Met kids naar Zuid-Limburg
29577
post-template-default,single,single-post,postid-29577,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Met kids naar Zuid-Limburg

Met kids naar Zuid-Limburg

Voor een verlengd weekend of een midweek is Zuid-Limburg een uitstekende bestemming: niet te ver, wisselende landschappen en een veelheid aan toeristische mogelijkheden.
We speurden Zuid-Limburg af op zoek naar kindvriendelijke attracties waar zowel (groot)ouders en kids (tot 12 jaar) samen aan hun trekken komen in een ‘softe’ omgeving ver van lawaaierige toestanden.

Het Drielandenpunt

Het drielandenpunt

Het Drielandenpunt

Bijna aangekomen aan het Drielandenpunt merkte één van de kids op de GPS dat we op de Viergrenzenweg reden. Hoe dit verklaren? Toen Napoleon in juni 1815 de Slag bij Waterloo verloor, moesten de grenzen binnen Europa opnieuw bepaald worden (Congres van Wenen). Het Koninkrijk der Nederlanden (waartoe het grootste deel van België behoorde) en Pruisen bereikten geen akkoord omtrent een zone rond Kelmis waar toen een belangrijke zinkmijn lag (later in exploitatie door Vieille-Montagne tot 1884).Het plaatsje Kelmis kreeg een aparte status: dit onafhankelijke ministaatje met de naam ‘Neutraal Moresnet’ bleef meer dan honderd jaar bestaan (in 1920 bij België gevoegd) en reikte met een punt aan Pruisen en het Koninkrijk der Nederlanden. Na de onafhankelijkheid van België in 1830 werd dit dus een Vierlandenpunt. Een grenspaal markeert het vorige Vierlandenpunt en het huidige Drielandenpunt.

Het hoogste punt van Nederland.

Het hoogste punt van Nederland.

Door het speciale statuut van neutraliteit werd Kelmis populair als belasting- en gokparadijs, smokkelaarsnest, en bij jonge mannen als die aan de militaire dienstplicht wilden ontsnappen.
Even verder op de Vaalserberg staat een andere signaalpaal, namelijk deze van het hoogste punt van Nederland: 322,4 meter.

Ronddolen in een labyrint

Het labyrint

Het labyrint

Bij het Drielandenpunt werd in 1992 het grootste labyrint van Europa aangelegd en dit was de aanzet van een toeristische recreatieve ontwikkeling met speeltuin en wandel- en fietsroutes. Hoewel je kan ronddolen in een labyrint is het geen doolhof. Bij een doolhof zoek je de uitgang, bij een labyrint het middelpunt. Het labyrint bestaat uit meer dan 15.000 heggen en 2,5 kilometer wandelpaden. Onderweg vinden kids enkele speeltoestellen, maar de spontaan werkende fonteintjes tijdens het dolen, kennen het meest succes. Trek minstens een uur uit om het midden van het labyrint te vinden.
Info: https://www.drielandenpunt.nl/

Kasteel van Hoensbroek

Middeleeuwse spelen op het binnenplein

Middeleeuwse spelen op het binnenplein

In 1388 werd de heerlijkheid ‘In ghen Broeck’ (moeras) door hertogin Johanna van Brabant, voor bewezen diensten in een veldslag, geschonken aan ridder Herman Hoen en zo kwam Hoensbroek aan zijn naam. Omstreeks 1400 werd de donjon gebouwd (met muren van drie meter dik) en deze toren is nog het enige authentieke aan het gebouw. Halfweg de 17e eeuw krijgt het kasteel zijn huidige vorm met het slotgebouw, voorburchten en drie binnenpleinen. Na het overlijden van Victor Van Hoensbroek wordt het kasteel verlaten en geraakt het stilaan in verval. In 1921 werd het kasteel te koop gesteld en het werd aangekocht door de gemeente Heerlen. Twee opties: het bouwwerk afbreken en het puin gebruiken om de wegen te verharden of het volledig restaureren. De laatste optie haalde het en de opknapbeurt die in 1927 begon werd voltooid in 1959.

Een rondgang door het kasteel brengt je langs de donjon met een gevangeniscel (met ijzeren dwangbuis en voerbak), een torenkamer op een hoogte van 50 meter met schietgaten, de vertrekken voor het dienstpersoneel, een imposante zolder met een houten kapconstructie zonder spijkers maar met houten penverbindingen, eet- en slaapvertrekken en een balzaal met imposante openhaardschouwen en wapenschilden, het vertrek van de rentmeester, enz., In totaal zo’n veertig kamers.

De slotmeester van het Kasteel Hoensbroek

De slotmeester van het Kasteel Hoensbroek

Tijdens de vakantiemaanden leidt een slotmeester de kinderen rond in het kasteel en op bepaalde weekends kan je er een ridder- of roofvogelshow bijwonen.

Het kasteel kan op ook individuele basis bezocht worden met speurboekjes voor de kids. Voor de kleinsten: ‘Ontdek de mooiste plekjes van het kasteel’ en voor de groteren (vanaf 7) de ‘Kaspeeltocht’: op zoek naar de geheimen van het kasteel: van de geheime kamer tot het gemak en het kotsgat. Na inlevering van het doeboekje krijgen ze een drankbonnetje voor de ‘Domestique’, de kelderbrasserie van het kasteel.
Op het binnenplein of bij slecht weer in de kasteelkelder kunnen ze zich nog uitleven met enkele middeleeuwse spelen.
Een extraatje: als de opa’s en oma’s met kleinkinderen komen tijdens de werkdagochtenden en woensdagmiddagen hebben de kinderen gratis toegang.
Info: https://www.kasteelhoensbroek.nl/

Het Steinerbos

Steinerbos (4) kopieHet Steinerbos (gemeente Stein) is 30 ha groot en kunnen we omschrijven als een ‘soft’ speelbos. Het is al 75 jaar een plek waar je rustig kan wandelen en de kids zich kunnen uitleven op een waaier aan speeltoestellen.
In het bos tref je een vijftal open ruimten aan met klim- en klautertoestellen, trampolines, glijbanen, touwbruggen, een vijver waar je met een roeibootje kan dobberen, … en een kinderboerderij. In de planning staat nog het aanleggen van een blotevoeten pad.
Het domein beschikt ook over een binnen- en buitenzwembad telkens met een peuterbad.
Voor een heerlijke lunch of een vieruurtje kan je terecht in de Brasserie, gehuisvest in een voormalige boswachterswoning.
Met een wandeltocht langs de diverse speelruimtes en een zwempartij beleef je een rustige vakantiedag.
Info: https://www.steinerbos.nl/

Met de ‚Miljoenenlijn‘ naar het ‚Continium

Miljoenenlijn (2) kopieDe ‘Miljoenenlijn’ is een 29 km lange spoorlijn langs acht stations in Zuid-Limburg. Station Simpelveld (gebouwd in 1910) is de centrale vertrekplaats en je vindt er ook een locomotievenloods, werkplaatsen en seinhuizen. De museumcollectie bestaat uit 30 locomotieven en treinstellen en meer dan 60 rijtuigen/goederenwagons, waarvan een groot gedeelte op restauratie wacht.
Bij de stichting ‘Miljoenenlijn’ werken ruim 250 enthousiaste vrijwilligers.
In het station vind je ook een klein museum over de ‘Maastricht-Aachener Eisenbahn’, de oudste grensoverschrijdende spoorlijn van Nederland tevens een belangrijke smokkelroute. In het station van Simpelveld moesten de reizigers uitstappen en marechaussees en douaniers controleerden de paspoorten en de  smokkelwaar (koffie, tabak en boter). Smokkelwaar werd verhandeld in één van acht(!) cafés bij het station.

De dieseltrein of railbus

De dieseltrein of railbus

De verbinding Aachen – Maastricht werd opgeheven in 1992.

Met een railbus (dieseltrein) of een stoomlocomotief worden drie trajecten gereden: naar Schin op Geul, Vetschau en Kerkrade. Wij boekten een arrangement ‘Continium Expres’ met een treinrit naar Kerkrade en een bezoek aan Continium Discovery Center. Tijdens de treinrit helpen de kids de treinbegeleider bij het knippen van de kaartjes.
Info: https://www.miljoenenlijn.nl

 

 

Continium Discovery Center

We namen de railbus van ‘de Miljoenenlijn’ naar Kerkrade met stopplaats vlak bij het museum..

Continium robot in de geneskune kopieContinium Discovery Center is een interactief doe- en ontdekmuseum over wetenschap en techniek voor groot en klein. Naast de vaste tentoonstellingen (die geregeld ook van opstelling veranderen) zijn er vaak wisseltentoonstellingen.

Het biedt een waaier aan mogelijkheden:

  • Woon een voorstelling bij in het Future Forum Theater van de Science Show: op een ludieke manier worden allerlei experimenten voorgesteld waarbij je misschien mag assisteren.
  • In het Tinker Lab kan je zelf proberen een stoomkring, knikkerbaan of elektronische schakelingen te bouwen
  • In de Explore zone beleef je hoe de mensen in de mijnen werkten of welke lichaamsdelen kunnen worden vervangen door een robot (heropening op 21 december 2019).
  • ‘Reizen in de Ruimte’ is een nieuwe wisseltentoonstelling die opent op 21 september 2019. Beleef hoe het is om in een ruimteschip te wonen, kijk mee naar de prachtige beelden van de aarde vanuit je ruimtecapsule, probeer je ruimtecapsule te koppelen aan het ruimteschip.
  • De schatkamer

    De schatkamer

    Expositie World of Bricks: hier kan je met grote bouwstenen je fantasie uitleven, of doe je liever detailwerk dan kan je de schilderij van de Mona Lisa compleet maken. (nog tot 30 november 2019)

  • ‘Hall of Fame’: de schatkamer van het museum waar aandacht wordt geschonken aan het industrieel verleden van Limburg (mijnwezen, stoommachines, porselein, kristal, huishoudelijke toestellen, …)
  • Veruit de leukste activiteit vonden onze kids in het Science Lab. Per leeftijdscategorie kunnen zij een gadget maken om mee te nemen naar huis. Keuze te over: een raket bouwen (4-5 jaar), zeep (6-7 jaar), of gel en shampoo maken (8-9 jaar) of een zonnepropeller bouwen (10-11 jaar).

In het lab trekken ze een heuse labojas aan en kunnen aan de slag met pipetjes, maatkannetjes, weegschalen,…  (Hiervoor dient een klein supplement bij het toegangsticket betaald te worden).

In het Continium Discovery Center kom je op één dag handen en ogen te kort om alle doestations te testen. Ideaal om te bezoeken op een regendag tijdens je vakantie. Indien je het Continium Center niet kan bereiken met de ‘Miljoenenlijn’ dan kan je gratis parkeren op de P&R van Kerkrade Station.
Info: https://www.continium.nl/

Landal GreenParks

Logeermogelijkheden te over in Zuid-Limburg. Wij verbleven met de kids op één van de Landal GreenParks in Zuid-Limburg. Voor vakanties met kinderen is Landal Hoog Vaals (dichtbij het Drielandenpunt) prima uitgerust met een indoor speelparadijs, een zwembad met peuterbad en glijbaan, een dierenweide, kids kunnen knutselen en discodansen in de Boloclub,.. Het park beschikt ook over kinderbungalows die gelegen zijn bij een speeltuin.
Info: https://www.landal.be/parken/hoog-vaals/

 

Noot: Bij alle vermelde attracties kan je gratis parkeren!

Info: https://www.visitzuidlimburg.nl/

Perscontacten:

Tekst: Didier Van Houts

Foto’s: Didier Van Houts en Kasteel Hoensbroek