Kemet: Egypte in hiphop, jazz, soul & funk.
63636
post-template-default,single,single-post,postid-63636,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Kemet: Egypte in hiphop, jazz, soul & funk.

Kemet: Egypte in hiphop, jazz, soul & funk.

Met deze expositie gaat het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden op zoek naar de betekenis van het oude Egypte en Nubië in het werk van artiesten met Afrikaanse roots. Zij gebruiken de naam Kemet, het zwarte land. De naam die Egyptenaren zelf aan hun land gaven.

Ontwerpstudio AFARAI maakte voor Kemet een tentoonstellingsonderwerp met een hoofdrol voor muziek, videoclips en platenalbums van artiesten als Beyonce en Rihanna, Miles Davis en Sun Ra, Sugar Hill Gang en Earth, Wind & Ffire. Daarnaast schitteren duizenden jaren oude Egyptische voorwerpen uit de museumcollectie. Door die te bekijken door de ogen van deze muzikanten, brengt ‘Kemet””verhalen over het oude Egypte die in het museum niet eerder zijn verteld.

Waarom poseren Beyonce en Rihanna als de Egyptische koningin Nefertiti, laat rapper Nas zich portretteren als farao Toetanchamon en staan er piramides op platenhoezen van Earth, Wind & Fire?

Welke inspiratie putten artiesten afkomstig uit de Afrikaanse diaspora uit het oude Egypte en Nubië?

Voor hen is de oudheid van deze landen een betekenisvol symbool voor de oudheid van heel Afrika en daarmee onderdeel van hun eigen identiteit.

De tentoonstelling is ontstaan uit een idee van Daniel Soliman, egyptoloog, muziekliefhebber en RMO-conservator. Hij werkte de voorbije 3 jaar met veel specialisten aan “’Kemet’’

De opstelling van de expositie in tientallen kleinere vakken is gerealiseerd in een aparte afdeling van het enorm grote museum dat natuurlijk ook bekeken moet worden.

De verhaallijn van de tentoonstelling bestaat naast de introductie uit een viertal delen.

1.Kemet, het oude Egypte ligt in Afrika. Land van de Nijl, Boven -en Beneden Egypte, Kemet: het zwarte land. Was onmisbaar voor de Egyptische landbouw. De tegenhanger is Desjret, het rode waarmee de woestijngebieden worden geduid.

2.Kemet is koninklijk voor de Egyptische koningen en koninginnen: Amenhotep, Tye, Nefertite, Ramses en Toetanchamon. Veel muzikanten gebruiken deze koningen en koninginnen als onderwerp in hun liederen.

3.Kemet is spiritueel. In de maatschappij van het oude Egypte en Nubië waren spiritualiteit en het bovennatuurlijke onderdeel van het dagelijks leven. Veel artiesten zoals Sun Ra en Alice Coltrane vinden veel positiefs in de Egyptische religie en mythes.

4.Kemet is de toekomst. Voor veel muzikanten met Afrikaanse roots staat Kemet symbool voor de kennis van het oude Afrika. Zangers als Gary Byrd gebruiken die kennis om een beeld van de toekomst te schetsen. Ze presenteren alternatieven voor oude ideeën over ras, thuisland en identiteit. Hun muziek wordt vaak gezien als onderdeel van de kunststroming ‘’ Afrofuturisme’’.

Bijzonder interessant en leuk is een grote expositieruimte over Kemet en Egypte speciaal voor kinderen. Compleet met diverse speelruimten zodat kinderen spelenderwijs een goede inruk krijgen van het museum, de onderwerpen en de actualiteit.

 

Deze unieke tentoonstelling duurt tot 3 september.

Info: https://www.rmo.nl/tentoonstellingen/tijdelijke-tentoonstellingen/kemet/

Persinfo: communicatie@rmo.nl

Tekst: Peer Sips

Foto’s: Rijksmuseum van Oudheden (RMO), Leiden