Met de kinderen op reis langs de Sprookjesroute in Nord Hessen en Kassel
We reisden met onze meisjes van 12 jaar langs de Sprookjesroute in Kassel en Nord Hessen. Zij kozen hun top tien en wat je dus zeker niet mag missen. Lees het nu!
39239
post-template-default,single,single-post,postid-39239,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Met de kinderen op reis langs de Sprookjesroute in Nord Hessen en Kassel

Met de kinderen op reis langs de Sprookjesroute in Nord Hessen en Kassel

De Duitse Sprookjesroute, zo’n 600 km lang, start in Hannau waar de gebroeders Grimm geboren werden en eindigt in Bremen, de stad van de stadsmuzikanten. En natuurlijk ligt onderweg ook Hameln, de rattenvangerstad. Wij trokken met onze twee meisjes van 12 jaar naar Kassel en de regio Nord-Hessen. Dit stond garant voor een zeer gevarieerd programma waar sprookjes, natuur, klimpartijen en ook een stukje cultuur en geschiedenis aan bod kwamen. Na de reis stelden onze meisjes een top tien op.

Top Tien van kinderen langs de Sprookjesroute in Nord Hessen en Kassel

1 Wandeling naar de Weidelsburg en de Vesperkiste

Het doel van deze wandeling is de burchtruïne van Weidelsburg. Het is de grootste van de deelstaat Nord Hessen en ligt in het natuurpark Habichtswald. Dit park is doorspekt van wandelwegen, meer dan 80 km wandelplezier. We deden met de kinderen een luswandeling van zo’n 15 km. We wandelden door een glooiend landschap met veel afwisseling. Zo kwamen we door beukenbossen, wilde bloemenakkers als langs weiden en akkers. De klim naar de burchtruïne is vrij lastig maar je krijgt er dan ook een mooi panorama te zien. Veel rest er niet meer van deze burcht met twee woontorens en een binnenhof. Vermits we langs de Sprookjesroute rijden is er in de toegangspoort een basreliëf te zien van het sprookje over ‘eeuwige trouw’ van de gebroeders Grimm. Na een klim op zo’n toren is het tijd voor de ‘Vesperkiste’. Daarin zit onze lunch maar vooraleer we die kunnen verorberen moeten we eerst de cijfercode kennen. Het antwoord zou te vinden zijn bij een combinatie van cijfers die veel voorkomen in de sprookjes van de gebroeders Grimm.

Weidelsburg

Wil je de rondwandeling niet maken maar enkel naar de Weidelsburg klimmen, dan kan je parkeren bij de ‘Weidelsburgparkplatze” in Wolfhagen. 

Website: www.weidelsburg.de/weidelsburg/ 

De Weidelsburg ligt in Naumburg: www.naumburg.eu/de/tour/aktuelles/tourist-info.html 

2 Grimmwelt

Kassel kennen de ouderen nog als de plaats waar ons Belgisch leger een kazerne had. Liefhebbers van kunst verbinden deze stad met Documenta, de vijfjaarlijkse internationale tentoonstelling van hedendaagse kunst (18 juni 2022 – 25 september 2022). Sedert 2015 heeft Kassel nu ook een link met de gebroeders Grimm door de opening van Grimmwelt. Met die naam zou je mogelijks verwachten dat het over de sprookjes gaat van de Grimm’s maar het gaat grotendeels over hun leven. Het is duidelijk dat Kassel van Grimmwelt zijn uithangbord wil maken. Het is gehuisvest in een prachtig architecturaal gebouw en bij de inkom krijg je meteen al twee mooie hedendaagse kunstwerken te zien: ‘Gekleurde Boomwortels’ van de beroemde Chinese kunstenaar Ai Weiwei en een werk van Ecke Bonck over het Duitse woordenboek.

Boomwortels van Ai WeiWei

Dat laatste kunstwerk is een verwijzing naar het reusachtige werk waar de gebroeders Grimm mee begonnen zijn in 1838. Het moest het grootste woordenboek worden van de Duitse taal. Zij geraakten tot aan de letter F maar het heeft nog geduurd tot 1961 vooraleer dat werk af was. Het omvat 32 boekdelen. Op de eerste verdieping van Grimmwelt kom je daar meer over te weten en ook over hun werk rond de Duitse taal. 

Die boomwortels van Ai Weiwei verwijzen naar de sprookjes waar die veel in voorkomen. Voor de sprookjes van de gebroeders Grimm moet je dan in de kelderverdieping zijn van Grimmwelt. Daar kom je te weten dat ze in feite nooit zelfs sprookjes hebben bedacht. Ze hebben ze wel bewerkt en leuker gemaakt. Het waren zij die elk verhaal lieten starten met ‘Er was eens …’ en eindgen met ‘… en ze leefden nog lang en gelukkig’. In 1812 zijn ze daarmee gestart en ze schreven uiteindelijk zo’n 200 sprookjes maar ook volksverhalen. In deze tentoonstellingsruimte zie je ook enkele originele werken en decors van beroemde sprookjes zoals het Peperkoekenhuisje van Hansje en Grietje. Ook luisteren kan, het verhaal van Repelsteentje is te beluisteren in Grimmwelt in niet minder dan 22 talen.

Het is een heel leuk museum maar kleine kinderen zullen wel wat ontgoocheld zijn omdat sprookjes niet het hoofdthema zijn in Grimmwelt. Voor de honger en dorst is er een klein museumcafé en -restaurant in Grimmwelt. Website: www.grimmwelt.de 

Grimmwelt, het Peperkoekenhuisje

3 Wandelen in Kirschenland Witzenhausen

In Frau Holle Land is er een heel bijzonder plaatsje, Witzenhausen. Er staan daar heel wat vakwerkhuizen maar het is ook beroemd door zijn kersen en dat reeds meer dan 3 eeuwen. De grootste kersenstreek van Duitsland is Witzenhausen. Hier moet je zijn gedurende twee periodes van het jaar: begin mei tijdens de bloesemperiode en eind juni t/m juli voor de kersenpluk. Om je daar ten volle van te laten genieten zijn er vijf wandelroutes uitgestippeld. Wij kozen voor de familiewandeling van 2,5 km, kersenwandeling nummer drie. Langs die wandellus staan er heel wat infoborden over de kersenkweek van vroeger tot nu.

Kirschenland – Witzenhausen

Website: www.kirschbluetefrauholle.land 

4 Grenzmuseum Schifflersgrune

In datzelfde Frau Holle Land staat er een museum over de grens die de scheiding was tussen Oost- en West-Duitsland (1945 – 1989). Dat IJzeren Gordijn was zo’n 1378 km lang en hoe het eruit zag kan je zien in het Grenzmuseum Schifflersgrune. Ze hebben een reconstructie gemaakt van ongeveer 1 kilometer lang. Het toont je de verschillende manieren waarmee dit ‘gordijn’ werd opgetrokken. Het museum heeft ook nog grenspalen, een wachttoren, jeeps, tanks en zelfs een heuse helikopter buiten tentoongesteld. De kinderen kunnen er zelfs inklimmen. Uiteraard staan de ontsnappingspogingen en grensbewaking centraal. Ook zo in de expositieruimte binnen. Bovendien er is aandacht voor de verschillende levenswijzen langs beide kanten van de grens. Het museum werd geopend twee jaar na de val van de Muur en is toe aan een grondige vernieuwing. 

Grenzmuseum

Website: www.grenzmuseum.de 

5 Hercules & Wasserspiele

In Kassel ligt het Bergpark Wilhelmshöhe, een groene long van zo’n 350 hectaren groot. Dit landschapspark werd aangelegd rond de kasteelruïne Löwenburg en het Schloss Wilhelmhöhe. Dat laatste is een museum met Vlaamse en Nederlandse schilders waaronder een belangrijke Rembrandtcollectie. Opvallend is zijn verzameling aan behangpapier. Maar de kinderen waren vooral geïnteresseerd in Hercules. Het beeld van 8,3 meter hoog staat boven op de Löwenburg. Om daar te komen moet je zo’n 400 trappen naar omhoog of je neemt de shuttlebus met nummer 22 die vertrekt in Durseltal. Boven krijg je een prachtig uitzicht over de streek en de oprijlaan die zomaar eventjes zeven kilometer lang is. Bij het Herculesbeeld is er een bezoekerscentrum waar je een film kan zien over dit park en zijn ‘Wasserspiele’. Aan de voet van dit beeld zie je die ‘Wasserspiele’. Het is een zeer groot complex uit de 18de eeuw met water als thema. Je ziet er fonteinen, watervallen, een aquaduct en nog veel meer. Het hoogteverschil bedraagt zo’n 200 meter en daar hebben ze gretig gebruik van gemaakt. Het is zo uniek dat het op de lijst staat van Unesco Werelderfgoed. De grote Wasserspiele kan je zien van 1 mei tot 3 oktober op woensdag, zondag en feestdagen, telkens om 15u05.

Hercules

Website: https://museum-kassel.de/de/museen-schloesser-parks/unesco-welterbe-bergpark-wilhelmshoehe/wasserspiele 

Meer info over Kassel en zijn bezienswaardigheden: www.kassel-marketing.de 

6 Het eten (vooral de schnitzels)

Je merkt het al dat ook bij kinderen eten toch wel belangrijk is. En zoals ze in Duitsland een schnitzel kunnen klaarmaken, kunnen ze dat nergens. In Kassel trokken we daarvoor naar het Historische Staatspark Karlsaue, niet ver van Grimmwelt. Het Schloss Orangerie heeft een gezellig terras waar je iets kan drinken of iets eten, zoals een schnitzel. Maar er werd meer gegeten dan alleen maar schnitzels.

Bij de wandeling naar de Weidelsburg hadden we een picknickkoffer mee, de ‘Vesperkiste’. Zoals je eerder al kon lezen moet je wel eerst een inspanning leveren maar wat je op je bord krijgt is super. Het is een driegangenmenu van regionale gerechten. Je kan dit rechtstreeks reserveren bij Parkhotel Emstaler Höhe: www.emstaler-hoehe.de/maerchen-schlemmer-kiste/ 

Of via het ‘Haus des Gastes’ in Naumburg.

De Vesperkiste en het raadsel om ze op te krijgen.

In kersenland, Witzenhausen, kan je bij het start- of eindpunt van de wandellus in het familierestaurant ‘Hof Kindervatter’ gerechten proeven waarin kersen verwerkt worden.

7 Kletterwald Eschwege

Frau Holle Land beviel duidelijk bij de meisjes want op zeven staat een andere attractie van deze regio: de Kletterwald Eschwege. Dit is een klimbos met zes parcours waarbij je in boomtoppen komt tussen de 3 en 14 meter hoog. Geen paniek, je bent heel goed vastgemaakt. Bij het eerste parcours krijg je hulp zodat je alles vlot kan afwerken, dat mag vanaf 12 jaar. Ben je jonger dan moet een volwassene je begeleiden. Website: www.werratal-tourismus.de/kletterwald/ 

8 Dokter Eisenbart

Het is geen museum of een pretpark maar wel een klokkenspel met taferelen uit de dokterspraktijk van Dokter Eisenbart. Dat was een ‘wonderdokter’, zonder diploma, die het land doortrok en op jaarmarkten patiënten opereerde. Hij zou vooral cataract hebben behandeld. Bijzonder was dat hij reisde met een gans gezelschap aan animatoren die het publiek op die jaarmarkt vermaakten tijdens de ‘operaties’. Verdoving bestond er nog niet en pijnlijke operaties waren niet leuk. Door die muzikanten en toneelspelers werd het publiek afgeleid. Het klokkenspel en de taferelen kan je horen en zien elke dag om 12, 15 en 17 uur bij het stadhuis van Hann.Münden.

Een van de taferelen van Dokter Eisenbart

Hann.Münden is de schrijfwijze sedert 1991 van Hannoversch Münden. Het is een stad die veel overstromingen heeft gekend. Er stromen immers drie rivieren in de stad. De hoogste waterstand boven het normale peil was 11 meter, gemeten in de zomer van 1342. Om een idee te krijgen van hoe hoog dat is kan je naar de hoek van de Lohstrasse en de Wera, daar is een hoogwatermarkering. In Hann.Münden ligt ook de oudste steenboogbrug van Duitsland, de Werrabrücke.

Website: https://hann.muenden-erlebnisregion.de 

9 Hummelwerkstatt

In Naumburg waren we reeds voor de wandeling naar de Weidelsburg. We zochten er ook Frau Claudia Thöne op. Zij runt er de dienst toerisme en heeft daarnaast ook nog een merkwaardige Hummelwerkstatt (hommelmuseum) opgericht én een Natuurleerpad uitgetekend. Frau Claudia Thöne geeft op woensdag- en zondagnamiddag informatie over bijen en hommels in haar chalet. Zo leer je dat hommels in kleine kolonies leven, geen honing produceren en vooral ingezet worden voor bestuiving in serres. Ze heeft rond haar chalet een wilde bloementuin waar je de hommels kan zien. Het Natuurleerpad van Frau Claudia Thöne is 1,5 kilometer lang met informatiepanelen over de fauna en flora, geschreven voor kinderen.
Website: http://www.naumburg.eu/de/freizeit-kultur/museen/hummelwerkstatt.html

10 Vakwerkhuizen

Zowat elke stad in Nord Hessen heeft vakwerkhuizen maar Hann.Münden steekt er met kop en schouder bovenuit. De stad heeft zowat 700 vakwerkhuizen die stuk voor stuk goed onderhouden zijn. Doordat er drie rivieren stromen in de stad werd dit een belangrijke plaats om handel te drijven. En dat begon reeds vanaf de 12de eeuw doordat de stad ‘opslagrechten’ kreeg. Goederen werden hier opgeslagen vooraleer naar hun bestemming te vervoeren. De vakwerkhuizen werden zowel voor opslag als bewoning gebruikt. Wonen deden ze veelal op de eerste verdieping omdat er nogal veel overstromingen waren die het gelijkvloers onder water zetten. De oudste kan je zien bij het oude haventje maar wandel ook in de autoluwe straten.

En de volgende hebben we spijtig genoeg niet kunnen bezoeken door tijdsgebrek:

Blote voeten pad in Frau Holle Land

Alhoewel de andere attracties in Frau Holle Land hoog werden gewaardeerd door onze meisjes hadden ze graag ook het Barfusspfad afgewandeld. Het pad ligt in Meissner-Vockenrode en is zowat anderhalve kilometer lang en telt zo’n 30 ervaringen. Je krijgt van alles onder voeten, van wortels tot huiden van wilde zwijnen. Voor wie het nog niet genoeg is kan zich ook nog uitleven in een avonturenparcours van 1,3 km.

Website: www.naturparkfrauholle.land/tourismus/natur-entdecken/barfusspfad 

Frau Holle Land verwelkomt je ook graag tussen 21 juni en 10 juli voor een klaprooswandeling door de papavervelden rond Germerode en Grandenborn.

Website: www.mohnbluetefrauholle.land 

Wil je nog meer beleven in Frau Holle Land neem dan een kijkje op www.naturparkfrauholle.land 

Wildpark Knüll in Rotkäppchenland

Het wildpark is een park van ongeveer 50 hectaren groot met 4 kilometer aan wandelwegen door het golvende landschap. Het Wildpark Knüll ligt in Homberg (Efze) en laat je kennismaken met 40 wilde diersoorten uit Europa. Je wandelt er langs zones met verschillende hertenrassen, beren, wolven, vossen, wilde paarden … Leuk is de kinderboerderij waar je de dieren kunt aaien en zelfs voederen, niet alleen ezels en geiten maar ook herten en wilde schapen. Het is duidelijk dat dit wildpark zijn kleine gasten in de watten wilt leggen want ze hebben ook nog een milieuvriendelijk speelterrein. Er zijn heel wat activiteiten en rondleidingen. En hun prijzen zijn zeer kindvriendelijk, zo kost een familiekaart in 2020 slechts 16 euro. Website: www.wildpark-knuell.de 

Voor een hapje en drankje kan je terecht in de Gaststätte ‘Jagdbaude’, ook voor schnitzels 🙂 

Bruine beer en wolven in het Wildpark Knüll

Wildpark Knüll ligt in Roodkapjesland, in het Duits ‘Rotkäppchenland’. Dat is de regio Schwälmer Land. De naam Roodkapjesland komt niet van het sprookje maar wel van de vrouwen die op feestdagen een rood kapje droegen. Dit was een deel van hun traditionele klederdracht op die dagen. Misschien hebben de gebroeders Grimm hier inspiratie gevonden om een verhaal te bewerken.

Website: www.grimmheimat.de/lieblingsplatz/rotkaeppchenland 

Enkele tips om te logeren langs de Sprookjesroute

In Naumburg: 

Märchenbauernhof Weidelshof: vakantiewoningen ingericht en animatie in een sprookjessfeer. Binnen- en buitenspeeltuin. Gratis ponyrijden.

Eén huisje is gebouwd in de vorm van een ark. Refererend naar de Ark van Noe; lid van de ‘Ark’vereniging die zich tot doel stelt minstens 3 oude dierrassen te bewaren. Website: https://weidelshof.de 

In Kassel:

KasselCamping & Wohnmobilplatz: stadscamping gelegen aan de Fulda. Stadscentrum te voet te bereiken door Staatspark Karlsaue. Website: www.campingplatz-kassel.de 

In Hann.Munden:

Fachwerk-hotel Eisenbart. Vijf vakwerkhuizen werden verbonden tot 1 hotel. Gelegen in het autoluwe centrum met privéparking. Website: https://fachwerk-hotel.de/index.php/de/ 

In Eschwege:

Horsemens Ranch: een manege voor paarden en runderen met een bijzondere doelstelling: een respectvolle samenwerking tussen mens, dier en natuur. Er zijn 2 paarden voor de gasten. Kleine vakantiehuisjes met ontbijt in de saloon. Website: http://horsemens-ranch.de 

Kaarten en kortingen die interessant kunnen zijn 

MeineCardPlus: gratis voordeelkaart verdeeld in je accommodatie. Gratis toegang tot musea en recreatievoorzieningen en regionaal openbaar verkeer in Grimmheimat Nordhessen. Website: www.grimmheimat.de/meinecardplus 

Die KASSELCard: geldig voor 24 u voor 2 personen (9 €) of 12 € voor 72 u. Gratis openbaar vervoer, stadswandeling- en bustocht en vermindering bij partners.

Kasseler Welterbe Ticket: familieticket voor bezoek aan Schloss Wilhelmhöhe en Grimmwelt (33 € voor 2 volwassenen en 3 kinderen voor 1 dag)

Website: Grimm Heimat Nordhessen: https://www.grimmheimat.de/ 

Perscontact: Daniel Teppe teppe@regionnordhessen.de 

Tekst: Didier Van Houts