van Tuyll van Serooskerken die het slot bijna drie eeuwen bewoonde.

Authentiek

Slot Zuylen is een prachtig slot dat omgeven is door water. Bij ingrijpende verbouwingen in 1752 kreeg het kasteel zijn huidige U-vorm. Het meubilair, de kunstcollectie en alle voorwerpen zijn authentiek en bijzonder goed bewaard waardoor de bezoeker de indruk krijgt dat er plots een bewoner zijn pad zal kruisen. De opmerkelijkste ruimtes zijn beslist de Gobelinzaal met een 75 m² groot wandtapijt, de bibliotheek met een Bijbel uit 1595 en de eetkamer met de eeuwenoude glaswerkverzameling, het 144 stuks tellende Chinees porseleinen servies, de Chinese knikpoppen en de vooroudergalerij.

Bekendste bewoonster

Belle van Zuylen

In dit prachtig Slot Zuylen leefde ook Belle van Zuylen, één van de eerste geëmancipeerde vrouwen van Nederland.  Zij werd in 1740 geboren en woonde tot haar 30ste op Slot Zuylen.  Naast een brede interessesfeer had zij ook vooruitstrevende ideeën over de opvoeding van meisjes en de positie van de vrouw.  In haar appartement hangen familieportretten en staat nog haar bureau vanwaar ze brieven, boeken en pamfletten schreef.

Unieke slangenmuur

Een bezoek aan Slot Zuylen is niet compleet zonder een wandeling door de prachtige tuin met zijn verschillende historische lagen en diverse tuinstijlen.
De 120 meter lange slangenmuur die in 1740 gebouwd werd, behoort tot de mooiste fruitmuren van West-Europa. Deze unieke constructie schept een microklimaat waarlangs abrikozen, vijgen, perziken en morellen groeien.
Na een bezoek aan Slot Zuylen kunnen bezoekers terecht in Café Het Koetshuis of het kasteelterras.

De slangenmuur

Praktisch:

Slot Zuylen, Tournooiveld 1, 3611 AS Oud Zuilen is vanuit het centrum van Utrecht goed bereikbaar met de fiets, maar ook met het openbaar vervoer. Ook met de auto en de boot is Slot Zuylen te bereiken.

Tickets en info: www.slotzuylen.nl

Perscontact: Susanne Pieren   s.pieren@utrechtmarketing.nl

Tekst: Rita Goethals

Foto’s: Rita Goethals, foto 2 kasteel de Haar; foto 3 Mike Bink
Foto header: Wallgroup RV Grotecour