BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Natuurbeleving en genieten in het veelzijdige Zwarte Woud
48270
post-template-default,single,single-post,postid-48270,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Natuurbeleving en genieten in het veelzijdige Zwarte Woud

Sinds de jaren ’50 is het Zwarte Woud een populaire vakantiebestemming, en sindsdien vooral in trek bij oudere toeristen, wandelaars en rustzoekers. Dit geologisch oude Duitse middelgebergte (met de Feldberg 1493 m als hoogste top) is gelegen in het zuidwesten van het land en behoort tot de welvarende deelstaat Baden-Württemberg (met Stuttgart als boeiende hoofdstad). Bij een vernieuwd bezoek aan deze prachtige streek – met donkere gemengde (naald)wouden – hebben wij andere en nieuwe accenten voor het toerisme ontdekt, die ongetwijfeld ook andere leeftijds- doelgroepen kunnen aanspreken. Het toeristisch product is uitermate gedifferentieerd, met enerzijds nadruk op actieve vakanties zoals wandelen, fietsen en wintersport, en anderzijds op het genieten van alle aspecten van het leven.

DE BESCHERMING VAN HET ZWARTE WOUD

Er bestond al lang een Natuurpark Zwarte Woud Midden/Noord en Zuid, het grootste van Duitsland (resp. 3.750 km ², 700.000 inwoners  en 3.700 km², 550.000 inwoners). Meer in het oostelijk deel ligt het Biosfeerreservaat Zwarte Woud (63,3 km²), het jongste van Duitsland. Na Beieren is Baden-Württemberg de groenste deelstaat van Duitsland.

Het Nationalpark Schwarzwald werd opgericht op 1 januari 2014 en is gelegen op de bergrug van het noordelijke Zwarte Woud tussen Baden-Baden en Freudenstadt. De totale oppervlakte van het Nationaal Park bedraagt 10.062 ha. Het is eigenlijk een natuurbeschermingsproject, bestaande uit twee delen:  Nord (2.447 ha) en Süd (7.615 ha). Het NP heeft een hoogteligging tussen 470 m en 1151 m. De bescherming van het landschap met de fauna (zoals de giftige adder, de lynx en de wolf) en flora staan hierbij centraal.

De Skywalk bij het bezoekerscentrum van het NP Zwarte Woud

In juni 2021 werd het splinternieuwe bezoekerscentrum “Nationalparkzentrum Ruhestein” ingehuldigd door de Minister-President van Baden-Württemberg. Blikvangers zijn de architectuur van het gebouw (met houten foyer) en de indrukwekkende 24 m hoge Skywalk met de 22 m hoge panoramatoren in het woud. Bekijk eerst de boeiende film over de bouw van dit unieke bezoekerscentrum, en reserveer tijdig een ticket voor de unieke tentoonstelling (in tijdsblokken om de 10 minuten). Hier kom je via vernuftige diorama’s en interactieve schermen alles te weten over de biodiversiteit (flora en fauna met tal van opgezette dieren) van het rijke natuurlandschap van het Zwarte Woud.

De prachtige tentoonstelling in het nieuwe Bezoekerscentrum van het NP

Bekijk de film van de 4 jaargetijden; ga zelf ook eens op de sensationele en duizelingwekkende foto(panorama)kaart staan voor een vlucht over het Zwarte Woud, en eindig in het sprookjesachtige levensnetwerk Het bezoekerscentrum herbergt ook een aangename cafetaria. Oh ja, het prijskaartje mag er ook zijn: de bouw heeft 35,5 miljoen euro gekost en de tentoonstelling 3 miljoen euro!

RONDDWALEN IN TYPISCHE DORPEN EN STADJES

Het Zwarte Woud heeft tal van typische gezellige dorpjes en stadjes. Bezoek zeker Schiltach (met in de buurt het vermaarde Openluchtmuseum in Gutach), Oberkirch en onze topfavoriet Gengenbach met talrijke vakwerkhuizen. De grotere grensstad Offenburg (verkreeg al in 1240 stadsrechten) is zeer populair bij Franse shoppingtoeristen … vandaar dat Frans de tweede taal is!

Ten zuiden van Freiburg – de hoofdstad van het Zwarte Woud – ligt het Hochschwarzwald met wintersportmogelijkheden op de Feldberg. Bezoek het stadje Staufen im Breigau, dat gedomineerd wordt door het kasteel Staufenberg, en verpoos even op het aardige marktplein met fontein en stadhuis (°1546).

Het Marktplein in het schilderachtige stadje Gengenbach

Een speciale vermelding verdient de stad Freudenstadt: bij het binnenrijden van het centrum valt direct de planmatige plattegrond op, alsook het grootste marktplein (= omzeggens een vierkant van 219 x 216 m) van Duitsland. Interessant (en gratis toegankelijk) Stadsmuseum in het Stadhuis, met meerdere thema’s, waaronder de leuke historiek van het toerisme in het Zwarte Woud.

Historiek van het Zwarte Woud toerisme in het Stadhuis van Freudenstadt

Het Stadhuis heeft ook een opvallend nostalgisch interieur van de jaren ’50. Het centrum van Freudenstadt werd volledig verwoest door Franse geallieerde bombardementen op 16/17 april 1945 en nadien (vanaf 1949) planmatig heropgebouwd onder leiding van architect Ludwig Schweizer: dit wordt het “Wunders von Freudenstadt” genoemd, waaraan de hoge zuil (bekroond met het Venusbeeld) op de Markt herinnert. De wederopbouw (in een zogenaamde Heimatschutzarchitektur) werd officieel voltooid op 26 juni 1954. Naar aanleiding van het 400-jarig bestaan van de stad in 1999 werden er verschillende fonteinen aangelegd: uiteraard leuk voor de kinderen! Loop ook even de zeer ruime protestantse Stadtkirche binnen. Even verpozen kan op de talrijke terrassen en ijssalons van de Markt.

In de omgeving ligt het wintersportoord Kniebis (op een hoogte van 920 m): hier is een skipiste en zijn er tal van loipen. Het bezoekerscentrum (met zeer uitgebreide documentatie, meestal gratis ter beschikking gesteld) en parking. Er zijn ook talrijke bewegwijzerde wandelingen, zoals naar het recent gebouwde uitzichtsplatform Ellbachseeblick met een grandioos panorama op het zwarte Woud. In de omgeving kan men met kinderen ook volop genieten van het 900 m lange Lotharpad, dat grotendeels een houten wandelpad is op de onaangeroerde site waar de orkaan Lothar in 1999 doorheen het Zwarte Woud trok.

Het houten Lothar-wandelpad

THERMALISME EN WELLNESS

Duitsland is hét land bij uitstek om te genieten van kuuroorden en wellness. En Baden-Württemberg is ’s lands Bäderland nr. 1. Baden-Baden (55.000 inw.) is ongetwijfeld het meest bekende en mondaine kuuroord van Duitsland. Zelfs de Oostenrijkse keizerin Elisabeth (beter bekend als Sissi) was hier graag te gast. De  toeristische slogan van deze mondaine stad is “The good-good life”. Spa in onze Belgische Ardennen is en blijft uiteraard de moeder van alle kuuroorden. In juli 2021 heeft Unesco the “Great SPAS of Europe” opgenomen op de Werelderfgoedlijst, meer bepaald met volgende 11 kuuroorden in 7 landen: Spa (België); Baden-Baden, Bad Ems, Bad Kissingen (Duitsland); Baden bei Wien (Oostenrijk); Vichy (Frankrijk); Montecatini Terme (Italië); Bath (Groot-Brittannië); Mariánské Lázně, Karlovy Vary en Františkovy Lázně (Tsjechië). Wat een geluk dat eindelijk dit historisch patrimonium beschermd werd!

Het Kurhaus van Baden-Baden

In het prachtige en chique Baden-Baden kun je o.m. kuren in het klassieke Friedrichsbad uit 1877 (een historische badtempel met een unieke textielvrije ervaring via een uitgestippeld parcours) en bij de moderne buur Caracalla Therme. Er zijn ook tal van medische klinieken. Verder is er een Kurhaus met ’s lands oudste en grootste casino (Spielbank), tal van beroemde cafés en hotels (zoals het Brenners Park) en kan men heerlijk shoppen in de exclusieve winkels van het verkeersvrije centrum.  

De 3 km-lange Lichtentaler Allee is als kuurpark de flaneerboulevard bij uitstek. Hier bevinden zich ook de bekendste musea zoals het Kunstmuseum Frieder Burda (°2004), de Staatliche Kunsthalle Baden-Baden, het Museum voor Kunst en Techniek van de 19de eeuw, en het interessante Stadtmuseum waar men zowat alles te weten komt van de lokale geschiedenis. Voor een betaalbare lunch kan men terecht in de brasserie van het Kurhaus (met uitnodigend terras) of in Café König (met annex een oogverblindende patisserie waar men een lekker stuk Schwarzwaldtorte kan proeven).

Een ander aan te bevelen kuuroord in het zuidoosten van het Zwarte Woud is het veel kleinere Badenweiler met een Kurpark en overblijfselen van de Romeinse baden.

GASTRONOMIE

De overheerlijke Schwarzwaldtorte met donkere kersen, de Schwarzwalder Schinken en Leberwurst zijn overal verkijgbaar.  Er zijn ontelbare lokale merken van bron- en mineraalwater. Voor de echte haute cuisine moet je naar het stadje Baiersbronn, het eldorado van de Duitse gastronomie met in totaal 8 Michelin-sterren (anno 2021, rode Michelingids Deutschland). Dit is nr. 1 wereldwijd wat Michelin-sterrendichtheid per gemeente betreft. In de hoger gelegen deelgemeente Tonbach, ligt het beroemde Hotel Traube Tonbach (°1789), met het 3* Michelin-restaurant Schwarzwaldstube (in 2019 afgebrand, maar intussen is de nieuwbouw voltooid), en de 1* Köhlerstube. In de deelgemeente Mittelbach ligt ook het wereldberoemde exclusieve hotel Bareiss (5*S, Relais & Châteaux, 3 sterren Michelin-restaurant), dat in 2021 zijn 70ste verjaardag viert.

In ons verblijfshotel Dollenberg (zie verder) hebben wij ook volop genoten van de regionale gastronomie. Ons inziens liggen de prijzen in de Duitse horeca een stuk lager dan in België, zeker wat de wijnen betreft. En de Duitse gastvrijheid en –vriendelijkheid staan hoog in het vaandel… behalve in het hotel Ochsen in Blaubeuren waar wij de slechtste hotelervaring ooit in ons leven hebben gehad (lees hieromtrent maar eens de gastenreviews van de populaire boekingssites!).

WIJNTOERISME

Westelijk grenzend aan het Zwarte Woud ligt de Rijnslenk met hellingen vol met wijngaarden (vergelijk met de geografische/geologische analogie van de Vogezen en de Elzas in Frankrijk). De zonnige wijnstreek Baden is de derde belangrijkste wijnproducent van Duitsland. Wij volgden een groot deel van de Badische Weinstrasse: deze autoroute loopt van Baden-Baden in het noorden tot Weil am Rhein in het zuiden (vlakbij de Rijn en de Zwitserse grens). Het bekendste wijndorp is Durbach met  een adembenemend landschap in de omgeving. Nabij het kasteel van Staufenberg kan je heerlijke wijn proeven en kopen in het Markgräflich Badisches Weinhaus. In Durbach zijn ook het Weingut Laible (sinds 1672, met een voortreffelijke riesling en muscat) en de Durbacher Winzergenossenschaft (met een zomerse rosé spátburgunder) aanbevelenswaardig.

Ik verwijs graag naar het interessante boek “Wijnland Duitsland: ontdekken, proeven en beleven” van Gerd Brabant en Marc Roovers (zie bij de BFTP recensies dd 6 juni 2021).

Zicht op de wijngaarden van Durbach met op de top het 11de eeuwse kasteel van Staufenberg

HET ULTIEME LEVENSGENIETEN IN HET DOLLENBERG RESORT

In de dubbelgemeente (2.700 inw.) en kuuroord Bad Peterstal-Griesbach (bekend kuuroord met 2 bottelarijen van het bronwater) in het Renchtal verbleven wij (en zeker niet voor de laatste keer!) in het schitterende familiebedrijf Dollenberg Resort. De huidige manager is Meinrad Schmiederer (°1951, hotelier en gastronoom). Zijn ouders hadden een familiepension. Er kwam een eerste nieuwe aanbouw in 1974/5, en vervolgens werd het hotel continu uitgebreid. In 1989 werd de eerste wellness geopend . Dollenberg telt 63 kamers en 38 suites van uiteenlopende oppervlakte (en prijs). Het 5* S(uperior) hotel is sinds 1996 lid van de zeer prestigieuze Relais & Châteaux en heeft een 2* Michelin-restaurant (en een score van 18 bij Gault-Millau) Le Pavillion met een Franse klassieke keuken van chefkok Martin Hermann. Hij organiseert ook elke dinsdag de Küchenparty met livemuziek voor de hotelgasten. De van oorsprong Franse sommelier Christophe Meyer (uit de Elzas) staat bekend als de beste van Duitsland en presenteert met tevens de beste wijnkaart.

Overzicht van het Dollenberg resort in Bad Peterstal-Griesbach

De Wellnessoase Dolina behoort tot de top-3 van de Duitse spa’s en verdient terecht de maximum beoordeling van 5* volgens Wellness Stars Deutschland. Men kan er op 5.000 m² ontspannen in zes verschillende buiten- en binnenbaden (met o.m. het fantastisch relaxerende zoutbad met jetstreams), in zeven sauna’s en stoomgrotten, en aangevuld met klank- en opgietsessies of massages.

Het resort geeft zelfs een eigen wandelkaart uit: zo kan men naar de Renchtalhütte via de kortste route van 3,8 km, maar hou rekening met de grote hoogteverschillen … vandaar dat er ook een shuttledienst is vanaf het hotel. In die “hut” kan men lunchen, taart eten of ’s avonds genieten van fondue en raclette. Rond Dollenberg resort ligt een 70.000 m² park met de Sint-Anna kapel op de top (waar bij Kerstmis zelfs de Nachtmis wordt opgedragen).

Bovenaan in beeld de Renchtalhütte

Elke dag hebben wij genoten van het happy hour … met alle drankjes aan de helft van de prijs!

Dit uitstekende resort organiseert ook tal van nationale themaweken, zoals de Belgische (in de buurt van 21 juli). Kortom: dit hotel is een oase van rust in het Zwarte Woud, en het benadert in alle opzichten de perfectie.

UITSTAPJES

Verblijfstoeristen verkrijgen in het Zwarte Woud meestal een zogenaamde Konus Gästekarte, waarbij men kan genieten van talrijke reducties in musea en attracties, alsook gratis openbaar vervoer (zowel trien als bus. Let wel op de gereduceerde dienstregeling tijdens het weekend!).

Ontdek bijvoorbeeld de Schwarzwalderhochstrasse (B500)met onder meer als bezienswaardigheden de Mummelsee (een klein glaciaal meer) en de Allerheiligen Wasserfälle: met een wandeling van 45 minuten  H/T kan men langs het pad met tal van trappen en bruggetjes de 100 m hoogte van de verschillende watervallen ontdekken.

De populaire watervallen van Allerheiligen

Het Zwarte Woud is rijk aan watervallen, zoals Triberg (met 163m de hoogste en bekendste van Duitsland), Allerheiligen en Todtnau (97 m hoog). Onder de meren vermelden wij de Schluchsee en Titisee (met aangename oeverpromenade en populaire boottochten).

Freiburg is de enige metropool (228.000 inw.) van het Zwarte Woud, gelegen op het drielandenpunt van D/F/CH. Zij is tevens de zonnigste en meest zuidelijk gelegen grote stad van Duitsland. Het is een geliefde universiteitsstad met een losse en alternatieve sfeer. Onder de vreemdelingen wonen er vooral Italianen, en dat is goed te merken aan het aantal eiscafés (zeer populair in Duitsland!) en Italiaanse restaurants.

De slogan van Freiburg is Green City, nogal logisch want het is de meest ecologische Duitse stad met veel alternatieve energie (zoals zonne-energie), met het grootst aantal biowinkels van Duitsland, met een verkeersvrije binnenstad (of Altstadt) en een zeer efficiënt openbaar vervoer. De meest bekende attractie is de gotische Münster met de 116m hoge toren, gelegen op de Münsterplatz. Het oude en nieuwe stadhuis liggen aan het geanimeerde Rathausplatz. Geniet in Freiburg van de vele speciale winkeltjes in het shoppinghart. Heel bijzonder zijn de historische gootjes (Freiburger Bächle) waarin helder water overal in de straten en steegjes stroomt.

Het Europa Park in Rust is het grootste attractiepark van Duitsland en sinds jaren verkozen tot het beste van Europa.  Dit park en resort is beroemd om zijn 13 achtbanen (waaronder de hoogste van Europa) en de reis om de wereld met 13 toeristische landen (met o.m. Nederland … maar van ons land is geen spoor!).

Tenslotte gaan we helemaal in het zuidoosten van Duitsland (en het Zwarte Woud) naar Weil am Rhein, wereldbekend om de onderneming Vitra (°1950) en gespecialiseerd in design meubelproductie. Bezoek er het Vitra Design Museum (uit 1989, het eerste werk van de beroemde architect Frank Gehry in Europa), en de Vita Campus.

Info: www.baden-baden.com,www.dollenberg.de, www.duitsland-vakantieland.be, www.nationalpark-schwarzwald.de

Perscontact: Dollenberg resort: Christina Schubert: c.schubert@dollenberg.de
Tekst en foto’s: Patrick de Groote