BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | MSC Cruises & Scheepsbezoek MSC Magnifica
18248
post-template-default,single,single-post,postid-18248,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

MSC Cruises & Scheepsbezoek MSC Magnifica

Het DNA van MSC

Patrick Pourbaix

Patrick Pourbaix

Aan boord van de MSC Magnifica werden we hartelijk verwelkomd door, algemeen directeur MSC voor Frankrijk en Belux. Vooreerst schetste hij het unieke profiel van MSC:

  • MSC of de Mediterranean Shipping Company werd in 1970 opgericht door   Gianluigi Aponte, startte met zeecontainervervoer en bekleedt momenteel met bijna 50 schepen na Maersk de tweede plaats . In de jaren tachtig werd het eerste cruiseschip aangekocht (Monterey) en werden 2 nieuwe schepen besteld (Rhapsody & Melody)
  • De 78-jarige Ganluigi Aponte leidt nog altijd het familiebedrijf.
  • In tegenstelling tot andere cruisemaatschappijen (Costa, Cunard, Aida, Royal Carribean,…) hebben alle schepen één single-brand: MSC
  • MSC is de grootste cruisemaatschappij in Europa en vaart in de 5 continenten
  • MSC doet niet aan outsourcing (alle activiteiten in eigen beheer)

 

Vanaf 2003 een constant succesverhaal.

Momenteel telt MSC cruises 23.800 werknemers en heeft 3357 havens bezocht in 80 landen. De schepen worden ondergebracht in 6 categorieën: de Lirica class (de oudste, volledig gerenoveerd en geschikt voor ongeveer 2600 gasten), de Musica class (3200 gasten) en de Fantasia class (4300 gasten). De eerste schepen van de nieuwe Meraviglia & Seaside-generatie (meer dan 5000 passagiers) werden opgeleverd.

Het orderboekje vermeldt nog 7 schepen met o.a. de 4 World Class schepen voor meer dan 7000 passagiers (vanaf 2022). Hiervoor is een investering voorzien van € 10,5 miljard.

MSC gaat voor een milieuvriendelijke cruisemaatschappij met innovatieve energiebesparingssystemen en water-recyclinginstallaties op haar schepen.

MSC 2 kopieMSC Magnifica 

Tijdens een persbezoek In Zeebrugge konden we kennis maken met de MSC Magnifica. Het schip werd opgeleverd in 2010 en met alle nieuwe comforteisen aangepast. Aan boord worden de 3223 gasten verwend door 1038 personeelsleden en kunnen ze genieten van een Bella-beleving (meer nadruk op plezier aan boord), een Fantastica-beleving (meer comfort), de Aurea-beleving (verkwikkend all-inclusive comfort dranken en wellness). Het schip telt 1206 kajuiten, 4 restaurants, 11 bars, 4 zwembaden, een multisportcentrum, …

De kids kunnen terecht in 3 speelruimtes; volgens leeftijd kunnen ze terecht in Chicco-, Lego- of Samsungomgeving.

Voor entertainment pakt MSC uit met een samenwerking met ‘Cirque du Soleil’.

Op World Cruise met de MSC Magnifica

MSC 3 kopieDe MSC Magnifica werd uitgekozen om in 2020 een World-cruise te verzorgen. Een 117 daagse droomreis (5 januari – 1 mei 2020) langs 23 landen. Is deze periode te lang, dan kan je opteren tussen 3 segmenten (Frankrijk-Chili, Chili-Australië en Australië – Italië). Voor het ganse traject, inclusief 15 excursies, is er een vanaf prijs van € 12.449/p. (https://www.msccruises.be/nl-be/Cruise-Aanbiedingen/MSC-World-Cruise-2020.aspx)

Toekomst van de cruise-industrie: allemaal rozengeur en maneschijn?

Afgaande op het aantal cruiseschepen die nog op de scheepswerven staan en steeds grotere capaciteit aanbieden, zou men kunnen vermoeden dat de toekomst onbezorgd kan tegemoet gezien worden. Maar meer en meer is de lokale bevolking bezorgd om de leef kwaliteit. Het lijstje van lokale autoriteiten die maatregelen treffen om de overrompeling door toeristen aan banden te leggen wordt steeds langer: Barcelona, Dubrovnik, Venetië, Amsterdam. Zelfs in Brugge is er kritiek. Op de eerste plaats worden de cruise-passagiers geviseerd omdat zij het minste geld in het laatje brengen voor de lokale handelaars. De beste oplossing: de lokale besturen beperkende maatregelen laten opleggen of de cruise-maatschappijen onderling laten beslissen om het aanmeren te spreiden in de tijd? Toen we in Zeebrugge op scheepsbezoek waren, lagen er twee cruiseschepen aangemeerd. Wat een ‘overrompeling’ door 5000 passagiers betekent, vooral voor het historisch centrum van Brugge.

Info: www.msccruises.be

Perscontact: Hilde Meus  hilde@rca.be

Auteur: Didier Van Houts