Mechelen, een broedplaats van ideeën
19783
post-template-default,single,single-post,postid-19783,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Mechelen, een broedplaats van ideeën

Mechelen, een broedplaats van ideeën

Op zaterdag 29 september 2018 was BFTP te gast bij de Maneblussers. Collega Marc Declercq had samen met Visit Mechelen een boeiend en gevarieerd dagprogramma samengesteld.

Sava, Mechelen

Sava, Mechelen

Omstreeks 9.00 uur verwachtte Veerle Lenaerts van Visit Mechelen ons in het historische pand ‘De Kat’. In het gebouw tref je niet meer de apothekers en geneesheren van weleer aan, maar wel Sava een café waar je ook een hapje kan eten ( Grote Markt 13  2800 Mechelen).
Na de traditionele verwelkoming en een lekkere koffie, aangeboden door Visit Mechelen, trokken we in stoet over de zaterdagmarkt naar het oudste schepenhuis van Vlaanderen. In dit historische gebouw heeft de toeristische dienst sinds kort haar intrek genomen.
Het gebouw mag dan wel oud zijn, binnen kan de bezoeker op een moderne multimediale manier informatie verkrijgen. Veerle toonde ons in het kort op welke manier de vier info-eilanden de toerist informeren, waarna Marc ons meenam naar de eerste verdieping. Als een volleerde gids duidde hij op een schitterende wijze zowel het geografische als de historische aspect van de stad Mechelen.

Highlights van het nieuwe museum

Hof van Busleyden

Hof van Busleyden

Na een jarenlange restauratie opende in juni laatstleden het Hof van Busleyden opnieuw haar deuren. Je kon in de inkomhal dus bijna de geur van pas opgedroogde verf nog ruiken. Ondanks de gemaakte afspraken met Visit Mechelen bleek de balie echter niet op de hoogte van het bezoek van BFTP.
In het typische Mechelse dialect trachtte de onthaalbediende telefonisch na te gaan of we niet op een frauduleuze wijze het museum trachtte binnen te geraken. Uiteindelijk mochten we toch binnen, maar op een gids moesten we niet rekenen, aldus de man aan de balie.
Gelukkig voor ons was Marc erbij. Onvoorbereid maar met een geweldige bagage aan achtergrond en historische kennis loodste hij ons alweer op een sublieme wijze doorheen dit groots en prachtig renaissance stadspaleis, waar de humanist Hiëronymus van Busleyden op het einde van de vijftiende eeuw Thomas More en Erasmus als vrienden ontving.

vleesplat_800x533De innerlijke mens is ook belangrijk
Brasserie Het Anker stond borg voor een unieke smaakbeleving. We kregen niet alleen heerlijke gerechten, waarvan sommige ook bereid met bier, voorgeschoteld. Ook het typische gerstenat ontbrak niet. Verloren we hierdoor ons tijdschema uit het oog ? Gelukkig was Marc er om alles in de juiste banen te brengen. 

Van massageweld tot genocide
Met een beetje vertraging  arriveerden we aan de Dossinkazerne. Hier kom je alles te weten over de geschiedenis van de Dossinkazerne tijdens de Tweede Wereldoorlog, en haar functie als verzamelkamp voor Joden en Roma.

Gids Etienne Renaux

Gids Etienne Renaux

Na de introductiefilm, waarin harde beelden niet worden geschuwd, nam Etienne Renaux onze groep als een wervelwind op sleeptouw. Met uitstekend gekozen stopplaatsen legde hij de link tussen verleden en heden, deed hij ons nadenken en reflecteren. We waren zeer onder de indruk van zijn verhaal. Eindigen deed Etienne bij een foto van moeder en haar “pasgeboren” kind. Beide staan op de gevoelige plaat met een glimlach. Hiermee gaf Etienne ons mee dat Hoop een schitterende boodschap is én blijft.

Sommigen noemen het water met wat kruiden
Als laatste activiteit van de dag stond een bezoek aan brouwerij Het Anker op het programma. Marc was onze gids! Niet dé Marc van BFTP, maar Marc van Het Anker.

Dé Marc 'van het Anker'

Marc ‘van Het Anker’

Via smalle en vele trappen bezochten we elk hoekje van het historisch pand, waarin de brouwerij nog steeds actief is. Marc had dadelijk door dat hij met kenners te maken had en voelde aan dat hij de technische uitleg kon inkorten. Hierdoor kreeg hij meer tijd om anekdotes en “waar-gebeurde-verhalen” te vertellen. Als gevolg hiervan kregen we niet alleen een schitterende, maar ook een unieke Anker-rondleiding.
Van al dat spreken en luisteren had iedereen een droge keel gekregen. Gelukkig eindigde de rondleiding in de proefzaal waar de Gouden Carolus-sen ons al stonden op te wachten.

Info:

https://visit.mechelen.be/
https://www.hofvanbusleyden.be/
https://www.kazernedossin.eu/NL/
https://www.hetanker.be/

Tekst en foto’s: Tom Vermeiren